Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ La Bălți: cine și…

VIDEO La Bălți: cine și de ce refuză vaccinurile anti-COVID

Frica de posibile reacții adverse grave și informarea din surse care răspândesc, conștient, informații false despre virus și vaccin, sunt argumentele de bază ale bălțenilor care refuză vaccinarea împotriva COVID-19. În paralel, experții în sănătate publică afirmă, categoric, că imunizarea este însă unica soluție în vederea redresării situației epidemiologice.

Datele publicate de Ministerul Sănătății (MS) la finalul lunii octombrie arată că, la Bălți, în capitala de nord a țării, se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate a mortalității provocate de COVID-19: 353 de decese la 100 de mii de locuitori. Bălțiul este și în topul ratei de infectare cu noul tip de coronavirus. Cifrele alarmante nu îi sperie însă pe bălțeni. Deși autoritățile îi avertizează să poarte masca de protecție, inclusiv în spațiile publice deschise, după o plimbare pe străzile orașului, poți observa că nici jumătate dintre bălțeni nu respectă această solicitare.

Vocea scepticilor: „…din câte cunosc, se spune că e din cauza vaccinului”

„Nu ajută la nimic acest vaccin. Eu nu văd nevoia, vă spun cinstit. Avem deja un an și jumătate, aproape doi, de la începutul pandemiei, și eu cred că organismul meu imunitate și-a făcut. Ca la mulți alții”, – susține cu fermitate un bălțean, pe care-l găsim pe strada pietonală din centrul orașului. Opinia acestuia este împărtășită și de alți locuitori ai municipiului.

Una dintre interlocutoare a explicat că nu se vaccinează pentru că se teme de consecințele care pot surveni după vaccin: „Cred că ar trebui să se facă niște investigații înainte de administrarea vaccinului. Știu un caz tragic, chiar din Bălți, în care o femeie, după o lună de la administrarea vaccinului, a decedat în somn, fiind chiar tânără. Și, din câte cunosc, se spune că e din cauza vaccinului”, a precizat ea, fără a putea însă oferi mai multe detalii despre așa-zisul deces.

Un alt pretext care îi descurajează pe oameni să se vaccineze este multitudinea de vaccinuri de pe piață. „De ce nu s-ar putea crea un singur vaccin împotriva COVID-19? Cu atâtea variante propuse nici nu știi cu care să te vaccinezi. Dacă te vaccinezi cu Sputnik, nu poți ajunge în Europa, iar dacă cu Pfizer, nu poți pleca în Rusia. Vaccinul pare, mai degrabă, a fi un pont (farsă, n.r.) economic”, consideră o tânără.

O femeie care trecea în grabă s-a oprit să ne explice: „Eu nu am nevoie de vaccin pentru că duc un mod de viață sănătos și nu cred în vaccin și nici în COVID. Mă alimentez corect, trăiesc corect, iar cei care mor din cauza coronavirusului așa cred că le este organismul, imunitatea”. Informarea din surse dubioase, lipsa încrederii în mesajele și argumentele autorităților publice, falsurile promovate de unele instituții media și frica de posibile reacții adverse sunt printre motivele care-i fac pe bălțeni să fie sceptici în administrarea unui vaccin anti-COVID.

Forfota cotidiană de pe strada pietonală din capitala de nord a țării. Bălți, octombrie 2021

Vocea celor care s-au vaccinat: „Dacă vrei să trăiești, vaccinează-te”

Există însă și bălțeni care au acceptat vaccinarea. „Da, m-am vaccinat. Am făcut-o pentru ca să mă protejez, iar în privința ezitării de a se vaccina o să utilizez vorba rusului: «Сколько людей, столько и мнений»” (Câți oameni, atâtea păreri – trad. ZdG,), afirmă, grăbită, o trecătoare. „Dacă vrei să trăiești, vaccinează-te. Dacă nu, morga e deschisă 24 de ore din 24. Câți am văzut că erau contra vaccinului și s-au îmbolnăvit, au stat în spital, și după, toți și-au schimbat viziunile”, precizează un alt interlocutor.

Alți bălțeni sunt de părere că speculațiile la capitolul vaccinare „bântuie” în rândul cetățenilor, deoarece „lumea se uită la fel de fel de emisiuni, unde li se spune că vaccinarea și COVID-ul sunt o conspirație sau că sunt un plan pentru ca să nu nașteți și să nu vă reproduceți. Oamenii spun că au auzit la Ren TV despre planurile americanilor și a europenilor, și alte povești din astea”, spune amuzat un bălțean.

Vox populi: Vârsta și bolile cronice nu sunt un impediment în procesul imunizare. Bălți, octombrie 2021

„Trebuie să-i găsești ac de cojoc fiecăruia”

Specialiștii constată că refuzul oamenilor de a se vaccina reprezintă principalele obstacole în calea redresării situației pandemice. Igor Pokanevych, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în R. Moldova declara, în martie curent, că „lucrând cât de repede pot, oamenii de știință din întreaga lume colaborează și creează inovații pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii”. Prin urmare, vaccinarea rămâne singura soluție eficientă, în condițiile actuale.

Inga Pasecinic, directoarea Centrului de Strategii și Politici de Sănătate (CSPS), oferă o explicație a fenomenului reticenței față de vaccin. Experta amintește datele unui studiu, efectuat în țările UE, dar și non-UE. Studiul arată că reticența e legată de nivelul de educație al populației, dar și de nivelul de dezvoltare și investiții în sistemul de educație. „Mai este și o corelație strânsă între sistemul de sănătate, încrederea în autorități și investițiile în sistemul de sănătate”, spune Inga Pasecinic.

Inga Pasecinic, directoarea Centrului de Strategii și Politici de Sănătate. Arhiva ZdG

Potrivit expertei, pentru a ajunge la rata de 70% a celor imunizați, e nevoie de o campanie de educație pentru sănătate. „Pe partea de autorități, aș merge cu unele acțiuni mai agresive, pe alocuri mai drastice. Trebuie să-i găsești ac de cojoc fiecăruia”, afirmă directoarea CSPS.

Am insistat să abordăm și subiectul contraindicațiilor imunizării. Specialista amintește că singura contraindicație este pentru persoanele care pot dezvolta anafilaxia, o reacție alergică acută care apare la pacienții expuși la unul sau mai mulţi alergeni sensibilizanți. „Alte contraindicații de aplicare a vaccinului nu există. Tot felul de așa-zise „contraindicații” care se prezintă a fi contraindicații, dimpotrivă, sunt indicații directe pentru vaccinare. Spre exemplu, pacienții cu boli cardiovasculare sau cei cu neoplasm, oncologici sau cu diabet zaharat, fac parte din grupul de risc. Aceștia sunt cei mai indicați pentru a fi vaccinați”, explică Inga Pasecinic, precizând că cei care au suportat boala, potrivit recomandărilor EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente), se pot vaccina după 8-12 săptămâni de la însănătoșire.

La întrebarea «de ce trebuie să ne vaccinăm, dacă oricum poți face boala?», directoarea CSPS spune că „sigur, cei vaccinați nu decedează, ci fac formă ușoară sau asimptomatică. Răspunsul e unul singur: ca să nu ajungi în terapie intensivă și ca să nu mori”.

28% din populație, vaccinată până la finalul lunii octombrie

La început de septembrie curent, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au declarat, pentru a treia oară de la debutul pandemiei, stare de urgență în sănătate publică la nivel național. Această decizie a venit drept o reacție a autorităților în contextul înregistrării unei noi tulpini, DELTA, a infecției COVID-19, precum și a creșterii cazurilor de infectare.

De când a început campania de imunizare în R. Moldova, la 2 martie 2021, până în prezent, la data de 31 octombrie, s-au vaccinat cu schema completă 873 de mii de cetățeni, adică circa 28% din populație. Această cifră însă nu conține informația despre persoanele care dețin cetățenia română și s-au vaccinat în România.

Cele mai recente date furnizate de MS, la 24 octombrie curent, arată că din 1,48 de milioane de doze de vaccin administrare au fost raportate 1568 de cazuri adverse post imunizare (EAPI).