Minorii de la Penitenciarul de la Goian: între gratii şi libertate – Ziarul de Gardă
 • Minorii de la Penitenciarul de la Goian: între gratii şi libertate

  Minorii de la Penitenciarul de la Goian: între gratii şi libertate
  27 septembrie 2017 | 12:49

  Penitenciarul nr. 10 de la Goian este singura instituţie penitenciară din R. Moldova destinată minorilor. Cei condamnaţi sunt victimele propriilor greşeli, ale indiferenţei asistenţei sociale, a nesupravegherii părinţilor sau lipsei de educaţie la libertate. Aici, au o nouă şansă să-şi reia viaţa de la zero. Fie că pot învăţa repetat disciplinele din şcoală sau pot deprinde o meserie, cel mai important este că, în funcţie de educaţie, pot scrie o nouă filă a vieţii lor.

  La 13 km de Chişinău, la marginea satului Ciorescu, îngrădit de jur împrejur cu gard şi sârmă ghimpată, găsim locul de condamnare al minorilor din R. Moldova. Penitenciarul nr. 10 de la Goian este acum casă, şcoală şi loc de muncă pentru 26 de minori de 16-18 ani. Cel mai matur deţinut are 22 de ani şi urmează să iasă la libertate în câteva zile. Deşi a trecut de vârsta majoratului, instanţa de judecată i-a permis să-şi ispăşească termenul de detenţie aici. Ceilalţi minori au fost condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni grave: omor, viol, ameninţare cu arma sau furt.

  La intrarea pe teritoriu, un tânăr şi-a pus casca de protecţie şi sudează nişte ţevi. Alături, zeci de ochi urmăresc atent cum prinde formă o poartă de fotbal. Terenul a fost curăţit şi nisipul nivelat. În câteva ore se va juca fotbal, se vor da goluri şi vor fi desemnaţi câştigătorii.

  Interiorul blocului nu se deosebeşte mult de aspectul altor instituţii. Aceleaşi scări, uşi şi geamuri, tablouri pe pereţi şi miros de curăţenie. La câţiva metri, apare elementul ce desparte libertatea de închisoare – gratiile.

  La libertate flămând sau în detenţie sătul

  Unii minori lucrează la bucătărie pentru a reduce orele de detenţie

  Majoritatea deţinuţilor provin din familii social-vulnerabile. „Un copil a fost condamnat pentru că a furat din magazin produse alimentare. Nu avea ce mânca, el şi părinţii săi”, povesteşte şefa instituţiei. Liuba mai declară că aceşti copii nu trebuie judecaţi, mai degrabă trebuie tras un semnal de alarmă pentru părinţii care nu-i supraveghează, învăţătorii care trebuie să le asigure educaţia şi asistenţa socială, care ar putea preveni astfel de cazuri. Totodată, şi persoana trebuie să îşi dorească conştient o schimbare. Sărăcia nu este singura problemă. „Sunt persoane care nu fac nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Sunt atât de leneşi, că nici nu vor să lucreze cu ziua: să lucrez cu 150 de lei ziua? Mai bine stau acasă”, se declară indignată conducătoarea instituţiei, Liuba Jignea-Suveică.

  Publicitate

  Vizităm cantina. Bucătăreasa spune că tinerii sunt hrăniţi mai bine aici, decât ar fi fost la libertate. Lactatele, ouăle, carnea şi peştele sunt incluse în raţia alimentară zilnică. Vrem să discutăm şi cu minorii. Sunt la lecţii.

  Educaţia de calitate ajută la integrarea în societate

  Cei trei elevi din clasa a VIII-a sunt la lecţia de limba şi literatura română. Analizează poezia lui Grigorie Vieru „Făptura mamei”. Profesoara le explică diferenţa dintre genul liric, epic şi dramatic: „Liric – când autorul îşi exprimă direct sentimentele, epic – indirect, iar în genul dramatic pot fi incluse atât liricul, cât şi epicul”.

  Un elev: Dacă o să scriu atâta, caiet n-o să-mi ajungă.

  Profesoara: Lasă că îţi fac cadou unul. Versul: „Uşoară, maică, uşoară” cărui gen aparţine?

  Elevul: Feminin (râde). Liric, liric.

  Ies din cabinet, aud în urmă avertizarea profesoarei către discipoli: „La mine vă uitaţi”.

  Zinaida Busuioc le predă minorilor mai bine de trei ani limba şi literatura română. Cam de trei ori pe săptămână. Profesoara susţine că pregătirea elevilor nu este tot timpul reuşită, dar se văd rezultate.

  Publicitate

  Trei elevi din clasa a IX-a învaţă polinoamele şi fracţiile algebrice, iar alţi patru analizează revoluţia industrială la istorie. Instruirea minorilor de aici nu diferă de a celorlalţi elevi din alte şcoli. Învăţământul e ghidat de aceeaşi curriculă, din limbile străine studiindu-se engleza şi rusa.

  Şefa penitenciarului spune că toţi copiii din instituţie trec instruirea gimnazială obligatorie. Instruirea în clasele liceale o fac la propria alegere. „Anul viitor sperăm că va fi şi clasa a XII-a şi va fi prima promoţie care va susţine bacalaureatul într-o instituţie penitenciară”, afirmă Liuba Jignea-Suveică. În acest mod, tinerii care vor susţine bacalaureatul vor avea posibilitatea să depună documentele pentru studii superioare. În diploma de bacalaureat sau în oricare alt certificat care apreciază competenţele celor privaţi de liberate nu se specifică faptul că instruirea s-a desfăşurat în penitenciar. În diplomele claselor gimnaziale şi liceale, la rubrica instituţie de învăţământ, este indicat Liceul „Nicolae Bălcescu”, întrucât predarea orelor se face de cadrele instituţiei respective. În certificatele de instruire profesională figurează şcolile profesionale din municipiu.

  Majoritatea lucrărilor realizate în lemn sunt vândute la expoziţii

  Meserii pentru viaţă

  Dintre cursurile de instruire profesională, condamnaţii au posibilitatea să însuşească profesiile de bucătar-cofetar, cizmar, lăcătuş auto şi, mai nou, operator în tehnologii informaţionale. „E prima promoţie care învăţă IT, aici, în penitenciar”, spune Liuba Jignea-Suveică. Cel mai scurt curs durează trei luni, cel mai lung fiind cel de lăcătuş auto, desfăşurat timp de doi ani. Mai nou, de la 1 octombrie, va fi iniţiat cursul arta fotografică, iar instruirea va dura jumătate de an.

  Pe lângă instruire, există şi activităţi extracurriculare. Sportul e cel mai solicitat. În sala de forţă, tinerii pot alege între lucrul asupra fizicului lor sau tenisul de masă. În alte ateliere băieţii pot învăţa să confecţioneze origami, să brodeze cu mărgeluşe sau să deseneze cu pirograful pe lemn. Cele mai reuşite lucrări sunt vândute la expoziţii. Uneori, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, prin intermediul expoziţiilor, vinde toate lucrările, iar banii sunt alocaţi pentru caritate. Alteori, o parte din banii de pe lucrări le revin autorilor, iar cealaltă parte – penitenciarului, pentru întreţinere.

  Pe lângă o bibliotecă dotată cu cărţi din diferite genuri literare, începând cu romane de dragoste şi ajungând la aventurile lui Sherlock Holmes, minorii privesc filme documentare, istorice, după care comentează mesajele acestora. Voluntar, ei pot lucra alături de bucătarii de la cantină, ajuta la curăţenie sau la îngrijirea florilor. „Anii precedenţi au fost şi deţinuţi angajaţi de agenţii economici din apropiere. Trebuiau să dezasambleze piesele electronice”, ne spune Jignea-Suveică. Cei care respectă termenul de detenţie, nu au încălcări şi sunt încadraţi în muncă pot fi eliberaţi înainte de termen.

  Colaboratorii penitenciarului sunt convinşi că învăţământul de calitate îi va ajuta pe condamnaţi să se integreze mai uşor în societate şi va contribui la dezvoltarea lor intelectuală. Deşi aceştia au studii în domeniul psihologiei, pedagogiei şi jurisprudenţei, instituţia asigură şi consiliere psihologică fiecărui condamnat.

  De vorbă cu Petru

  Petru este unul dintre minorii care a dorit să discute cu noi. Peste două zile, împlineşte 18 ani, dar şi un an jumătate de detenţie. În acest răstimp a reuşit să înveţe trei meserii: cizmar, frizer şi mecanic auto. Acum, deşi mai învaţă şi profesia de operator în tehnologia informaţiei, spune că cea mai aproape de inimă îi este cizmăria.

  Petru asigură curăţenia în penitenciar. Pentru cele două ore zilnice de lucru, este remunerat cu 500 de lei pe lună, bani pe care, deseori, îi transmite acasă sau îşi procură produse din magazinul din zonă. Pe lângă faptul că încearcă să facă nişte bani, orele lucrate îl vor ajuta pentru a mai reduce din termenul de detenţie – şapte ani. Când era la libertate, frecventa orele la şcoală. Mai rar, învăţa. Aici deja s-a apucat să citească. „Colţ Alb” şi „Ion” sunt câteva dintre romanele care i s-au întipărit cel mai bine în memorie. „Ion avea două fete, care îi plăceau de dânsul, sau lui de ele. Una era bogată şi urâtă, alta era frumoasă şi săracă”, ne povesteşte Petru esenţa romanului. El mai spune că dacă era în locul lui Ion, ar fi ales-o din prima pe cea frumoasă, pentru că bogăţia nu duce la bine. Tânărul ne convinge că şi-a învăţat lecţia şi cel mai mult îşi doreşte să fie iarăşi un om liber, integrat în societate şi împlinit.

  Pentru foştii condamnaţi ajunşi la libertate este importantă supravegherea. Colaboratorii penitenciarului duc evidenţa fiecărui caz pentru elaborarea unei statistici despre integrarea în societate şi infracţiunile comise de aceştia după primul termen de detenţie. Potrivit şefei penitenciarului, doar în 2016, trei foşti condamnaţi s-au angajat în câmpul muncii. Unul este lăcătuş auto, iar ceilalţi doi muncesc în domeniul alimentar. Cei mai mulţi dintre tinerii care şi-au ispăţit pedeapsa au decis să plece la muncă peste hotare. Totodată, numărul de infracţiuni în rândul minorilor este în creştere. Potrivit datelor DIP, din aprilie 2017, 27 de copii se află în arest preventiv în aşteptarea sentinţei de judecată, 17 dintre aceştia sunt reţinuţi pentru comiterea unor crime grave. Aceleaşi date arată că 17 dintre minori au săvârşit o infracţiune şi după primul termen de condamnare, 10 – mai mult de două, iar 20 de tineri se află încă sub urmărire penală.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 100 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau deteriorate, în urma atacurilor rusești, din ultimele 24 de ore

  Este a 95-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Încă doi civili au fost uciși sâmbătă, 28 mai, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Ucraina a primit rachete antinavă Harpoon din Danemarca ș…
  LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 100 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau deteriorate, în urma atacurilor rusești, din ultimele 24 de ore

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler