Magazinele bisericeşti, afacerea de succes a Mitropoliei Moldovei
Mitropolia Moldovei deţine o reţea extinsă de magazine bisericeşti pe teritoriul R. Moldova. De obicei, în aceste magazine se comercializează obiecte de cult, începând de la lumânări de 50 de bani până la icoane poleite cu aur şi veşminte preoţeşti, preţul cărora ajunge la 15.000 de lei. Aceste magazine nu sunt supravegheate fiscal, un argument în acest sens fiind şi lipsa aparatelor de casă.
În aceste condiţii, Mitropolia Moldovei obţine profituri fabuloase în urma comercializării obiectelor de cult, profituri pe care nu le monitorizează nimeni. Din acest motiv, nimeni nu cunoaşte cum sunt administrate sumele enorme de bani şi în ce scopuri. În paralel, bisericile oficiază diferite ritualuri şi ceremonii, costurile cărora la fel sunt necontrolate de stat sub aspect financiar.
„N-aveţi nevoie de cec, fiindcă marfa e sfinţită”
Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea acestor instituţii, am vizitat câteva magazine din Chişinău şi unul din Orhei. În cazul achiziţionării unui obiect de cult, în niciunul din cele cinci magazine nu ne-a fost eliberat bon fiscal, aparatele de casă fiind lipsă. „Bisericile n-au cec”, ne-a zis angajata unuia din magazinele din Piaţa Centrală din Chişinău. Am observat că, în vânzare, sunt obiecte preţul cărora ajunge la 15-17 mii de lei, acestea sunt obiectele confecţionate sau poleite cu aur şi argint. La procurarea lor, deşi sunt foarte scumpe, nu se oferă nicio garanţie a calităţii. Ţi se spune că e aur sau argint, că valoarea lor e de mii de lei, dar nu ţi se oferă nicio dovadă a calităţii acestor obiecte extrem de scumpe. „De care garanţie ai nevoie, dacă îţi spun că acestea sunt sfinţite?” – ni s-a reproşat dur în magazinul din Orhei.
În cel mai bun caz, aceste magazine eliberează o foaie scrisă de mână, unde este indicată denumirea mărfii, preţul şi locul de unde a fost procurată, dar acesta nu e nici pe departe un bon fiscal şi nici o garanţie a calităţii obiectelor procurate. În toate magazinele ni s-a spus că marfa este foarte calitativă, fiind importată din Rusia şi Ucraina. „Până la urmă, nu contează de unde e, pentru că o cumperi de la biserică şi asta e cel mai important”, ne-au dat de înţeles angajaţii magazinului din strada Bucureşti.
Organizare militară în cadrul Mitropoliei
Şi dacă prima vizită la aceste magazine am făcut-o ca simplu enoriaş, cea de-a doua am decis s-o fac declarându-mă reporter interesat de realizarea unui subiect despre magazinele Mitropoliei Moldovei. Am trecut iarăşi pe la magazinele bisericeşti din Piaţa Centrală, unde am adresat mai multe întrebări şi am făcut poze. Între timp, doamna de acolo se arăta tot mai deranjată. A urmat magazinul de la Biserica Ciuflea. Îndată ce am intrat acolo, un angajat a insistat să ies, spunându-mi că magazinul se închide, deşi era deschis până atunci. La magazinul central al Mitropoliei Moldovei, cel de pe str. Bucureşti, mă aşteptau doi angajaţi cu maniere militare. Aceştia fuseseră deja informaţi că trecusem pe la magazinele din Piaţa Centrală şi pe la cel de la Biserica Ciuflea. Cei doi mi-au cerut milităreşte un act de identitate, după care m-au întrebat nervoşi: „Tu ai fost dimineaţă la Biserica Ciuflea? De ce îţi baţi joc de biserică? Eşti baptist? Ieşi repede afară, că magazinul se închide”.
Magazine bisericeşti amplasate ilegal
În fiecare oraş din R. Moldova sunt mai multe magazine de acest fel. Magazine, chioşcuri sau gherete sunt şi pe la mănăstiri, şi pe la bisericile din sate. La Chişinău, în afară de magazinele despre care vorbisem mai sus, astfel de puncte comerciale sunt şi la Gara Centrală, şi la Gara de Nord. La Serviciul Fiscal de Stat am fost informaţi că aceste magazine beneficiază de anumite facilităţi fiscale, în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 474, din 28.04.1998, cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control. Documentul conţine o „listă a genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea încasărilor băneşti în numerar fără aplicarea maşinilor de casă şi de control”. Punctul 3 al listei respective stipulează că bisericile sunt scutite de taxe fiscale, precizând, însă, că vânzarea obiectelor de cult religios şi a literaturii religioase, ritualurile şi ceremoniile efectuate de către organizaţiile religioase au loc doar în locaşurile de cult.
În 1998, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove a fost scutită de impozite fiscale, condiţia obligatorie fiind ca întreaga activitate de comercializare să se desfăşoare doar în locaşurile sfinte. După ce am făcut un tur al mai multor magazine în care se vând obiecte de cult, ne întrebăm dacă o fi sau nu Gara Centrală şi cea de Nord locaşuri sfinte, unde enoriaşii vin să se roage şi să cumpere, la nevoie, obiecte religioase?
Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, am apelat Serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, solicitând explicaţii pe marginea subiectelor abordate aici. Ni s-a spus să revenim cu un apel peste 5 minute, după care nimeni nu a mai răspuns, ca şi în următoarele zile.
Fără scutiri vamale la marfa de cult
La o solicitare de informaţie adresată de ZdG, Serviciul Vamal ne-a răspuns că Mitropolia nu beneficiază de facilităţi vamale la importul mărfurilor de cult şi că acestea sunt puse în liberă circulaţie doar după ce sunt achitate drepturile de import şi sunt aplicate măsurile de politică economică.
Din răspunsul oferit de Serviciul Vamal aflăm că atât Codul fiscal, cât şi Legea cu privire la tariful vamal, „nu reglementează acordarea facilităţilor fiscale şi vamale pentru obiectele de cult, vămuirea bunurilor fiind efectuată cu achitarea drepturilor de import conform legislaţiei în vigoare”.
Vasile Cojocari, stagiar