Lecția de rezistență a tinerilor care  investesc în agricultura R. Moldova

Lecția de rezistență a tinerilor care investesc în agricultura R. Moldova

de
vizualizări
16 noiembrie 2019 | 12:23

„Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere, îşi contrazic părintii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înșiși. Nu au pic de respect pentru părinţi sau față de persoane mai în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei înşişi ar cunoaște totul şi ceea ce noi considerăm înțelepciune, e lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte”, afirma Socrate.

Au trecut 2 400 de ani și astăzi, în 2019, auzim aceleași lucruri – că generația părinților noștri este ultima care a fost una decentă, iar după ei vine potopul, adică noi, cei tineri, nu vom mai fi capabili să facem agricultură, nu mai suntem interesați de cea mai veche meserie din lume și că omenirea se află în pragul unei crize existențiale în materie de alegere a meseriei de agricultori.

Acest adevăr este unul parțial, pentru că, pe de o parte, mulți tineri migrează spre domeniul IT, acolo unde se câștigă mult și mai ușor decât în afaceri agricole. Pe de altă parte, statele dezvoltate caută soluții inteligente în a atrage cât mai mulți tineri în sectorul agricol. Le oferă burse substanțiale, internship-uri plătite, iar companiile din domeniu vânează specialiști încă de pe băncile facultății.

Dacă are sau nu viitor agricultura R. Moldova, e greu de spus, contează cine ne va conduce în continuare, contează investițiile care vor fi făcute în știința agricolă, în infrastructura post recoltare, în promovarea produselor la export și în multe altele. Că se investește mult în infrastructura agricolă, e de necontestat. Ca argument poate servi faptul că fondurile Agenției de Intervenție și Plăți nu reușesc să acopere cererile de subvenționare venite de la producătorii agricoli.

O altă certitudine pe care o am este că R. Moldova are tineri foarte buni, tineri care muncesc de mici în afacerile agricole ale părinților lor, tineri care au mers la câmp, dar și la piață, dar au învățat și limbi străine, ca să poată negocia contracte de export. Trăiesc omente de maxim optimism, atunci când întâlnesc familii de tineri ca cea a Doinei și a lui Nicu Cîrhan. Să auzi de la tineri de 25 de ani că iubesc satul și că aglomerația de la Chișinău nu le este tocmai la suflet, e surprinzător și îmbucurător.

Azi, când satul moare, doar cu mult optimism și multe investiții îi mai poți da o șansă la o existență civilizată. La doar 25 de ani, să mergi la toate lucrările din câmp, să mergi la piață, târguri sau evenimente, să cauți singur posibilități de export, este o mare responsabilitate.

Când am cunoscut-o pe Doina, în perioada crizei fructelor din primăvara trecută, făcea livrări de prune uscate în tot Chișinăul. Se deplasa cu dubița chiar și pentru cinci kilograme de prune deshidratate, pentru că nu accepta să le vadă aruncate la gunoi. Doina a vândut prune și la sinecost, dar nu și-a pierit entuziasmul, pentru că adoră tot ce face. Profitul obținut îl reinvestește în gospodăria sa agricolă, iar în această toamnă, pe lângă prune, a plantat și un teren cu struguri de masă.

În satul Negrești, raionul Strășeni, Doina se implică și contribuie financiar la mai multe din proiectele locale. Dacă mă întrebați de ce consider că Doina Cîrhan face performanță, vă spun că am cunoscut și perioada din activitatea ei în care a fost nevoită să arunce peste 3 tone de prune hidratate, pentru că minunatul produs nu-și găsise cumpărător, iar ea nu vrea și nu poate aplica tratamente cu conservanți, care ar asigura o mai lungă perioadă de păstrare a produselor.

Pentru mine, este o onoare și o plăcere să scriu despre tineri precum Doina și Nicu, pe care Moldova îi are într-un număr mare. Tineri care nu au părinți influenți din zona politicului și care au obținut gramul lor de succes prin multă muncă și implicare. Iar celor care contestă calitățile tinerilor de la noi, le spun să nu fie stresați, pentru că Moldova are resurse nebănuite de tineri agricultori.

Diana Crudu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

Pentru prima oară de la începutul pandemiei, președintele Donald Trump a purtat o mască de protecție în public. El a mers la un spital militar de lângă Washington ca să discute cu militarii aflați acolo în…
Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni