Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Istorii din mijlocul Adunării…

VIDEO Istorii din mijlocul Adunării „Moldova Europeană”: „Am venit din Belgia special pentru această zi”

O familie a venit tocmai din Belgia ca să scandeze „Moldova e Europa!” în PMAN. Un tânăr a ieșit în centrul Chișinăului „pentru a arăta lumii că în R. Moldova nu există doar Partidul Șor”. O mămică și-a adus fiul de doar opt luni în PMAN ca să învețe valorile europene și să le ducă mai departe. Un bărbat, emoționat până la lacrimi, a ținut să mulțumească Ucrainei pentru pace, în speranța că ambele state se vor regăsi în UE și NATO. Acestea sunt doar câteva declarații ale cetățenilor ce au ieșit duminică, 21 mai, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

La ora 11:00 Piața Marii Adunări Naționale se transformase într-un cuprins nemărginit. În bătaia vântului fâlfâiau miile de drapele tricolore și cele ale Uniunii Europene. De pe scenă răsuna „Du-mă, du-mă-n țara doinelor/ Du-mă, du-mă-n țara florilor”. Și se tot ducea marea de oameni spre partea cealaltă a Pieței, iar fluxul celor veniți era tot mai dens, astfel încât pentru un moment te cuprinse senzația de sufocare.

Ducându-și falnic drapelele, trâmbițând „E-u-ro-pa!”, cetățenii se grăbeau la evenimentul mult așteptat. A urmat intonarea Imnului de stat, discursul președintei R. Moldova, Maia Sandu și al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. Cu aceeași vervă, mulțimea aclama „Moldova este Europa!”.   

„Așa emoții am trăit doar în anii 89-90

Aurica, soțul și fiica acesteia au venit tocmai din Belgia, pentru ca la 21 mai să scandeze în Piață „Moldova este Europa!”. Sunt stabiliți în Bruxelles de mai bine de 20 de ani. 

Aurica și familia sa din Belgia. foto: Igor Ionescu

„Am venit special pentru această zi, ca să facem o reflecție care ne sunt valorile importante pentru noi și să ne dăm seama că nu le câștigăm atât de ușor și trebuie să avem o poziție și să o spunem. Pledăm pentru valori europene și un viitor frumos aici, la noi acasă”, declară Aurica. 

Sub muzica nemuritoare a lui Ion și Doina Aldea-Teodorivici, podidită de lacrimi, Octavia din Rezina ne povestește că a venit în Piață la îndemnul inimii.

„Am venit astăzi cu toată inima, cu tot sufletul. Sunt foarte emoționată. Așa emoții am trăit doar în anii ’89-’90 și avem multe așteptări de la întrunirea de astăzi”, povestește femeia.

Octavia, Rezina. foto: Igor Ionescu

Jocul neașteptat al sorții face ca la această Mare Adunare Națională, descendentul Doinei și al lui Ion Aldea-Teodorivici, Cristofor, să interpreteze aceleași melodii patriotice, cântate de părințiii săi în anii Mișcării de Eliberare Națională. 

Izbitor de potrivite se așază cuvintele lui Vitalie din Căușeni. 

Vitalie, Căușeni. foto:Igor Igonescu

„Au încercat părinții noștri (să devină liberi, n.r.), dar i-au împiedicat. Ceea ce facem astăzi e pentru a ne recupera demnitatea în familia europeană. Viitorul e al nostru”, vociferează bărbatul.     

Emoționat se arată și Sergiu, care ține fălos o pancartă  pe care scrie „Orhei este Europa”,  exact în ziua când partidul Șor organiza contramanifestații la Orhei, Bălți și Comrat.    

„Aceasta este o dogmă, că dacă ești din Orhei, înseamnă că ne-a ocupat Șor. Șor a luat ce i-a trebuit și a plecat, dar noi am rămas și trebuie să trăim mai departe. Trebuie puși la punct toți, fiecare cum procedează în viața asta, așa trebuie să fie răsplătit”, explică Sergiu. 

Sergiu, Orhei. foto:Igor Ionescu

„Pentru libertate, democrație și bunăstare și tot ce-i legat de sloganele europene”, a venit să scandeze Sergiu în Piața Marii Adunări Naționale. 

„În Uniunea Europeană vom fi protejați și de războaie, și de alte probleme”

Alexandru are 66 de ani. A venit cu fiul și consătenii săi tocmai din Edineț. Întrebat dacă i-a organizat, influențat cineva să vină, bărbatul răspunde:

Alexandru, Edineț. foto:Igor Ionescu

„Doamne ferește. Nici nu se discută. La noi nu e așa ceva, la noi e totul cinstit și am încheiat citatul”, spune răspicat Alexandru. 

„R. Moldova va fi o țară civilizată, va mai uita de fel de fel de năzdrăvănii, tâlhării și așa mai departe. În Uniunea Europeană vom fi protejați și de războaie, și de alte probleme. Mai pe scurt, să fim o putere europeană, unică, prosperă și frumoasă”, își exprimă bărbatul speranța. 

Din Drochia a venit Valentina, alături de rudele sale. Femeia, îmbrăcată în ie, ne povestește că vine foarte rar la Chișinău, dar nu și-ar fi putut ierta dacă lipsea astăzi din Piața Marii Adunări Naționale. E fostă profesoară și susține că au emoționat-o frazele președintei de pe scenă. 

Valentina, Drochia. foto:Igor Ionescu

„Îmi place fraza pe care a  accentuat-o președinta noastră –  „copiii care se vor naște astăzi,  peste șapte ani de zile vor veni la școală, în clasa a I-a, fiind cetățeni europeni”, relatează Valentina. 

Olga are 30 de ani. E și ea profesoară. A venit din Rezina „pentru a-și manifesta poziția civică”. 

„Am venit să spunem că merităm ceea ce ne dorim și că făcând parte din Uniunea Europeană, R. Moldova are doar de câștigat. Ne vom bucura de drepturi și libertăți respectate cu sfințenie, viață demnă, începând cu educație de calitate și terminând cu alimentație sănătoasă în școli”, se arată Olga încrezătoare. 

Olga, Rezina. foto: Igor Ionescu

„Dacă noi continuăm să ne lăsăm influențați de forțele ruse, suntem în pericol să dispărem ca națiune”

De la Rezina vine și Ion „pentru a pune temelia unui viitor mai bun, aici și acum”. 

Ion, Rezina. foto: Igor Ionescu

„Am venit pentru că îmi pasă. Dacă noi continuăm să ne lăsăm influențați de forțele ruse, noi suntem în pericol să dispărem ca națiune. Poate în Chișinău mai este viață și spirit european, dar când te uiți prin satele noastre – Moldova moare și mă doare. De asta am venit, pentru că mă doare, pentru că îmi doresc să trăiesc schimbarea și să scăpăm de sub cizma rusească”, spune sus bărbatul.    

Cu o însuflețire scânteietoare, Silvia din Chișinău ne povestește că a venit în PMAN cu toată familia, cu toate rudele și cu bebelușul său de doar opt luni. 

Alex este înfășat în drapelul R. Moldova și doarme liniștit în brațele mamei. 

Silvia, Chișinău. foto:Igor Ionescu

„Am venit să susținem viitorul pe care îl dorim pentru copiii noștri acasă. Și am considerat că e necesar să fie și Alex prezent astăzi. Noi încercăm să-l includem în tot ceea ce facem, pentru că copiii văd și absorb ca un burete tot ce fac părinții și îmi doresc ca el să crească cu aceste valori, să le ducă mai departe, la rândul lui”, subliniază mămica. 

 „Să știm că odată și odată o să fim cu oamenii cei cinstiți, muncitori, educați”

Cu toată familia a venit și Lidia la Adunarea „Moldova Europeană”. Toți membrii familiei poartă costume naționale moldovenești. 

„Iată feciorul, nora, ginerele, soțul, fiica, încă o fiică și nepoții”, îi prezintă Lidia cu mândrie. 

Lidia cu membrii familiei sale, Telenești. foto:Igor Ionescu

Femeia recunoaște că a așteptat cu nerăbdare acest eveniment pentru a veni și a-și manifesta convingerea. 

„Ne-am pregătit ca niciodată. Am așteptat evenimentul cu mare drag, ca să venim, să ne adunăm și să știm că odată și odată o să fim cu oamenii cei cinstiți, muncitori, educați. Știu că o să fim mai puternici, mai stimați de toată lumea. Traiul copiilor și nepoților noștri o să fie mai bun”, afirmă Lidia.  

Îmbrăcată în ie este și Olga. Soțul acesteia, Dumitru, ține drapelul R. Moldova astfel, încât pare că acesta a devenit deja o extensie a mâinilor sale. 

Olga și Dumitru. foto: Igor Ionescu

„E de mult dorită această adunare. Suntem bucuroși. Am venit cu toată suflarea, cu mult entuziasm. Dorim să fie pace și înțelegere pe pământ, să fie cer senin deasupra capului, să nu știm de nedreptăți. Știm că trebuie să muncim mult, să fim uniți și dârzi. O să fie bine”, spune femeia cuprinsă de emoții.   

„În Europa omul și legea stau în capul mesei”

Constantin din Șoldănești ne spune că a venit de sâmbătă la Chișinău, ca nu cumva să întârzie la manifestație. 

Constantin, Șoldănești. foto:Igor Ionescu

„Am făcut sfatul țării în familie, ne-am înțeles cu copiii că venim numaidecât la «Moldova Europeană». Am venit aseară la copii și nu puteam adormi. Așteptam cu nerăbdare să înceapă, credeam că nu mai trece noaptea asta”, povestește bărbatul. 

De-a lungul vieții a muncit în Finlanda, Cehia, Germania și chiar în Rusia. 

„În Europa omul și legea stau în capul mesei, nu ca în Rusia. Eu vreau ca oamenii noștri să trăiască într-o țară liberă, democrată și să aibă un trai decent toți pământenii noștri. Vrem ca R. Moldova să fie o țară europeană cât mai repede”, accentuează Constantin. 

Victor are 77 de ani, vine din Ialoveni. Stă la umbră, gârbovit, dar spune că nimic nu putea să-l împiedice să vină la capitală.  

„Credința nu m-a putut lăsa să nu vin azi. E cea mai importantă, de un an și jumătate tot așteptam un anunț ca să ne adunăm. Sper că voi mai avea zile și voi cunoaște și eu Moldova Europeană. Credința și speranța noastră e Uniunea Europeană”, ne spune convins bărbatul.

Victor, Ialoveni. foto: Igor Ionescu

„Cei care au ieșit astăzi, iată noi cu adevărat suntem poporul”

Dan a împlinit 18 ani de curând. Și-a adunat familia și prietenii în centrul capitalei. 

„Am venit ca să arăt lumii că R. Moldova dorește să fie parte a Uniunii Europene. Să arăt lumii că în R. Moldova nu există doar partidul Șor și poporul lui. Cei care au ieșit astăzi, iată noi cu adevărat suntem poporul”, subliniază băiatul. 

Dan, Chișinău. foto:Igor Ionescu

„Făcând parte din Uniunea Europeană, R. Moldova nu câștigă doar pe plan economic, câștigă și pe plan ideologic, și cultural, și social”, enunță Dan. 

Părea că le auzisem pe toate, încercând să ne facem loc printre manifestanții sincronizați în cel mai unitar mod cu putință, când Vasile de la Ciocana, așa cum s-a prezentat, ne-a oprit pentru a-și spune oful. 

„Sunt pensionar și mi-e foarte greu. Un an în urmă am fost părăsit de soția mea care a decedat. Fratele soției mele locuiește în orașul-erou Kiev, unde fratele ei, Vladimir, cu feciorul, tot Vladimir, își apară patria – Ucraina. Și sper că și Ucraina va deveni țară europeană și-i mulțumesc, fiindcă dacă nu era Ucraina care ne apără acum, poate și noi eram ocupați de ruși. Și aș dori ca toată lumea să înțeleagă aceasta”, spune bărbatul stăpânindu-și cu greu lacrimile. 

Vasile, Chișinău. foto: Igor Ionescu

„Noi trebuie să luăm pildă de la țările dezvoltate, ca România, Bulgaria și Polonia, care au intrat în Uniunea Europeană și chiar și în NATO. Eu socot că locul nostru nu este numai în Uniunea Europeană, dar chiar și în NATO, ca să avem un scut și o nădejde să fim protejați ca toate țările civilizate. Neutralitatea, ne-am convins încă o dată că nu înseamnă că suntem siguri de viitorul nostru”, ne spune bărbatul. 

Conform datelor prezentate de Poliție, la manifestația de duminică, 21 mai, au participat între 75  și 80 de mii de persoane. Zeci de moldoveni din diasporă s-au adunat în orașele europene în care locuiesc pentru a participa la „Moldova Europeană”. Potrivit autorităților, manifestații similare au avut loc în 33 de capitale și orașe europene. 

Adunarea „Moldova Europeană” a luat final prin actul adoptării și votării în unanimitate a unei Rezoluții care să grăbească aspirația R. Moldova de a deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene.