Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Idei de afaceri ce pot…

Idei de afaceri ce pot fi pornite cu investiţii mici: livada de nuci

Sunt puţine afaceri agricole ce pot fi lansate cu sume mici, dar care pot aduce profituri atrăgătoare. De aceea, ne-am propus, săptămânal, să venim cu o idee de afacere ce poate fi pornită cu investiţii nu prea mari. Însă, este nevoie să ţinem cont că succesul lor depinde de câţiva factori importanţi, cum ar fi: experienţa micului fermier, găsirea unei pieţe de desfacere, lipsa unei concurenţe puternice în zonă şi, bineînţeles, priceperea antreprenorului de a-şi dezvolta acel business.

Acum vă vom povesti despre afacerile cu nuci. R. Moldova este cunoscută pentru pământurile sale roditoare şi clima prielnică, perfectă pentru cultivarea nucilor. Plantarea nucilor este foarte avantajoasă şi necesită cheltuieli mai mici pentru tehnică şi întreţinere. Mai mult, copacii sunt rezistenţi, iar nucile sunt la mare căutare în ţară, dar şi peste hotarele ţării.

Nucul este un pom viguros, care poate atinge 35m înălţime şi 2m diametrul trunchiului. Mai suplu în cultură, acesta ia forme speciale care-i permit o fructificare maximă, cu randamente de 3—8 tone/hectar şi un conţinut de 40—70% miez.

Specialiştii recomandă ca nucii să fie plantaţi primăvara, întrucât rădăcinile nucului sunt foarte friabile şi se rup în timpul scoaterii din toamnă, când pământul este în general uscat. În cursul iernii cu exces de umezeală, rădăcinile putrezesc uşor, astfel că prinderea este greoaie şi mulţi pomi pier ulterior. De aceea este mai sigură plantarea de primăvară. Aceasta cu atât mai mult cu cât nucii pornesc vegetaţia mult mai târziu decât majoritatea speciilor pomicole.

La plantare, trebuie să ţinem cont de faptul că nucul dezvoltă o coroană masivă şi că lemnul şi trunchiul său poate fi folosit rentabil de-abia după 50 de ani de vegetaţie, rezultă că nucul poate fi plantat la distanţe foarte mari, pom de la pom. Pentru livezi această distanţă este de cel puţin 12 m pe terenurile sărace în elemente nutritive pe pante şi cel mult 20 m pe terenurile aluvionare, bogate, cu suficientă umiditate. În caz că nucii se plantează la distanţa de 15—20 m, printre rânduri pot fi plantate alte specii pomicole cum ar fi: vişin, piersic, cais, prun, care au creştere şi fructificare precoce, astfel că după 15—20 de ani, când nucii au crescut suficient, speciile de completare se defrişează.

Publicitate

Pe coastele nu prea mari, cu o înclinaţie de 3—5 grade, nucii se aşază în formă de şah. Printr-o astfel de plantare se foloseşte mai bine terenul şi se împiedică eroziunea solului.

Toate celelalte lucrări privind pregătirea terenului, pichetatul, săpatul gropilor, plantatul se vor face ca şi la celelalte specii.

În primul an de plantare, chiar în cazul celor mai bune îngrijiri, nucii cresc slab, cu lăstari scurţi şi frunze mici. Dacă se continuă îngrijirea atentă şi în special se asigură umiditate permanentă, în al doilea şi al treilea an de plantare îşi dezvoltă lăstari viguroşi şi frunziş bogat. Dezvoltarea bună, sănătoasă din tinereţe este condiţia de bază pentru o rodire bogată de mai târziu a nucului.

Nucul mai este o specie cu o mare plasticitate ecologică, puţin pretenţioasă faţă de sol, cu sistem radicular foarte puternic. Poate fi plantat pe suprafeţele unde au loc alunecări de teren. Însă nucul nu suportă terenurile excesiv de umede sau cele situate în depresiuni, în zone unde se înregistrează brume târzii de primăvară sau îngheţuri târzii de toamnă. Cu toate acestea, este indicat ca plantaţia de nuci să fie înfiinţată în apropierea unei surse de apă, pentru a facilita irigaţiile în perioadele secetoase. Datorită rădăcinilor puternice, nucii pot fi plantaţi şi pe terenuri în pantă.

Din endocarp (coajă) se prepară cărbune activat şi linoleum, iar din mezocarp (coaja verde) se extrag substanţe tanoide folosite la prelucrarea pieilor. Lemnul nucului se foloseşte la fabricarea mobilei de lux şi echiparea automobilelor scumpe, la fabricarea instrumentelor muzicale şi a parchetelor. Din frunze se prepară vopsele, se extrag substanţe folosite în industria cosmetică şi farmaceutică şi coloranţi. Uleiul de miez de nucă este foarte solicitat pe piaţa alimentară, farmaceutică şi cosmetică.

Nucile sunt un produs al cărui deficit anual pe piaţa mondială se estimează la 100 de mii de tone. Până în prezent, nicio ţară nu a reuşit să acopere acest gol. Potrivit specialiştilor din domeniul culturilor nucifere, R. Moldova este o „norocoasă”, deoarece condiţiile climaterice din ţara noastră sunt perfecte pentru cultivarea nucului. R. Moldova exportă anual 11—13 mii de tone de nuci, ceea ce constituie două la sută din volumul exporturilor. În anul 2012, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, nucile reprezentau doar patru la sută din totalul exporturilor de produse horticole, însă contribuţia lor financiară era de 44 la sută din exporturi. Potrivit Centrului de Comerţ Internaţional de la Geneva, ţara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de nuci în Europa, după Statele Unite ale Americii, Mexic şi China.

Guvernul a luat mai multe măsuri pentru stimularea agricultorilor din domeniul nucifer. Astfel, fermierii care cultivă nuci beneficiază de subvenţii, iar în februarie 2014, Executivul a decis eliminarea taxei de 1,5 la sută la exportul nucilor, care constituia o barieră în calea exporturilor şi condiţiona costul lor.

Plantaţiile de nuci au apărut în R. Moldova în anii 1990, până atunci creşterea nucilor era practicată doar în gospodării ţărăneşti şi de-a lungul fâşiilor de protecţie. Potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere, până în anul 2020 suprafaţa plantaţiilor de nuci va atinge cel puţin 14 mii ha, iar recolta nucilor necurăţate va constitui 60 mii de tone.

Producții video recomandate de canalul Youtube ZdG
Publicitate1