Iacob Gumeniţă: istoricul bolii

Iacob Gumeniţă: istoricul bolii

de
vizualizări
15 aprilie 2010 | 15:50

Fostul vicecomisar de Chişinău, Iacob Gumeniţă, se află sub supravegherea medicilor din Secţia de reanimare a Spitalului Militar MAI. Medicii spun că starea sănătăţii acestuia este gravă.

240-gumenitaLiliana Neguleanu, medic de gardă în Secţia de reanimare, a declarat pentru ZdG că Gumeniţă necesită un tratament special în continuare. “Starea sănătăţii sale este gravă, stabilă, la moment, dar necesită tratament, în condiţiile terapiei intensive”, spune Neguleanu.

Fiind întrebată dacă în următoarele zile Iacob Gumeniţă ar putea fi externat din spital, Neguleanu ne-a spus că “pacienţii care se află la terapie intensivă sunt sub supraveghere atâta timp cât e necesar”.

Fostul vicecomisar al mun. Chişinău se află sub supravegherea medicilor după ce ar fi suferit o criză hipertensivă. Pe 7 aprilie 2010, a fost internat de urgenţă la Spitalul “Sfânta Treime”. La 9 aprilie, după convocarea consiliului medicilor, Gumeniţă a fost transferat la Spitalul Militar al MAI.

Ion Vâzdoagă, avocatul lui Iacob Gumeniţă, susţine că acesta ar fi fost transferat fără acceptul său de la Spitalul «Sfânta Treime» la cel Militar.

«Nu Iacob Gumeniţă a cerut acest lucru, a fost obligat să plece în alt spital, dar nu i s-a explicat de ce. A venit ambulanţa şi l-a luat. Am făcut solicitări oficiale către MAI. Mi s-a spus că este pensionar MAI şi se poate trata la Spitalul Militar», a iterat Vâzdoagă. El mai spune că medicii au stabilit că Iacob Gumeniţă ar fi suportat un ictus, dar nu mai este în secţia de reanimare, ci în terapie şi neurologie, unde continuă să îşi trateze ictusul.

Vâzdoagă mai susţine că Gumeniţă nu este organizatorul violenţelor poliţieneşti din aprilie, ci doar un executor.
Amintim că, în secvenţa mediatizată pe 1 aprilie 2010 de către preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, se vede distinct cum, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, la 01.04.39, în PMAN apare, având mâinile în buzunare, îmbrăcat într-un trenci de culoare închisă, vicecomisarul de Chişinău de atunci, Iacob Gumeniţă. El se apropie de JEEP-ul în care erau încărcaţi tinerii bătuţi şi loveşte de câteva ori cu putere în cei care cădeau jos din caroseria maşinii. În film se vede cum, după ce a lovit în ei, cu paşi domoli, s-a retras în direcţia Casei Guvernului.

După vizionarea acelei secvenţe, Damian Hâncu, rudele şi prietenii acestuia au constatat că el era cel în care Gumeniţă lovea cu picioarele în acea noapte. „Eu nu ştiam, până la vizionarea acestor imagini, că fostul comisar comunist de Chişinău, Iacob Gumeniţă, a tras cu piciorul în mine. Ce puteam vedea atunci când, ghemuit, cu faţa lipită de asfalt, îmi apăram capul de loviturile criminalilor? În acele momente, un simplu reflex de apărare mi-a salvat viaţa, dacă e să amintesc că Valeriu Boboc şi Ion Ţâbuleac au murit de lovituri puternice la cap – asta arată imaginile cu ei în sicrie”, a declarat Damian Hâncu pentru ZdG.

Potrivit procurorilor, aceştia aşteaptă externarea din spital a lui Iacob Gumeniţă, pentru a fi audiat în legătură cu secvenţele video din care se vede cum loveşte cu picioarele în tinerii care au fost trântiţi la pământ de poliţişti, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, în PMAN.

ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

Valul doi, de prezidențiale

Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afecta…
Valul doi, de prezidențiale

Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

Italia şi-a închis joi, 9 iulie, graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus,…
Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

Sesiunea de examene programată pentru luna iulie curent va fi anulată. Parlamentul a aprobat joi, 9 iulie, în două lecturi, proiectul de lege  pentru modificarea Legii privind anularea examenelor nați…
DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

„Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”