Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Duelul alegătorilor de la…

VIDEO Duelul alegătorilor de la baștina candidaților

La 1 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, din cei opt participanți la scrutin, au ieșit învingători Maia Sandu și Igor Dodon.  Astfel, lidera PAS a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul a 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61%). 

Maia Sandu s-a născut la Risipeni, Fălești. În localitatea unde a crescut, candidata PAS a obținut 212 voturi, adică (53,4%), iar Igor Dodon – 63 de voturi (15,8%). 

Igor Dodon este originar din Sadova, Călărași. În satul său de baștină au votat 966 de alegători. Candidatul independent, susținut de socialiști, a câștigat alegerile cu 578 de voturi (59,8%). Pentru Maia Sandu au votat 315  alegători (32,6%). În încercarea de a cunoaște electoratul, dar și așteptările alegătorilor,  ZdG a ajuns la baștina candidaților. 

Luni, 10 noiembrie, echipa ZdG s-a aflat la Risipeni, Fălești.  Satul ne primește cu imaginea ce se regăsește în mai toate satele din R. Moldova – străzi pustii, pe fiecare uliță – case părăsite, drumuri împotmolite și fețe întristate ale unor bătrâni, stând la poartă. 

Risipeni: „O să-i fie greu, dar cu ajutorul nostru, va reuși”

În centrul satului, o tânără se arată deranjată de prezența noastră. Ne întreabă din start pentru cine votăm la prezidențiale. O salutăm, dar nu răspundem la întrebare. Tânăra insistă: „cine sunteți și de ce ați venit la noi în sat?”. Încercăm să-i explicăm că suntem jurnaliști, dar tânăra intervine – „eu nu vreau să vă zic ceva urât, dar dacă sunteți jurnaliști de-ai lui Dodon, vă rog să-i spuneți președintelui vostru că Maia Sandu va învinge. Și vă mai rog să nu aduceți atâtea prostii în sat”, se arată indignată tânăra.

Din vorbă în vorbă, înțelegem că, mai devreme, satul Maiei Sandu ar fi fost vizitat de simpatizanți ai lui Igor Dodon, care ar fi răspândit falsuri. Tocmai de asta, tânără a reacționat astfel la venirea noastră. 

Valentina, Risipeni, Fălești

Valentina, o altă consăteană, pune capăt „gâlcevii” iscată cu tânăra. „Nu te teme, Lenuța. Ziarul de Gardă spune doar adevărul”, îi explică aceasta. 

„Vreau să știți că oamenii din Risipeni o susțin în toate pe Maia Sandu. Doar ea ne poate scoate din mocirla în care ne aflăm. Este onestă, cinstită, curajoasă”, spune Valentina. 

Totuși, femeia consideră că, dacă Maia Sandu va ajunge în fruntea statului, va întâmpina mai multe dificultăți. 

„A doua zi, nu vor fi mari schimbări. Nu credeți că imediat va mări pensiile, salariile și indemnizațiile pentru copii. O să-i fie greu, dar cu ajutorul nostru, va reuși”, consideră femeia. 

„În țară sunt atâtea probleme, că nu știi cu ce să începi, tocmai de asta trebuie să avem și răbdare”, spune Valentina. 

„Timp de patru ani, Dodon nu a făcut nimic pentru R. Moldova, doar a înfundat-o în glod”, mai spune femeia. 

Risipeni: „Dacă ea se leagă cu Usatîi, noi nu o mai votăm”

Maria Baciu este de altă părere. Zice că „aceste generalizări” o supără. 

„De ce spun ei că Dodon și Chicu nu au făcut nimic bun? Cu ce-s ei vinovați că trăim așa în focul ăsta? De ce nu vă gândiți că, dacă era altcineva la putere, poate era și mai rău?”, se întreabă femeia. 

Maria Baciu, Risipeni, Fălești

Maria se declară indecisă încă și nu știe cum va vota duminică, la 15 noiembrie. În situația asta se regăsesc mai mulți consăteni, ne asigură femeia. 

„Chiar vorbeam ieri în mahala – oare merită să mergem la vot? Oare votul nostru chiar poate schimba ceva?”.

Totuși, ceea ce nu pot accepta unii consăteni ai Maiei Sandu este că aceasta a ieșit la dialog cu Renato Usatîi. „Știți ce zice lumea? Dacă ea se leagă cu Usatîi, noi nu o mai votăm”, subliniază Maria. „Dacă nu-i ajung voturi, să se descurce cumva, dar să nu colaboreze cu Usatîi și gata”, punctează femeia. 

Ea mai crede că refuzul candidatei PAS de a participa la dezbaterile electorale cu Igor Dodon ar fi o greșeală. 

„Eu mai aștept ziua de miercuri. Aștept să văd dacă Maia va merge să dezbată cu Dodon. După aceasta, poate voi lua o decizie în privința votului de duminică”. 

  • O dezbatere electorală dintre cei doi candidați trebuia să aibă loc miercuri, 11 noiembrie pe un „teren neutru”. Deși inițial a acceptat, ulterior, Maia Sandu a anunțat că nu va merge la dezbatere din cauza falsurilor răspândite la adresa sa de către Igor Dodon și echipa sa. „Dodon nu are respect pentru dezbateri, pentru oameni, pentru o campanie electorală corectă. Nu vrem să ajungem în noroi, de aia nu am ce să discut cu el. Dacă mergi pe drum și vezi un găinaț, îl ocolești, nu calci în el”, a argumentat Maia Sandu.

În afara camerei de luat vederi, câțiva bărbați ne spun că nu cred în șansele Maiei Sandu de a deveni președintă. „Unde s-a mai văzut, într-un stat sovietic, să conducă o femeie? Nu o să țină ea piept acestui rol. E nevoie de un bărbat și gata”, a vociferat unul dintre ei. 

„Nu pot spune nimic rău despre Maia, e consăteana noastră, e fată deșteaptă, dar nu o să facă ea treabă la Președinție. 

Risipeni: „Maia Sandu nu e „lizviancă”

Elizaveta, o altă pensionară, îi contrazice pe bărbați. Ea crede că Maia Sandu va ajunge președintă „și așa țara va înflori”. „Nu în zadar ea a ajuns la Banca Mondială, acolo nu ajunge oricine. Oare nu se va descurca?”, se întreabă pensionara, declarându-se supărată pe Igor Dodon. 

Elizaveta, Risipeni, Fălești

„Și să nu vorbească Dodon că Maia e „lizviancă” (n.r. lesbiană) și alte prostii. El va răspunde pentru aceste porcării”, accentuează femeia. „Și se leagă și de copii, dar uitați-vă Merkel cum conduce Germania, cum țara merge înainte voinicește cu femeia asta. Așa va fi și la noi”, mai spune pensionara. Elizaveta însă vede cu ochi buni o eventuală colaborare cu Renato Usatîi. 

„Renato are și el pată, dar nu e așa ca Dodon. Maia Sandu va găsi cale după lege de a colabora cu el”, subliniază pensionara. 

Moș Ion, Risipeni, Fălești

Deși mai stă la îndoieli, moș Ion va vota pentru Maia Sandu, căci se mândrește cu consăteana sa. „Acum ei garantează multe, dar cine știe cum vor împlini ceea ce garantează”, zice moș Ion. „Dacă ar reuși, dacă ar fi președintele de la noi din sat – ar fi bine. Dacă nu – înseamnă că nu-i norocul ei”, zice pensionarul. 

Sadova: „Dar ați văzut cum vine Dodon în sat? Două mașini în față, două mașini în spate, autobuze cu pază?”

Marți, 10 noiembrie, echipa ZdG ajunge în satul Sadova din raionul Călărași. Nu putem să nu remarcăm drumurile proaspăt asfaltate, însoțite de indicatoare și marcaje rutiere, flori plantate pe mai multe zone verzi și curățenia-lună de pe stradele. 

Localnicii sunt prinși în treburile gospodărești. După intersecția cu sens giratoriu, un bătrân, strângând nucile din fața porții, ne salută călduros și ne spune că suntem bineveniți în Sadova. Totuși, primirea călduroasă nu durează mult, căci aflând de la ce instituție de presă suntem, bătrânul spune că nu mai vrea să comunice cu echipa ZdG. 

„Voi nu scrieți ce vreau eu, voi scrieți ce vi-i pe interesul vostru”, accentuează bătrânul. 

„Voi nu aveți altă preocupare decât să-l zoiți pe Dodon. Chiar altceva nu aveți de lucru? De ce nu scrieți și despre altcineva”, ne întreabă acesta supărat. Încercăm să-i explicăm că persoana lui Igor Dodon prezintă interes, deoarece este una publică, e președintele țării, dar explicațiile noastre se dovedesc a fi zadarnice. 

„Eu nu vă pot alunga din sat, dar vă spun numai una – nu iscodiți lumea și să scrieți exact așa cum vor vorbi, nu cum vă dă vouă prin cap. Eu chiar voi urmări, să știți”, ne previne bătrânul. 

„Voi încă trebuie să-i mulțumiți lui Dodon. Voi vă folosiți de Dodon. Datorită faptului că el a ajuns unde a ajuns voi aveți de lucru. Iată dacă nu va câștiga și-n acest an – iată pentru voi o să fie prăpăd, căci nu o să mai aveți despre cine scrie. Nu o să mai aveți ce scotoci și se termină toate”, crede sadoveanul. 

Bărbatul mai spune că „oamenii de bună credință nu vor zice ceva rău de Dodon, căci el a ridicat economia, a mărit pensiile, a ajutat sute de familii și s-a zbătut pentru neam”.

„Și oamenii chiar trăiesc mai bine, orice sadovenean poate spune asta”, ne asigură bătrânul. 

„Ați venit pentru experimentul votării?”, ne mai întreabă pensionarul. 

Îi promitem pensionarului că vom relata despre discuția noastră doar cu adevăr și ne continuăm „experimentul” prin Sadova. 

Sadova: „E nevoie de un președinte cinstit, nu de un fălos”

Simion, tot pensionar, culege gutuie, le aranjează cu grijă în lăzi, pe prispa casei. Bătrânul e supărat și dezamăgit. 

„Sunt om bătrân, nu-mi stă bine să hulesc, dar lumea le știe pe toate”, zice Simion. Adevărul despre care vorbește pensionarul, „e doar unul”: „Dacă ești bandit – ai trecere în țară, nu ești bandit – nu ai trecere”. 

Simion, Sadova, Călărași

„Toți bandiții trebuie să fie închiși, nu să stea în posturile de conducere. În justiția moldovenească e dezordine din cap până în picioare”, spune indignat bărbatul. 

Simion așteaptă schimbări în justiție și în țară, dar astea pot veni doar odată cu schimbarea celor de la guvernare, consideră bărbatul.

„E nevoie de un președinte cinstit, nu de un fălos”, precizează Simion. „Eu nu am văzut ceva schimbări în bine de când Dodon e președinte. Și nici nu poate să fie schimbări, nu este el omul care își dorește asta”, mai adaugă pensionarul. 

Spre deosebire de pensionarul cu care am vorbit mai devreme, Simion spune că Sadova nu și-a schimbat cursul odată cu alegerea lui Igor Dodon în fruntea Președinției. 

„Sadova a fost și va rămâne Sadova, cu sau fără Dodon. Dacă repară drumurile în sat, o face pentru ca să nu-i fie rușine atunci când vine încoace. Doar că lumea nu înțelege că astea se fac din bugetul statului, nu din buzunarul lui”, conchide Simon. 

„Dar ați văzut cum vine Dodon în sat? Două mașini în față, două mașini în spate, autobuze cu pază – de ce se teme Igor Dodon?”, se întreabă pensionarul. 

„Atâta pază, atâta transport – păi, astea costă bani. Și nu văd pe nimeni să ridice întrebarea – ne trebuie nouă instituția asta prezidențială? Și pentru ce, dacă este Guvern, este Parlament – e destul. Rămâne doar ca toți să lucreze” mai spune pensionarul. 

„Și oamenii nu înțeleg asta, iar când o să înțeleagă – o să fie prea târziu”, consideră pensionarul. 

Simion declară deschis că este susținător al Maiei Sandu și nu-i este frică pentru asta, chiar dacă este consătean cu Igor Dodon. 

„Să fie într-un ceas bun pentru Maia Sandu, poate a avea noroc să câștige, poate s-a mai deștepta națiunea noastră”, speră pensionarul. 

Simion o respectă pe Maia Sandu de pe vremea când aceasta era ministra Educației. 

„E o femeie corectă, om cu principii, se înțelege că e protectoare a adevărului”, susține Simion. 

„Câțiva ani mai devreme, fost-am la tratament la sanatoriu la Vadul lui Vodă și acolo vorbisem cu prima ei învățătoarea, ea îmi povestea despre tatăl Maiei Sandu. Se zice că era în fruntea unei ferme de animale, dar atâta corectitudine și educație era în omul ăsta. Femeia îmi povestea că era un om corect și milos. Spre exemplu, ajuta familiile cu mulți copii. Dacă în familie creșteau 3-4 copii, el lua din fermă, o vițică ce urma să fete și i-o ducea omului acasă – iată asta te va ajuta să-ți crești copiii”, povestește Simion. 

„Și mai spunea învățătoarea ei că tatăl său nu a profitat de poziția și locul său de muncă pentru a se îmbogăți. Chiar de era director, casa lui arăta ca a celorlalți săteni, iar copiii – la fel erau modești și educați. Asta înseamnă ceva, nu? Asta nu vorbește despre omenie și corectitudine?”, menționează pensionarul. 

Vasile și Simion, Sadova, Călărași

Vasile îl contrazice pe Simion. El consideră că o femeie nu va face față în fruntea țării: „și Maia nu mai e așa curată, dacă se ține de funcție cu ambele mâini”.

„Bărbatul e bărbat – zice o vorbă, este ascultat, dar femeia – cine să o asculte”, mai adaugă Vasile. 

Vasile își declară susținerea pentru Igor Dodon, „pentru că și Igor Dodon susține satul Sadova”. 

„Noi avem susținerea lui în toate. El se străduie pentru sat – face drumurile, casa de cultură, face ordine. Dacă nu ar fi el din satul nostru – noi am fi uitați în buruieni”, răspunde bărbatul. 

Sadova: „Președintele țării e din satul nostru, cum să nu te mândrești?”

„Așa drumuri moderne nici în Chișinău nu sunt”, mai adaugă un alt vecin, Simion. 

„Noi îi zicem mulțumesc lui Dumnezeu pentru că el are grijă de noi și de satul nostru. Președintele țării e din satul nostru, cum să nu te mândrești?”, se întreabă Simion. 

La capitolul realizări, Simion enumeră: „Multe a făcut pentru țară, dar, în primul rând, nu a dat voie poporului să intre în răsfăț. Vedeți care e moda acum? E frumos așa? Bărbatul să trăiască cu bărbat, iar femeia să trăiască cu femei?”

Dar asta depinde de președinte, oare?

Nu depinde de președinte, dar el a fost împotrivă și așa lumea nu și-a făcut de cap. 

Bărbatul mai zice că înțelegem noi foarte bine spre ce duce discuția asta, dar nu vrea să-și ia păcat pe suflet…

La capitolul așteptări pentru un nou mandat, Simion speră la „salarii mai mari, pensii și posibilități de a-ți extinde afacerea acasă pentru ca lumea să se întoarcă acasă”. 

Simion se arată supărat și pe moldovenii din diasporă. „Ei au plecat după bani, goana de bani i-a alungat de acasă. Ei nu au fost prin sate de vreo 5-10 sate, de unde să știe ei cum trăim noi? De unde să știe cum să voteze? Votează și ei cum le spun alții și iată avem ce avem”, conchide Simion. 

Sadova: „Ar trebui să-i zicem mulțumesc lui Igor și rușilor: mulțumim, măi, rușilor, că mâncați porcăria noastră”

În familia Anghel, soția votează mereu cu stânga, iar soțul – cu dreapta. Astfel, politica stă în capul mesei și bătrânețea nu e plictisitoare, ne asigură Elizaveta Anghel. 

„Eu îl cunosc pe Igor de mic. Lucram economistă în sovhozul din sat, iar Igor venise la mine la practică. Sute de studenți am avut în acești ani, dar student mai deștept decât Igor – nu am avut”, povestește Elizaveta. 

Elizaveta Anghel, Sadova, Călărași

„Eu i-am spus lui taică-său că Igor va ajunge departe, dar nu credeam că chiar așa de departe. A ajuns președinte”. 

Femeia îl laudă pe Igor Dodon și la capitolul realizări, și îl apară „că nu ar fi reușit mai multe pentru țară pentru că nu are pârghii legale”.

„Iată dacă la noi ar fi republică prezidențială, iată atunci, președintele ar face mai multe pentru popor, dar Dodon a avut atâtea piedici”, susține Elizaveta. 

„Toate căpșunile au plecat spre Rusia. 30% dintre merele noastre au plecat spre Rusia. Oare nu e meritul lui Igor?”, întreabă Elizaveta. 

„Noi ar trebui să-i zicem mulțumesc lui Igor și rușilor: mulțumim, măi, rușilor, că mâncați porcăria noastră, căci ceea ce exportăm noi rușilor, nu mănâncă nici moldovenii”, mai spune femeia. 

Și în satul de baștină, Dodon a făcut mai multe decât ar putea, zice femeia. 

„A făcut cimitirul, a făcut drumul, a reconstruit grădiniță. Ce altceva să mai căutăm?”. 

La ai săi 70 de ani, Elizaveta Anghel are o singură bucurie – nepoții ei nu-și vor trăi bătrânețea în Moldova. „Nepoata a învățat și muncește în Belgia, nepotul e medic la București, măcar ei au obținut ceva în viață”, se consolează pensionara. 

Sadova: „Ne dorim un președinte care nu va fura și nu va spune minciuni”

Elena locuiește pe o uliță mai la vale. E supărată pe guvernare, iar lui Igor Dodon nu-i găsește niciun merit. 

„Pot să le iert guvernanților că eu am o pensie mizeră, dar nu le pot ierta că mi-au alungat copiii peste hotare. Nu pot ierta că îmi văd nepoții doar prin internet și mă doare că ei vorbesc o altă limbă și nu înțeleg ce le spune bunica. Asta-i durerea noastră a tuturor, iar Dodon nu a făcut nimic pentru a soluționa asta cumva”, subliniază femeia. 

Elizaveta Anghel, Sadova, Călărași

„Durerea lui și a celor de la guvernare e să-și umple buzunarele și „kulioacele” (n.r. pungile)  cu mulți bani și să trăiască cât mai bine, „să guleiască”  (n.r. să petreacă) în vacanțe luxoase prin țări străine, dar țăranul, săracul, e lăsat în voia Domnului”, mai adaugă Elena. 

Elena mărturisește că a votat și o va vota pe Maia Sandu. 

„Avem nevoie de un președinte onest ce luptă pentru dreptate, ce nu va fura și nu va spune minciuni, căci am auzit destule în ultimii ani. Vorbind despre Maia Sandu, am o speranță că ceva se va schimba. Trebuie să încercăm”, spune femeia. 

Pe 15 noiembrie va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Al doilea tur de scrutin se organizează pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur, după cum urmează: Maia Sandu, desemnată de PAS, și Igor Dodon, candidat independent, susținut de către PSRM.