Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Dorința și presiunea admiterii la…

„Dorința și presiunea admiterii la medicină este foarte mare”, susțin candidații la concursul de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu”

Sursa foto: site USMF

Sute de absolvenți ai liceelor și colegiilor din R. Moldova au format rânduri la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău chiar din 24 iulie, prima zi a perioadei de admitere. 550 de cereri au fost înregistrate în primele două zile de la lansarea concursului de admitere, spun reprezentanții Universității. În pofida comodității depunerii online a dosarelor, tinerii aleg să meargă să-și depună dosarele în original la Universitate, sperând că acest lucru le mărește șansa de a fi admiși la facultățile dorite.

În contextul unei crize acute a cadrelor medicale în plan național și global, reprezentanții Universității declară că Guvernul a acordat încă 50 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat. Conform „capacității instituționale de pregătire a cadrelor medicale”, numărul total de studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” rămâne constant, punându-se accentul pe performanța și calitatea studiilor. 

Reporterii ZdG au vorbit cu mai mulți tineri care au venit să-și depună dosarele de admitere la USMF. Unii susțin că au trăit ani la rând cu „visul de a deveni medici și de a-i ajuta pe oamenii aflați în suferință”, că nu-i sperie nici taxele și nici anii mulți de studii, pentru că și până acum au „învățat cu sârguință ani la rând, ca să fie premianți și să merite un loc de studii la Universitatea de Medicină”.

„Să devin medic este visul meu din copilărie”

Larisa Cicanci, absolventa Liceului Teoretic din satul Valea Perjei, raionul Taraclia; Foto.ZdG;

Larisa Cicanci, absolventa Liceului Teoretic din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, a venit împreună cu mama ei să depună dosarul la USMF „Nicolae Testemițanu”. „Să devin medică este visul meu din copilărie”, le  spune Larisa reporterilor ZdG, în timp ce mama acesteia, Lilia Cicanci, zice că a încercat să-și convingă fiica să renunțe la visul de a se dedica medicinei, invocând „anii mulți și grei de studii”. Larisa nu s-a lăsat convinsă: „Sper să fiu admisă la buget, dar voi depune dosarul și pentru studii la contract”, spune fata.

„Este o concurență acerbă. Sper să am șansa să devin medic”

Cristina Rusu, candidată la studii la USMF „Nicolae Testemițanu”; foto/ZdG;

Cristina Rusu a activat în calitate de asistentă medicală într-o clinică stomatologică și „așa s-a născut dorința de a deveni medic stomatolog. La USMF „Nicolae Testemițanu” este o concurență acerbă, dar sper să am șansa să devin medic. Depunerea dosarului în original cred că îmi va mări șansa de admitere la facultatea dorită”, conchide Cristina.

Victor Iațco, candidat la studii la USMF „Nicolae Testemițanu”; foto/ZdG;

Potrivit lui Victor Iațco din orașul Soroca, „concurența este foarte mare, dar nu ne lăsăm descurajați. Vreau să fiu medic. Sper să fiu admis la studii la buget. În caz contrar, voi achita contractul de studii”.

Cristian Buchet, candidat la studii la USMF „Nicolae Testemițanu”; foto/ZdG;

Absolvent al Colegiului de Medicină din orașul Orhei, Cristian Buchet declară că îi place medicina și vrea să devină medic. „Să depun dosarul la medicină este o alegere rațională”, spune acesta. 

Unii candidați au refuzat să ofere declarații pentru ZdG, motivând că „dorința și presiunea admiterii la medicină este foarte mare și prefer să vorbesc despre aceasta după ce îmi voi vedea numele pe listele cu candidații admiși la studii”. 

„Devenind medici, toți cei care învață la buget își fac datoria și lucrează în sistemul de sănătate din R. Moldova”

Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”; foto/USMF;

„Studiile cu finanțare de la buget au fost suplinite cu încă 50 de locuri. Acest lucru este important, deoarece aceste locuri vor fi repartizate inclusiv pentru viitorii medici care vor activa în satele și raioanele R. Moldova. Devenind medici, toți cei care învață la buget își fac datoria și lucrează în sistemul de sănătate din R. Moldova”, declară Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, menționând că „deși USMF „Nicolae Testemițanu” are cele mai mari taxe de studii dintre toate instituțiile de învățământ superior din R. Moldova, acestea, în principiu, nu s-au schimbat și depind de modalitatea și pregătirea medicilor. Taxele de studii la USMF variază între 19 300 de lei până la 42 000 de lei. Cea mai mare taxă de studii este la Facultatea de Stomatologie, unde investițiile sunt foarte mari. La Facultatea de Stomatologie sunt doar 10 locuri la buget și prioritate la admitere au copiii orfani, olimpicii și doi-trei absolvenți cu note de 10. Celelalte locuri sunt la contract și concursul este foarte mare. Anul trecut au fost 23 de persoane pe un loc”, susține rectorul Emil Ceban. 

Accentul se pune pe performanța și calitatea studiilor

Vladislav Badan, secretar adjunct responsabil al Comisiei de admitere USMF „Nicolae Testemițanu”; Foto/USMF;

„Numărul total de locuri finanțate de la bugetul de stat și pe bază de contract este în strânsă legătură cu capacitățile instituționale de pregătire a cadrelor. Medicina și farmacia sunt domenii specifice. La anumite specialități, candidații la admitere ar vrea să fie mai multe locuri, inclusiv în bază de contract. Universitatea nu-și permite luxul să ia mulți studenți, deoarece accentul se pune pe performanța și calitatea studiilor. Vrem să combinăm un număr adecvat de studenți cu o calitate avansată a procesului didactic. Finalmente, ne mândrim cu studenții, medicii și farmaciștii noștri”, declară Vladislav Badan, secretar adjunct responsabil al Comisiei de admitere USMF „Nicolae Testemițanu”.

Avem o flexibilitate avansată pentru a fi în pas cu știința, tehnica și practica medicală

Vladislav Badan susține că USMF „Nicolae Testemițanu” își menține standardele înalte, astfel încât absolvenții ei să fie la mare căutare și peste hotarele țării.

„Suntem întotdeauna în alertă din punct de vedere al programelor de studii care sunt supuse modificărilor, ajustărilor și corectărilor permanente, în legătură cu situația din cercetarea și practica medicală. Avem o flexibilitate avansată pentru a fi în pas cu știința, tehnica și practica medicală. Tehnologiile informaționale sunt utilizate atât în procesul didactic, fiind parte componentă a studiilor, cât și în sistemul informațional de management universitar, unde toate procesele sunt gestionate și monitorizate în format electronic.

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală împlinește anul acesta 10 ani și este la un nivel înalt din punct de vedere al specialiștilor și al dotărilor. Centrul este dotat cu manechine de ultimă generație, care ajută studenții să-și obțină competențele practice în utilizarea chirurgiei laparoscopice. Începând cu anul 2-3 de studii, învățământul se combină cu stagiile practice, iar probele de atestare încep cu pacientul standardizat și continuă cu practica specială pe manechine, asistată de roboți”, menționează Vladislav Badan.

500 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 628 de locuri în bază de contract 

Pentru anul de studii 2023-2024, pentru cetățenii R. Moldova la USMF „Nicolae Testemițanu” sunt oferite 500 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat pentru studii de licență și integrate și 628 de locuri în bază de contract, cu achitarea taxei pentru studii. Din numărul total de locuri bugetare, 440 de locuri sunt destinate pentru programul Medicină.

În perioada 24-31 iulie are loc prima etapă a sesiunii de bază, în care candidații se pot înscrie la concursul de admitere, atât cu prezență fizică, prin prezentarea dosarului pe suport de hârtie, la sediul central al Universității (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), cât și online, prin intermediul platformei instituționale eadmitere.usmf.md sau e-admitere.usmf.md. Dosarul de concurs trebuie să conțină cererea de înscriere la concursul de admitere și toate actele scanate în format PDF sau JPG. 

Etapele admiterii la USMF „Nicolae Testemițanu”

Potrivit reprezentanților Universității, candidații la studii care intenţionează să participe la concursul de admitere doar la USMF „Nicolae Testemiţanu” pot anexa la cererea de înscriere documentele în original. Tinerii au dreptul să se înscrie în concurs concomitent la trei programe de studii, care trebuie să fie indicate în cerere în ordinea priorității, dar vor fi înmatriculați numai la unul. Specialiștii din cadrul Comisiei de admitere recomandă candidaților să includă în cererea de admitere și opțiunea de studii la contract, deoarece, în cazul în care candidatul nu va promova  concursul la locurile bugetare, se va realiza transferul automat pentru locurile la studii în bază de contract.

Rezultatele intermediare ale concursului vor fi publicate în data de 1 august pe site-ul Universității: https://usmf.md

La concursul final vor participa doar candidații care au prezentat actele în original. În perioada 2-4 august, persoanele care se vor regăsi în liste urmează să prezinte documentele în original. Tinerii care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar doresc să participe la concursul final, trebuie să depună actele în termenele stabilite. Rezultatele finale vor fi anunțate pe data de 7 august pe site-ul Universității. 

În cazul în care vor rămâne locuri neacoperite, în perioada 8-11 august va fi organizată sesiunea suplimentară de admitere, iar rezultatele finale vor fi publicate pe data de 12 august. 

Lansarea perioadei de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu”; Foto/ZdG;