Principală  —  RECOMANDAT   —   Din mijlocul alegătorilor din Varnița:…

Din mijlocul alegătorilor din Varnița: „Am votat pentru Valentina… Valentina lui Șor”

Veterani de război indignați de prezența cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale. Alegători veniți din Transnistria declară că nu au fost plătiți, ci doar votează pentru că își doresc pace. Pensionari hrăniți cu promisiuni populiste pentru a vota în favoarea unui anumit candidat. Oameni care, pur și simplu, s-au săturat de sărăcie și de batjocura celor de la putere. Aflându-ne pe 1 noiembrie la Varnița, am descoperit cât de dezbinat și cât de diferit poate fi electoratul. 

Cozi formate de alegătorii din stânga Nistrului

1 noiembrie, satul Varnița, 07:47

„Votează pentru 700-800 de ruble”

La secția de votare din incinta Primăriei răsună muzică de sărbătoare. Ploaia încă îi ține acasă pe localnicii cu drept de vot. Lucrurile stau altfel la secția de votare din vale, din incinta liceului. Aici s-au format cozi de câțiva metri. Alegătorii din regiunea transnistreană votează aici de la prima oră a dimineții. 

Alegătorii din stânga Nistrului au venit în număr mare. În fața secției de votare, dar și cu o intersecție mai la vale, sunt parcate zeci de mașini cu numere de înmatriculare transnistrene. Observatorii îi atenționează din când în când pe alegători să păstreze distanța fizică, pentru că stau prea aproape unii de alții.

Sunt prezenți și câțiva oameni ai legii. Câteva incidente atrag atenția celor din preajmă. Un grup de veterani ai războiului de la Nistru încearcă să blocheze accesul persoanelor în secțiile de votare. Veteranii spun că alegătorii din stânga Nistrului ar fi fost plătiți să vină în mod organizat aici, le-ar fi plătit Krasnoselskii, li s-ar fi promis sume de ordinul sutelor de ruble transnistrene, 700-800 de ruble. Cei veniți din stânga Nistrului neagă că ar fi fost mituiți. 

Dumitru Urâtu, veteran de război

„Au făcut din țara noastră un platou pentru Rusia”

Dumitru Urâtu locuiește la Varnița, E veteran de război și se revoltă cel mai mult. „Mă doare sufletul că, în țara mea, se face atâta prostie și nedreptate. Vine Transnistria ca să decidă soarta țării mele. Dodon și Krasnoselskii le plătesc câte 700-800 de lei pentru ca Dodon să-și asigure mandatul pentru încă patru ani”, susține Dumitru Urâtu. 

Veteranul spune că, în celelalte zile transnistrenilor le este interzis accesul în Varnița, iar în ziua alegerilor – aceștia au undă verde. „Deloc întâmplător”, consideră veteranul. 

„Noi nu avem acces în Bender, suntem supuși unui control riguros, iar ei trec nestingheriți. E trădare de patrie și neam”, mai scandează bărbatul. Cuprins de indignare, recită versuri semnate de dânsul:

Moldovă bună, iubită, 
Tu ce ești fiica lui Dumnezeu,
Cum te lovește soarta cumplită, 
Cum te îneacă amarul greu.

Vulpi și corbi, și fiare străine
Își fac hrană din corpul tău,
Dar tu, Moldovă, plătești cu bine, 
Celor care-ți fac rău. 

Mamă duioasă, trist în cădere,
Cu agonie mâinile-ți frângi
Nu-ți rămâne nicio putere
Nici glas la lume ca să te plângi. 

Când ridici fruntea, jos în țărână 
O calcă, o împinge al lui Dodon picior 
Când ridici fruntea și glasul 
Candu și Șor îți frâng dulcele zbor. 

Un alt veteran ia la rost alegătorii ce nu contenesc să vină la secția de votare. 

„V-au dat bani? Câte cât v-au dat? 700-800 de lei”?

Alegătorii din curtea liceului nu par să fie deranjați de cele invocate de grupul de veterani. 

„Aaa, vouă vă achită în ruble rusești, așa a decis președintele vostru. Nu-l recunosc nici pe președintele lor, și nici pe Dodon, pentru că lucrează pentru ruși. Ei au făcut din țara noastră un platou pentru Rusia”,  consideră veteranul. 

Alegătorii veniți din stânga Nistrului: Vrem pace!

De cealaltă parte, cetățenii veniți din stânga Nistrului susțin că au drept de vot și au venit să-l exprime. Ei afirmă că au ajuns la secția de votare cu mașini personale sau cu autobuzul de pe ruta nr. 7, care circulă din Bender.

Moș Vasile a venit chiar cu bicicleta, pe ploaie, fără umbrelă. 

„Vin din Bender, vin să votez că e de datoria mea. Așa cum sunt dator cu o moarte, așa sunt dator cu un vot, o dată la patru ani”, subliniază pensionarul. 

Moș Vasile își va da votul pentru un președinte ce-i va ridica pensia. După 40 de ani lucrați la Calea Ferată, acesta primește o pensie de 1000 de lei. 

„Vreau ca pensionarii să aibă pensii bune, iar copiii să aibă locuri de muncă”, explică pensionarul. 

Un tânăr, venit și el din stânga Nistrului, binevoitor ne răspunde, în limba română. 

„Am venit să hotărâm cumva soarta țării, nu ne-am speriat de frig și ploaie. Precum în Moldova e sărăcie, corupție și fărădelege – așa e și în Transnistria”, spune tânărul. 

Acesta dă asigurări că celor veniți din Transnistria nu li s-ar fi plătit pentru a vota. 

„Aici, în Moldova lucrez, aici îmi cresc și hrănesc familia și tocmai de asta am venit să votez. Așa a venit toată lumea, nu trebuie să spuneți că am fost plătiți. M-am trezit, am luat actele și am venit la vot”, povestește acesta, afirmând că votul său „valorează ceva”.

„Avem nevoie de un președinte ce se gândește la bunăstarea poporului, nu doar la a sa. Toți promit multe, noi îi votăm, dar pe urmă se fac nevăzuți și se ivesc doar când le este lor convenabil”, mai spune tânărul. 

Întrebat cum vede el o eventuală rezolvare a conflictului transnistrean, tânărul răspunde:

„Dacă ar fi voia oamenilor, acest conflict s-ar rezolva cu ușurință, dar e voia celor din cabinete și de asta tot stăm pe loc”, consideră el. 

Alături, cineva zice: „Și noi nu am venit pe banii cuiva. Am venit cu transportul public. Am achitat din banii noștri”, zice un bărbat. 

„Vrem o țară unită. Vrem ca Chișinăul să se unească cu Tiraspolul”

Din Tiraspol până la Varnița, soții Melnic au schimbat două mijloace de transport. „Am venit cu cele mai bune gânduri și așteptări”, spun ei. 

„Așteptăm și noi să se unească Chișinăul cu Tiraspolul. Să înflorească ambele maluri ale Nistrului”, spune Vera Melnic. 

Tema pare dureroasă și actuală, încât trezește reacții în lanț. 

„O Moldovă adevărată este cea în componența căreia se regăsește Moldova și Tiraspolul, și nicidecum România”, spune un pensionar. 

„Ne dorim ca și moldovenii, și rușii să trăiască în liniște și pace pentru că nu au ce împărți”, susține acesta. 

„Dacă ar fi democrație adevărată, problema transnistreană ar fi rezolvată, dar la noi democrația e una fictivă, căci nu se ia în considerare voia poporului. Destul ne-am învinuit și dușmănit, cred că putem trăi mai bine, pentru că avem multe valori comune”, susține o locuitoare din stânga Nistrului, negând zvonurile potrivit cărora ar fi venit organizat și contra unei sume de bani. 

O altă femeie povestește că, de 40 de ani, lucrează la întreprinderea „Floare”. Ea crede că dacă Tiraspolul și Chișinăul ar fi și politic împreună, soarta poporului ar fi una înfloritoare.

„Ei nu pot decide nimic cu Transnistria. De ce mai stau de atâția ani în Parlament? Ne dorim să fie pace și oamenii să trăiască bine. Cei de dincolo ne fac separatiști pe noi, noi pe dânșii îi numim separatiști, pe când ar trebui să trăim ca într-o familie”, afirmă femeia. 

Și vecina acesteia spune că își dorește altfel de relații între Tiraspol și Chișinău. „Vrem și noi să putem pleca liber peste Nistru, iar cei de acolo să nu fie obijduiți și să vină nestingheriți la noi. Noi avem neamuri acolo. Ne-am săturat să ne despartă posturile vamale”, explică femeia.

„Președintele trebuie
să fie om, nu porc”

Un bărbat, soțul uneia dintre interlocutoare, adaugă: „Pentru asta trebuie schimbată conducerea, tinerii sunt cei ce trebuie să vină la putere. Doar ei pot construi viitorul acestei țări dezbinate. Cei de vârsta mea trebuie izgoniți de la putere”, zice bărbatul. Cât despre  președinte, bărbatul răspunde scurt: „Președintele trebuie să fie om, nu porc. Indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc, eu sunt basarabean”, declară hotărât bărbatul. Din preajmă, alt bărbat adaugă: „Vom alege un președinte hâtru, bun, care nu e hoț”. 

O femeie, vorbitoare de rusă, spune că își dorește liniște și pace, căci urmărește ce se întâmplă în alte foste țări sovietice și îi este frică pentru R. Moldova. „Ce va urma, depinde de votul fiecăruia”, consideră femeia. 

„Președintele trebuie să fie un om cinstit, care ține cu toată inima la țară și la copiii ei, nu doar pentru sine și clanul său. Un președinte bun este cel care-și ține poporul acasă”, spune femeia, amintind că o doare sufletul când trece prin sate și vede atâtea case pustiite. 

„Vrem pace și liniște”

Tot despre pace vorbește o altă femeie: „Pacea este singura ce ne-o dorim. Am trecut prin război și după războiul ăsta am rămas fără nimic – fără lingură și furculiță, ne-au sărăcit cu totul. Nu mai vrem atâta dușmănie – vrem pace și ca să nu ne fure alții”, spune ea. 

„Nu știu cui și cine a plătit transnistrenilor. Noi am venit cu autobuzul nr.7”, mai adaugă ea. 

În jurul orei 11:30, mai mulți locuitori din Varnița și veterani blochează postul vamal dinspre Bender. Ulterior, după ce intervine Poliția, accesul este deblocat. 

Liste semnate din timp, în susținerea Violetei Ivanov 

La secția de votare din incinta Primăriei nu e îmbulzeală ca la secțiile destinate celor din stânga Nistrului. 

Valentina Cara,
susținătoare a Partidului Șor

Valentina Cara dansează în fața Primăriei și-și așteaptă „fetele”. Femeia e susținătoare convinsă a Partidului Șor. Cu ușurință și cu mândrie, ne povestește că a fost destul de activă până la alegeri. „Am lucrat cu oamenii prin sat, le-am vorbit despre Partidul Șor și despre Violeta Ivanov. Avem o listă pe care am completat-o cu oameni care au promis să voteze pentru Violeta Ivanov. Îi aștept să vină, să voteze și pe urmă însemn că au fost și au votat”, explică femeia, precizând că nu a fost deloc greu să convingă oamenii să semneze în „lista de aur”. 

„Oamenii cred în ceea ce văd și ceea ce se face cu-adevărat, nu în ceea ce li se spune, căci ceea ce li se spune sunt doar promisiuni mucede. Nu trebuie convinși, ei singuri vor să susțină Partidul Șor”, afirmă activista. 

„În sat sunt 26 de persoane care, la fel ca mine, au convins lumea cu cine să voteze. Și fiecare om are câte 50, 40, 30 de alegători”, mai spune femeia. 

„Noi credem și ne place să fim cu Șor, pentru că doar el și echipa lui lucrează. Ne plimbă prin sate, ne ajută în toate”, adaugă ea. Valentina zice că pentru „munca sa” nu este remunerată, căci o face din plăcere. „Nu-mi plătește nimic, Боже упаси (n.r., Doamne ferește!). Suntem bucuroși că ne iau în seamă, căci Chișinăul a uitat demult de Varnița”. 

 „Partidul Șor ne-a dus la Orhilăi și pe la mănăstiri”

Mătușa Maria e una dintre persoanele care a semnat în „lista de aur”. Pensionara cu mâini mari, muncite, cu voce miloasă, spune că are ajutor din partea lui Ilan Șor. 

„Noi vrem să trăim mai ușurel, mai bine. Suntem bătrâni și nu mai primim ajutor de la nimeni, doar de la Șor. El ne duce la Orhei, la circ, ne face mese cu muzică. Ne-a dus și pe la mănăstiri. Le mulțumim și să le dea Dumnezeu sănătate”, spune bătrâna. 

Întrebată de ce anume Violeta Ivanov merită să fie în fruntea țării, Maria răspunde: „Se vede că e femeie bună, și la vorbă, și la toate”.

„E o femeie frumoasă și asta înseamnă mult”, o completează Valentina Cara. 

Pensionara susține că la întâlnirea cu Violeta Ivanov candidata i-ar fi promis că va rezolva și problema transnistreană.

„Ne doare granița cu Benderul. I-am adresat o întrebare cum va rezolva această problemă și ne-a promis că va găsi o cale de rezolvare. A răspuns tare plăcut”, zice bătrâna. 

Întrebăm dacă nu le deranjează faptul că șeful partidului ce a înaintat-o pe Ivanov drept candidată la funcția de președinte este vizat în mai multe dosare penale privind frauda bancară. Femeile nu par a fi deranjate, ba mai mult – chiar îl apără pe Ilan Șor.

„Nu ne interesează că are dosare penale, căci noi suntem fiecare cu câte 10 dosare penale, dar tăcem”. 

Valentina enumeră și mai multe argumente:

Nimeni nu face atâtea pentru popor, câte face Șor.

Toți cei de la putere trebuie să stea închiși, nu Șor.  

El o să vină și o să arate spisokul (lista,n.r.), cine-i vinovat și pentru ce trebuie să răspundă. 

„Doar cei care-s mai slabi arată cu degetul la Șor, pentru că Șor e un președinte mai puternic și lui îi găsesc diferite…”. 

„Nu mă deranjează că șeful partidului e implicat în frauda bancară, doar muzica asta încurcă”

„Am votat pentru Valentina…
Valentina lui Șor”

Un bătrân, dintre cei care au semnat în listă, nici nu cunoaște numele celei pentru care a votat. „Am votat pentru al 5-lea punct – Valentina… Valentina lui Șor. Am încredere doar în ea”. Și el nu pare a fi deranjat de dosarele și de fuga de justiție a lui Ilan Șor. 

„Nu mă deranjează că șeful partidului e implicat în frauda bancară, doar muzica asta încurcă”, spune pensionarul. 

Bucuroasă că a votat pentru Violeta Ivanov  se declară și altă femeie. Copiii ei au absolvit câte două facultăți, dar au luat calea străinătății, căci aici nu au găsit un loc de muncă bine plătit. 

„Am fost la Orhilăi și mi-a plăcut”

„Am votat  pentru că știm că ne așteaptă schimbări. După programul său – cred că Violeta Ivanov va face asta, ne va aduce copiii acasă”, accentuează femeia.  

„Am fost în an la Orhilăi, (n.r Orheiland) am văzut ce a făcut, ne-a plăcut și vrem să fie și la noi așa. Așa ne-a convins Violeta Ivanov”, susține femeia. 

„Vrem un președinte ce nu este tâlhar”

Dar, totuși, în Varnița, am întâlnit și electorat ce nu vrea să audă nici de Șor, nici de bani plătiți pentru a vota în favoarea unui alt candidat. 

„Ne-am săturat de sărăcie și batjocură. Înainte de alegeri, toți își amintesc de țăran, promit multe, dar nu-și onorează promisiunile. Cred că, în primul rând, președintele trebuie să se întoarcă cu fața la popor și tot ce promite înainte de campaniile electorale trebuie să îndeplinească”, consideră un bărbat. 

„Președintele trebuie  să nu fie tâlhar și să nu se bată-n piept că vrea să facă ordine în țară, dar chiar să facă, căci până acum doar au distrus țara”, mai adaugă soția acestuia. 

„Să nu mai trăim cu frică”

„Fiecare om are dreptul la vot. Ne dorim să avem bucurii și pace în țară și să nu trăim la Varnița cu atâta frică. Țigan, rus, moldovan, român – trebuie să trăim în pace”, mai adaugă o locuitoare a satului Varnița. 

La alegerile din 1 noiembrie, după numărarea voturilor, Maia Sandu a obținut obținut 36,16% din voturi, Igor Dodon – 32,61%. Pe al treilea loc s-a clasat Renato Usatîi, cu 16,90% din voturi. Violeta Ivanov a obținut 6,49% din sufragii. Pentru Andrei Năstase au votat 3,26% din alegători. Octavian Țîcu a obținut 2, 01%, iar Tudor Deliu – 1,37%. Pentru Dorin Chirtoacă au votat 16 157 alegători, adică 1, 20% dintre cetățenii cu drept de vot.

Al doilea tur al scrutinului prezidențial va avea loc la 15 noiembrie. Atunci se vor duela Maia Sandu (candidata PAS) și Igor Dodon (candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor).