VIDEO/ „Deputații, judecătorii și procurorii nu ar fi ajuns în acele fotolii, dacă nu aveau și ei o învățătoare de clasele primare” – Ziarul de Gardă
VIDEO/ „Deputații, judecătorii și procurorii nu ar fi ajuns în acele fotolii, dacă nu aveau și ei o învățătoare de clasele primare”

VIDEO/ „Deputații, judecătorii și procurorii nu ar fi ajuns în acele fotolii, dacă nu aveau și ei o învățătoare de clasele primare”

de
vizualizări
31 martie 2022 | 09:10

Imaginați-vă cel puțin pentru o clipă cum ar fi să trăiești în Chișinău cu doar 15 lei pe zi, când doar prețul unei pâini începe de la 6 lei? Pentru Eudochia Chihai de 87 de ani, fostă învățătoare de clasele primare, nu este un exercițiu de imaginație, este realitatea în care s-a pomenit în momentul în care a primit factura la gaz.

„Cotofei, fii cuminte. Sunt oamenii noștri”, se aude de după poartă. Își probozește câinele. Deschide poarta și se ivește o faţă blândă, brăzdată de riduri, care în colțul gurii mai păstrează un zâmbet aflat acolo parcă dintotdeauna. Ne poftește în casa sa, obosită și înfofolită ca și ea, dar care rămâne rece…

De când se știe, Eudochia Chihai a lucrat învățătoare de clasele primare la instituția care astăzi este Liceul Teoretic „Nicoale Sulac” din Chișinău. Când s-a pensionat, nu a lăsat școala, ci a mai lucrat încă vreo două decenii. Și ar mai fi lucrat, ar mai fi parcurs pe jos acel 1 km până la școală, dacă picioarele nu ar fi trădat-o.

Eudochia Chihai, 87 de ani

Publicitate

Și-a înmormântat și soțul, și cei doi fii

„Vă dați seama, aproape 60 de ani să lucrezi la clasele primare?.. Aceasta înseamnă ani de muncă, ani de caiete și proiecte de lecție până la 3 noaptea”.

A lucrat  „din dragoste pentru copii, pentru emoțiile de nedescris când ochișorii celor mici te întreabă cu privirea”, dar și din necesitatea de bani.

„În 1985 soțul a suferit un infarct. De atunci nu a mai lucrat. Eu am muncit ca să ridic și să cârpesc casa”, povestește fosta învățătoare.

A adus pe lume doi fii. Pe amândoi i-a petrecut pe lumea cealaltă.

„Primul a murit în 2021 de cancer la ficat. Avea 51 de ani. Anul trecut, l-am găsit mort în casă și pe celălalt fiu. Locuia cu mine. Avea 64 de ani”.

A rămas doar cu nepoatele, dar rar se încumetă să le ceară ajutorul. „Ele singure au problemele lor. Plătesc creditul pentru apartament. Mi-e rușine să cer de la ele, știu că nici ele nu au”.

3429 de lei – factura la gaz

Și, dacă până acum, Eudochia Chihai, „treacă-meargă„ făcea față cheltuielilor și facturilor,  odată cu ridicarea tarifelor la gaz, pensionara se declară învinsă. Și asta, având o pensie de 4176 de lei.

„În 2014, pensia mea constituia 1700 de lei, apoi Guvernul a decis să dubleze pensia celor care am lucrat mai mult de 20 de ani după pensionare. Astfel, primeam deja 3400. Pe urmă, puțin, câte puțin s-a mărit și astăzi am ajuns la suma de 4176 de lei. Mă credeți că nu-i mai am?”, zice pensionara și începe a revizui facturile achitate, prinse în clamă.

„3429 de lei – atât am achitat pentru gaz. Nu am cuvinte, credeam că e o greșeală”, se plânge fosta învățătoare.

Casa ei la sol are o suprafață de peste 80 de m², consumul de gaz pentru luna decembrie constituind 340 de m3.  Și chiar dacă aproape toată pensia se risipește pentru gaz, aerul din casă e atât de rece, încât se simte în nări.

Publicitate

„Doar seara pornesc cazanul. Mi-e frig întruna ca unui copil mic. În câte cojoace nu m-aș îmbrăca, oricum înțepenesc”, povestește pensionara.

Prin geamurile și ușile vechi, vântul pătrunde în voie în casă. În verandă e atât de frig, încât florile din ghiveciuri au degerat. Frunzele sunt uscate, maronii și moi.

„Eu le tot ud, crezând că ele vor apă, însă ele suferă de frig, ca și mine”, constată pensionara.

„Îmi mai rămân 485 de lei cu care trebuie să supraviețuiesc o lună”

Și plata facturilor nu se încheie. Gazul, energia electrică, apa și abonamentul TV – însumate, ajung la 3691 de lei. „Vă închipuiți, 3691 de lei”, repetă pensionara, adunând iar facturile prinse  în clamă.  

Pentru trai, pentru o lună înainte, Eudochiei Chihai îi rămân 485 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 15 lei pe zi.

Ce mâncați de acești bani?

De mâncare, ca de mâncare, mai rabd eu, dar nu am ce mă face fără pastile. Am o sumedenie de boli, pot să vă arăt documentele, pot să vă arăt cutiile cu pastile.

Deodată, în ochii ei încă luminoși îşi face loc o lacrimă ce coboară încet peste obrazul peste care au trecut deja, „oh, Doamne, 87 de veri”.

„Sunt hipertonică, am dureri la coloana vertebrală, dureri în genunchi. Am o sumedenie de boli. Îmi trebuie o sumedenie de medicamente, pot să aduc să vă arăt”, tot repetă Eudochia Chihai.

Eudochia Chihai, 87 de ani

„Îmi pare rău și mi-i obijduitor că am muncit o viață la clasele primare și am ajuns în halul acesta, când nu pot avea singură grijă de mine. Mi-e rușine să tot apelez la nepoatele mele, pentru că ele au problemele lor. Nu vreau să fiu o povară pentru cineva. E atât de înjositor”, plânge ea cu amărăciune.

Cu greu reușește să-și oprească plânsul și spune „că mai are noroc de foștii discipoli care nu au uitat-o”.

Şi ca de multe ori, memoria ei afectivă aduce în oglinda de lacrimă numele câtorva foști elevi.

„Am noroc de Stas Cernavca, Alexandru Brizițchi, Stas Mârza, Sergiu Gojin… care deseori se mobilizează și îmi trec pragul. Tot ei m-au ajutat să-l înmormântez pe feciorul pe care l-am găsit mort în casă”, povestește fosta profesoară.

„La ce zile au ajuns învățătorii?.. Într-un stat normal, învățătorii și medicii trebuie să fie răsplătiți după merite, dar la noi cine trăiește bine? Bine că deputații, judecătorii, procurorii trebuie să aibă un trai decent, să aibă baie, saună… Dar mă întreb: ajungeau ei oare în acele fotolii, dacă nu aveau și ei o învățătoare de clasele primare?”, se întreabă vârstnica.  

„Eu nici noaptea nu pot dormi, mă gândesc la factură”

Și dacă pentru luna decembrie consumatorii casnici achitau 11,08 lei pentru un m3 de gaze, din ianuarie 2022 gazul s-a scumpit, ajungând la 15,18 lei.

Discursul învățătoarei devine și mai amar.

„Când îmi arunc privirea spre calendar și văd că se apropie data de 16-17, mi se strânge inima. Eu nici noaptea nu pot dormi, mă gândesc la factură”, suspină fosta învățătoare.

Locuința Eudochiei Chihai este veche, pereții sunt plini de fisuri – și afară, și înăuntru, dar lucrurile sunt aranjate și puse cu mare grijă.  

Publicitate

Ne-am luat rămas bun, iar când am ajuns la poartă, și-a amintit că a uitat ceva:

„Crăciunelul. Întoarceți-vă și alegeți o floare de Crăciunel care e mai bogată, care vă place mai mult”.

Crăciunelul înflorit abundent a ajuns în redacția ZdG.  

În noiembrie 2021 prețul pentru un m3 de gaze a crescut de la 4,2 lei până la 11,08 lei.

În ianuarie 2022 gazul s-a scumpit din nou, ajungând la 15,18 lei.

Guvernul acordă compensații pentru primii 150 de mde gaze pentru consumatorii casnici.

Publicitate
Publicitate
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

EDITORIAL/ De ce UE nu e URSS și nici CSI

La 28 iunie ne-am amintit din nou cum am fost băgați cu forța în Uniunea Sovietică, cum a fost anexat teritoriul Basarabiei, hăcuită Bucovina și ciopârțită ieșirea la Marea Neagră. Ni s-a luat identitatea, limb…
EDITORIAL/ De ce UE nu e URSS și nici CSI

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler