Principală  —  IMPORTANTE   —   CEHTA Țaul - instituție modernizată…

CEHTA Țaul – instituție modernizată cu suportul Uniunii Europene

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din Țaul, Dondușeni, este una dintre instituțiile de învățământ profesional tehnic care a beneficiat de suportul Uniunii Europene (UE) și a creat condiții bune de studii pentru elevi, dar și oportunități de realizare a stagiului de practică în cadrul întreprinderilor agenților economici care sunt potențiali angajatori. Instituția a beneficiat de asistență tehnică pentru dezvoltarea învățământului și pentru formare continuă. În cadrul mai multor proiecte a fost modernizat și reconstruit blocul de studii, astfel încât elevii au devenit beneficiarii principali ai îmbunătățirilor care s-au produs.

Sere, laboratoare și terenuri demonstrative

Pentru a asigura pregătirea profesioniștilor pentru piața muncii, au fost schimbate standardele de calificare, planul de învățământ și curricula. Totodată, au fost dotate serele, laboratoarele și terenurile demonstrative, astfel încât elevii să beneficieze de instruire într-o instituție modernă.

Ludmila Iurcișin, directoarea adjunctă CEHTA împreună cu un grup de elevi

„Atunci când se lucrează cu echipamente depășite, elevii merg la practică sau în vizite de studiu și constată că utilajul nu corespunde așteptărilor. E cu totul altceva când elevii exersează în laboratoarele din instituție și atunci când merg la practică doar aplică cunoștințele acumulate”, spune Ludmila Iurcișin, directoare adjunctă a instituției.

Instituția a fost dotată cu o semănătoare și cu un stivuitor, iar pe 20 de hectare de teren care aparține CEHTA se cultivă soia cu scop experimental.

Părinți și elevi, absolvenți ai CEHTA

De asemenea, s-a investit și în factorul uman. Cadrele didactice și cele manageriale au participat la formări, a fost creată strategia de comunicare, planul de dezvoltare strategică și standardele de calitate din cadrul instituției. De asemenea, a fost modificat planul de învățământ pentru obiectul siguranța produselor de origine vegetală și s-a îmbunătățit curricula. CEHTA organizează cursuri de formare continuă și pentru adulți, iar până în prezent au fost instruiți 60 de beneficiari în domeniul cultivării legumelor și fructelor.

Deseori se întâmplă ca părinții să studieze în aceeași instituție în care învață și copiii lor. De regulă, spun cadrele didactice, sunt din cei care au învățat aici, au inițiat afaceri și lucrează împreună cu copiii lor, absolvenți ai aceleiași instituții. CEHTA a colaborat și cu agenții economici din regiune. Astăzi ei știu tot despre studenții de aici și îi angajează mai ușor în câmpul muncii fără a solicita experiență în muncă de la proaspeții absolvenți.

E important să produci hrană în concordanță cu factorii de mediu

Mariana Țurcan este șefa catedrei discipline de specialitate și a participat la elaborarea curriculei „standarde de calitate”.

„Implementat în planul de învățământ, acest curriculum vine să formeze viitorii specialiști în aplicarea legislației specifice în vigoare în dependență de domeniul pe care și l-a ales, să fie la curent cu toate schimbările relevante care se produc în domeniul agroalimentar”, a menționat Mariana Țurcan.

Ea spune că în agricultură este important să produci hrană în concordanță cu factorii de mediu, să protejezi mediul înconjurător și să valorifici produsele autohtone. Produsele ecologice sunt foarte solicitate pe piață, iar datorită acestui proiect elevii cunosc cerințele de producere, etichetare și comercializare.

Livia Bejan, elevă CEHTA

„Aș dori să educ o atitudine prietenoasă mediului. Este important să promovăm o dezvoltare durabilă. Optând pentru minimizarea cantității de pesticide și insecticide pe care le utilizăm în agricultura tradițională, este foarte ușor de trecut la alternativă, deoarece ea există”, spune eleva Livia Bejan.

Specializările din agricultură nu trebuie asociate cu sărăcia

Elevii care studiază la CEHTA Țaul obțin specializarea de agronom, tehnolog sau contabil. Specializările din agricultură nu trebuie asociate cu sărăcia, ci cu bunăstarea, spun profesorii.

CEHTA din Țaul este una dintre instituțiile de învățământ profesional tehnic din R.Moldova care beneficiază de o infrastructură educațională și un sistem de învățământ modernizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale în R. Moldova” (DevRAM), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Donau Soja, cu suportul financiar al UE.