• VIDEO/ 1 septembrie — lecția de empatie

  VIDEO/ 1 septembrie — lecția de empatie
  11 septembrie 2019 | 07:52

  Nicușor are 11 ani, Mihai are 13, iar Mihaela va împlini în curând 16 ani. De mai bine de șase ani sunt în grija tatălui lor, Valeriu, după ce mama s-a stins la doar 29 de ani. Tot de atunci, un grup de prieteni care a aflat despre necazul acestei familii, și-a luat angajamentul ca, în fiecare an, înainte de întâi septembrie, să-i asigure pe copii cu strictul necesar pentru școală. În acest an, au reușit să colecteze 6 mii de lei.

  I-am însoțit și noi la cumpărături, pentru a vedea care sunt nevoile pentru școală ale unei familii cu un singur întreținător al celor trei copii, dar și ce au reușit să cumpere cu un buget de 2 mii de lei pentru fiecare școlar.

  Bani adunați de prieteni pentru rechizite școlare

  Îi întâlnim în centrul Chișinăului. Sunt însoțiți de soția unuia dintre prietenii care au colectat bani pentru a le cumpăra cele necesare pentru școală. Zglobii, dar timizi, cei trei copii se țin împreună. Deși e cea mai mare dintre frați, Mihaela își ține de mână tatăl. Mai târziu înțelegem că, de fapt, cei doi se sfătuiesc în toate.

  De acasă, Mihaela a făcut lista cu cele necesare pentru școală. La ai săi 15 ani, știe cu exactitate cine și de ce are nevoie. „Eu am făcut lista, cu tata, dar știu bine și fără listă ce-mi trebuie mie și fraților mei”, răspunde ea cu maturitate în privire.

  Ajunși la chioșcul cu rechizite, cei trei stau cuminți și îi încredințează lista doamnei care îi însoțește. Nu au pretenții la caiete, pixuri sau alte rechizite, aprobă tot ce le propune vânzătoarea. „E important să pot scrie în caiete, asta-i tot”, explică Mihaela. „De care agendă vrei? De 15 lei, de 20, de 30 de lei?” „De 15”, răspunde Mihaela scurt. Uimită, vânzătoarea îi propune să le vadă și pe celelalte, cu ilustrații, Mihaela nici că o aude, ea vrea „agendă simplă, obișnuită”.

  „Vom crește mari, vom aduna bani și vom vedea marea”

  Penarele sunt următoarele în lista de cumpărături. Aici, ochișorii senini ai Mihaelei caută culoarea preferată. Decide. Își cumpără un penar de culoare roz. Nicușor se oprește la culoarea albastră. Mihai și-a ales un penar cu ilustrații marine. „Nu am fost niciodată la mare, dar o să ne ducem. Nici tata n-a fost vreodată la mare”, povestește Mihai. „Vom crește mari, vom aduna bani și vom vedea marea”, sună ca un crez, un crez al unui copil cuminte, de 13 ani.

  Rechizitele se adună rând pe rând în pungi, iar bucuria din ochii băieților crește. „Ne plac toate și ne bucurăm că le avem”, spune Nicușor. Mihai are grijă să-l completeze și intervine „și le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat”. Rechizitele celor trei elevi au costat 1 579 de lei. Doamna care-i însoțește are grijă să noteze câți bani și pentru ce a cheltuit.

  Pentru că afară e cald, iar în piață-i lume peste lume, mergem la cumpărături într-un centru comercial. Deși au mai urcat pe scări rulante, băieții se îmbulzesc de la un etaj la altul, arătându-se încântați de „această mașinărie”. „Dar oare cum lucrează ea singură, scara asta?” – se întreabă Nicușor. „E programată”, îi răspunde Mihai. Cu o voce înduioșătoare, îi dojenește tatăl mângâindu-i pe creștet „Fiți cuminți”.

  Ghiozdane pentru cărți și mere

  Pentru că are deja rechizite, Mihaela își alege un ghiozdan. A stat mult să analizeze, să-l ia pe cel roz, care-i face cu ochiul, sau să-l ia pe cel bordo, „care e mai trainic, mai practic”, precum spune vânzătoarea. Doamna care-i însoțește le oferă libertate în alegere. „Mihăița, ia-ți ghiozdanul care-ți place, nu te uita la preț”, îi spune doamna.

  Într-un final, Mihaela alege ghiozdanul bordo: „o să-mi încapă toate cărțile și caietele și merele pe care o să mi le iau la școală”, spune copila. Mihai se oferă să ducă ghiozdanul în spate, iar pe Mihaela o lasă să-și cumpere liniștită bluza, pantalonii clasici și pantofii.

  Cât Mihaela îmbracă „cea mai simplă cămașă albă” , băieții cu tatăl lor așteaptă liniștiți pe scaune. „Simpli” sunt și pantalonii, și pantofii pe care și i-a ales. În închipuirea Mihaelei, „simplu” ar fi ceva desăvârșit, o noțiune ce nu poate fi înlocuită cu altceva. Răspunde concis și atunci când este întrebată cine are grijă să spele, să calce hainele ei și ale frățiorilor: „Eu și tata”.

  După fiecare cumpărătură, doamna care îi însoțește are grijă să completeze lista: „Mihaela: cămașă – 300 de lei, pantaloni – 600 de lei, pantofi – 750 de lei”. Se mai opresc ambele la buticul cu ciorapi și maiouri și mai înscriu în lista de cumpărături 421 lei. Băieții își așteaptă liniștiți rândul. Măsoară pantaloni. „O să-i ducem la croitorie în sat, greu vă înălțați, trebuie scurtați”, zice tatăl.

  „Vreau să construiesc o casă mare, în care să locuim cu familiile noastre, toți împreună, iar tata să se bucure de noi”

  Doamna care îi însoțește se apucă de numărat banii. „Mai sunt 1 050 lei și mai trebuie să cumpărăm două cămăși și două perechi de pantofi. Vedem”, zice aceasta. La alegerea încălțămintei pentru băieți se implică și tatăl. Își aleg același model și aceeași mărime la pantofi. „N-o să vă certați? – Nu, noi nu ne certăm”, răspund băieții într-un glas. Bani pentru cămăși nu au mai ajuns, la careul de la începutul anului, băieții au îmbrăcat cămășile vechi, de anul trecut. „Ce vreți să vă mai cumpărați? – Nimic, ne ajunge”, răspunde cu o înțelepciune necopilărească Mihai.

  Deși nu și-au cumpărat prea multe, Mihaela, Mihai și Nicușor se declară bucuroși de experiența acestei zile.

  Mihaela e elevă în clasa a IX-a, încă nu știe unde își va continua studiile după absolvirea gimnaziului. „Vom hotărî cu tata, când va veni vremea”, răspunde Mihaela, lăsându-și mâna în palma tatălui, parcă exprimându-și convingerea că împreună vor lua cea mai înțeleaptă decizie.

  Mihai se arată convins că va deveni bucătar. „Vreau să gătesc așa gustos, cum gătește tata și Mihaela”, spune cu mândrie Mihai. Nu are preferințe culinare, zice că îi place tot ce pune tatăl său pe masă, „doar să fim toți împreună la masă, că de ajuns, ne ajunge”, spune cu seninătate Mihai.

  Nicușor, cel mai mic dintre frați, se visează constructor. „Vreau să construiesc o casă mare, în care să locuim cu familiile noastre, toți împreună, iar tata să se bucure de noi”, își dorește Nicușor.

  Familia Onuța, din satul Bujor, raionul Hâncești, nu beneficiază de ajutor social, ci doar de compensații în sumă de 350 de lei pe lună pentru fiecare copil. Asta în timp ce calculele arată că pentru a pregăti un copil de școală e nevoie de minimum 2716 lei.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13