Principală  —  IMPORTANTE   —   Post-pandemie: „Nu știu ce va…

Post-pandemie: „Nu știu ce va fi, dar nu mă întristez, nici nu mă opresc”

În acest an, Tatiana Popa a sărbătorit Duminica Mare în izolare. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când nu a scos zăvorul de la poartă, ca să primească oaspeți și nici nu a mers prin țară ca să gătească o „sărbușcă”, o zeamă pe bază de zer cu buruieni de primăvară. Cu toate acestea, meștera populară a păstrat tradiția de a împodobi porțile, ușile, ferestrele cu ramuri verzi de nuc și de a așterne pe podea și prispă iarbă strânsă din curtea casei.

Tatiana Popa este fondatoarea muzeului „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, deschis în anul 2000. A transformat casa familiei sale într-un muzeu de artizanat care păstrează mobilă cioplită de tatăl său, covoare și prosoape făcute de mama sa, articole autentice de uz casnic , unelte și fotografii vechi. Tatiana Popa este meștera populară care a reînviat tradiția țesutului de covoare în bumbi, iar datorită acestei tehnici a ajuns în paginile revistei de modă „Vogue”, după ce designera Isabell de Hillerin a folosit-o în una din colecțiile din 2013.

Carantina a ajutat-o să facă reparație

Ultimii oaspeți care au pășit pragul muzeului Tatianei Popa au fost la sfârșitul lunii ianuarie. Iar din martie, când a fost anunțată pandemia de COVID-19, zilele par a fi și mai scurte, fiindcă Tatiana Popa are o gospodărie mare care trebuie îngrijită. „Acum m-am astâmpărat. Retragerea m-a ajutat să lucrez, să citesc, să fiu eu, căci până acum mereu am fost în alertă. Acum mă ocup de reparație. Tot nu aveam timp să refac căsuța bătrânească că era mereu solicitată și eu nu îndrăzneam să o închid. Dumnezeu a făcut așa ca eu să o pregătesc ca pe o miresuică”, povestește meștera populară despre ritmul vieții pe timp de pandemie. A eliberat fiecare cameră din casă prin rotație. A scotocit toate lăzile și a trecut fiecare țesătură prin mana sa. A scuturat și a aerisit covoarele, țolurile, iile și prosoapele. A șters praful pe de fiecare fotografie și obiect. A făcut și schimbări. Casa mare va avea un alt aspect. A mai schimbat cu locul covoarele, iar sobele le-a văruit ca să fie albe, ca pe vremuri. Două consătence au ajutat-o la văruit pereții. I-a rămas doar să vopsească podeaua și să aranjeze prin camere. „Fac reparație fiindcă e gospodărește, așa e în firea neamului – ca să fie curat. Dar nu știu ce va fi mai departe. Nu știu când va fi deschis muzeul. Probabil va deveni o casă sfântă. Dar eu nu mă întristez și nici nu mă opresc”, adaugă pensionara de 78 de ani.

În toamnă, muzeul „Casa Părintească” face 20 de ani de la fondare. Se gândea să organizeze vreo conferință, dar tot nu reușea să își adune gândurile și să o planifice. Parcă ar fi știut că vin vremuri grele. „La 20 de ani ne-am oprit la pragul pandemiei, când totul trebuie de regândit. Cu un an în urmă aveam o viziune, acum nu știu ce va fi. Viața parcă s-a oprit. Situația nu este clară nici pentru copii și nici pentru tineret. Eu mi-am trăit viața și m-am bucurat de ea. Dar ascultând tinerii care sunt șomeri, îmi dau seama că sunt disperați. Este neclaritate. Nimeni nu poate să ne spună ce va fi mai departe. Nici izolarea nu este clară. Acest lucru mă pune pe gânduri”, oftează adânc Tatiana Popa.

Plantele din grădină cu efect terapeutic, antiseptic și antiviral

Colțișorul cu isop din curtea Tatianei Popa

Dar gândurile grele se risipesc atunci când intră în grădină. E plină de plante binefăcătoare. Isopul, salvia și melisa sunt doar câteva dintre plantele biblice care cresc în grădina casei. Le strânge cu grijă, apoi le usucă și le pune în șopron până când i se face poftă de un ceai. Tatianei îi plac siropurile. A crescut cu ele și a învățat de la maică-sa cum se pregătesc. A pus deja la rece siropuri de păpădie, floare de salcâm, floare de soc, iar zilele trecute a pus la păstrare și aroma din petale de trandafir. „Doar cu o linguriță de sirop faci o băutură răcoritoare fenomenală. Este „Fanta” de casă. Pregătesc o cantitate mai mare, fiindcă o dau la prieteni și rude sau o fac cadou atunci când merg în ospeție. Din 800 g de petale de trandafir ies 7-8 litri de sirop”, spune aceasta.

Când vrea să-și tragă sufletul sau să își odihnească mâinile, citește. Citește cărțile care i-au plăcut cândva. „M-am întors la Ion Druță. Îmi place cum scrie. Parcă mă văd pe noi. Mi-am pus deoparte Alecsandri, Creangă și Eminescu. Mai recit poezii și le transmit prietenilor prin telefon. Am trecut la cărți religioase. Nu ca să fiu dogmatică, dar ca să mă adâncesc și să înțeleg anumite lucruri”, susţine Tatiana.

Sirop din petale de trandafir, rețeta Tatianei Popa:

  • 800 g de petale de trandafir
  • 2 lămâi
  • 4 litri de apă
  • 4 kg de zahăr

Culegem 800 g de petale de trandafir și le tăiem codițele albe. Punem la fiert 4 litri de apă și când dă în clocot, adăugăm două lămâi și petalele de trandafir. După 5 minute de fiert, stingem focul și lăsăm să se răcească vreo 45 min. Strecurăm prin tifon siropul și punem la foc în vasul în care facem siropul. Adăugăm 4 kg de zahăr peste siropul stors și lăsăm la fiert încă 20 minute, după ce clocotește. Punem la borcan.