Principală  —  RECOMANDAT   —   Alergiile: care sunt simptomele și…

Alergiile: care sunt simptomele și cum ne putem proteja. Fiecare a patra persoană de pe glob este afectată

Alergiile de sezon dau bătăi de cap multor persoane. Polenul, praful și vântul care le împrăștie sunt inamicii principali ai persoanelor care suferă de alergii, însă există metode prin care ne putem proteja și prin care putem preveni sau gestiona mai bine simptomele.

Care sunt cauzele apariției alergiei în sezonul cald, ce tipuri de alergii exista, care sunt simptomele, dar și cum să ne protejăm – despre toate acestea am discutat cu medicul alergolog Cristina Toma.

Care sunt cele mai frecvente alergii care apar în timpul verii?

În lunile de vară continuă procesul de polenizare a plantelor, astfel încât rămân a fi actuale rinita alergică sezonieră (mai numită și „febra fânului”), care, deseori, se asociază cu conjunctivita și astmul bronșic alergic. La unii dintre pacienți, alergiile sezoniere pot debuta încă din primăvară, continuând și vara, la alții – doar lunile de vară se asociază cu manifestările clinice, cineva suferă toată perioada caldă a anului până în septembrie-octombrie, totul depinde de cauza alergiei.

Medicul alergolog Cristina Toma

Care sunt cauzele alergiilor care apar în sezonul călduros și cum le putem preveni?

Cauza cea mai frecventă a alergiilor sezoniere, inclusiv și ale celor din vară, este polenul diferitor plante. Astfel, pacienții alergici față de o anumită plantă care este polenizată în lunile de vară, vor avea manifestările clinice sezoniere, care apar strict în această perioadă de polenizare.
Vara continuă polenizarea unor arbori, dar, în mare parte, este sezonul gramineelor, ierburilor și a buruienilor, cea mai cunoscută de populația noastră fiind ambrozia. Un sezon ploios poate favoriza o creștere rapidă a plantelor și poate conduce la dezvoltarea sporilor de mucegai, care, la rândul lor, pot cauza alergiile sezoniere.

Aparent, dacă cunoști planta la care ești alergic, eviți să te plimbi în zonele unde crește și scapi de alergie, dar nu este atât de simplu în cazul alergiilor sezoniere. Temperaturile înalte și vântul favorizează mult procesul de polenizare și răspândirea largă a polenului, iată de ce este foarte greu să evităm contactul cu acesta, chiar dacă plecăm într-o altă zonă de trai.

Există, totuși, câteva metode menite să reducă expunerea la alergene, prin care se pot proteja sau, cel puțin, prin care pot gestiona mai bine simptomele clinice pacienții cu rino-conjunctivita alergică sezonieră:

– deoarece concentrația de polen este cea mai mare între orele 5 și 10 dimineața, stați în casă în acest interval de timp. Evitați să ieșiți din casă în zilele calde, uscate și cu vânt, care pot aduce cu sine niveluri ridicate de polen în atmosferă;

– aerisiți încăperile dimineața foarte devreme sau seara târziu (când concentrația polenului în aer este mai mică), folosiți aparate de filtrare a aerului din interiorul locuințelor (filtre HEPA) și aerul condiționat în timpul călătoriei cu autoturisme;

– purtați ochelari de soare și mască de protecție (de preferat mască umezită) pentru a evita contactul cu polenul;

– evitați să uscați hainele în aer liber. La revenirea în casă schimbați hainele purtate în exterior, clătiți nasul, faceți un duș, astfel încât să nu împrăștiați grăuncioarele de polen în încăpere și, în specia, pe lenjeria patului.

Care sunt simptomele care sugerează o alergie și când e cazul să ne prezentăm la medic?

Simptomele rinitei alergice sezoniere nu sunt foarte specifice și sunt ușor de confundat cu o răceală. Printre manifestările cele mai frecvente se numără:

– congestie nazală (senzație de nas înfundat);
– secreții nazale abundente, dar care sunt limpezi și apoase;
– strănutul în salve (accese de strănut, de obicei, în orele matinale);
– prurit (mâncărimi) la nivelul nasului și/sau al ochilor;
– lăcrimarea ochilor;
– tuse;
– respirație șuierătoare și/sau senzație de insuficiență de aer în unele cazuri mai severe.

Oricare dintre acestea impune necesitatea unui consult la alergolog sau la medicul de familie.

Care sunt cele mai grave acuze ce pot apărea în rândul alergicilor?

Alergiile sezoniere mai des afectează calitatea vieții pacientului și mai rar cauzează manifestări severe, precum accese de astm bronșic alergic. Mult mai rar, la o expunere masivă și îndelungată la alergen (polen), poate apărea anafilaxia, care este manifestarea cea mai de temut în patologia alergologică și care comportă un risc vital.

Cât de „alergenă” este clima din R. Moldova? Suntem predispuși ca popor să suferim mai des decât alții de alergie sezonieră?

Asistăm la o creștere globală a numărului de pacienți cu patologii alergice. La ora actuală alergiile afectează fiecare a patra persoană de pe glob. De vină sunt mai mulți factori responsabili, printre care și schimbările climatice în urmă încălzirii globale. Situarea țării noastre într-o zonă geografică în care avem temperaturi ridicate începând cu primăvara timpurie favorizează procesul precoce de polenizare. Astfel, și în R. Moldova observăm tot mai multe persoane cu alergii, inclusiv cele sezoniere.

N-aș spune că suntem cumva mai predispuși ca și națiune la alergii sezoniere. În alergologie mai importantă este predispoziția genetică. Întotdeauna persoanele ai căror părinți sau un părinte suferă de o patologie alergică sunt în grupul de risc pentru a dezvolta, la rândul lor, o formă de alergie.

Ce recomandări le mai dați pacienților dvs. în această perioadă?

Pe lângă măsurile de prevenire, pacienții beneficiază și de un tratament individualizat medicamentos, care depinde de severitatea manifestărilor clinice. Este vorba de antihistaminice/antialergice orale și/sau topice oculare, decongestionante nazale (în caz de obstrucție nazală severă), spray-uri intranazale cu corticosteroizi, inhibitorii ai leucotrienelor, spray-uri inhalatorii cu corticosteroizi în cazul astmului bronșic.

Este de menționat că acestea fac parte din tratamentul simptomatic, adică reduc manifestările clinice doar pe durata de administrare. Și doar imunoterapia alergen specifică poate schimba cursul acestei boli. Este un tratament de durată, care modifică răspunsul sistemului imun la alergeni și te poate vindeca definitiv. Imunoterapia este recomandată, inițiată și efectuată doar de un medic specialist alergolog.