Principală  —  Parteneriat   —   „Wine Talk”: Povestea de succes…

„Wine Talk”: Povestea de succes a Vinului de Autor produs în Moldova

Mai mulți membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova au trecut în revistă realizările din ultimul an în cadrul evenimentului „Wine Talk”, joi, 30 noiembrie. Exportul de vin, expozițiile internaționale la care au participat, repoziționarea categoriei vinurilor de autor, investițiile în domeniu și strategia de dezvoltare a ramurii vitivinicole au fost câteva din temele abordate.

Potrivit celor prezenți la eveniment, organizarea primului Festival al Vinului de Autor a contribuit la repoziționarea categoriei vinurilor de autor, iar cele 108 medalii câștigate la concursurile internaționale reprezintă recunoașterea valorii și dedicației. În primele 10 luni ale anului 2023 vinurile de autor produse de membrii asociației au câștigat circa 108 medalii, dintre care două marele aur, 71 aur, 27 argint și opt bronz.

Printre membrii asociației se numără douăzeci de producători care au obținut recunoaștere internațională și își exportă produsele în China, România, Coreea de Sud, Japonia, Olanda, etc. În primele 10 luni ale anului curent, aceștia au înregistrat un export total de 119 320 de litri de vin, în valoare totală de 612 655 de dolari, ceea demonstrează atractivitatea și competitivitatea vinurilor de autor moldovenești pe piața internațională.

Asociația susține tranziția de la producerea de struguri și a vinului de casă către producția de vinuri de autor, facilitează un sistem „peer-to-peer” eficient pentru acordarea asistenței prin schimbul de experiență între membri, susținere de mentori din partea USAID și acces la granturi. Asociația organizează anual cursuri de instruire și formare profesională pentru toți membrii săi. În acest an au fost desfășurate 3 module de instruire, în scopul creșterii calității producerii vinurilor și a serviciilor prestate, îmbunătățirea aptitudinilor și cunoștințelor membrilor Asociației. În premieră, în această toamnă, membrii asociației s-au reunit în cadrul primei ediții a Festivalului Vinului de Autor în curtea Muzeului Național de Istorie din Chișinău, unde peste 140 de vinuri de autor expresive terroir-ului din regiunile vitivinicole ale R. Moldova au fost prezentate de 32 de mici crame, descoperite, apreciate și degustate de cei peste 2000 de vizitatori ai festivalului.

Perspective pentru Viitor

Membrii Asociației Micilor Producători de Vinuri își propun pentru anul viitor să participe la evenimentele de profil locale și internaționale pentru intensificarea și accederea companiilor exportatoare și cele cu potențial de export la piețele externe. Producătorii de vinuri consideră că organizarea celei de-a II-a ediții a Festivalului Vinului de Autor va stimula creșterea vânzărilor cu cel puțin 10% din valoarea totală a vânzărilor înregistrate în anul curent. Asociația intenționează să-și intensifice eforturile de atragere a fondurilor adiționale, în scopul dezvoltării capacităților instituționale și a membrilor săi.

„Wine Talk” sau „Vorba Vinului” este organizat pentru al doilea an consecutiv și reprezintă o platformă dedicată reprezentanților media locali cu scopul de a explora și informa despre cele mai recente activități și tendințe din lumea vinului de autor.

Asociația Micilor Producători de Vinuri este unica asociație reprezentativă pentru micii producători de vinuri, care, în cei peste 13 ani de activitate, a reprezentat și promovat producătorii de vinuri de autor, a cramelor mici din Moldova. Cu peste 450 de hectare de viță de vie, o producție anuală de peste 1 milion de sticle de vin, exporturi în peste 25 de țări și 16 destinații turistice integrate în Ruta cultural europeană „Drumul Vinului Moldovei”, asociația continuă să își consolideze rolul dinamic în industria vitivinicolă națională.