Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Detalii de la ședința de…

Detalii de la ședința de judecată în care Vlad Filat a spus ultimul cuvânt în fața unei noi condamnări: „Nu am fost un simplu prim-ministru”

Fostul premier Vlad Filat și-a spus, în cadrul ședinței de judecată convocate la 27 februarie, ultimul cuvânt în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta se declară nevinovat și spune că „este vorba despre aceleași fapte, aceleași sume de bani” pentru care a fost anterior condamnat.

Filat a declarat că se așteaptă la o decizie legală, dorindu-și „o atitudine corectă, nu deosebită”. Acesta însă a ținut să puncteze în fața judecătorilor că nu a fost un „simplu prim-ministru”, ci unul cu un mandat de aproape patru ani.

Sentința în dosarul privind spălarea de bani în care este învinuit ex-premierul Filat urmează să fie pronunțată la 29 aprilie curent.

Ex-premierul Filat este învinuit că în perioada anului 2013 a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând pentru realizarea transferurilor un intermediar ce se afla cu el în relații de afinitate. Astfel, la 1 iulie 2013, Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală a PLDM, la conducerea căruia se afla, pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, el ar fi  achitat către compania nerezidentă suma totală de 12,84 milioane de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Dosarul în care fostul prim-ministru Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari a fost transmis în judecată în 2018, prima ședință având loc în ianuarie 2019. 

La 19 ianuarie curent, procurorii au cerut pentru ex-premierul Vlad Filat aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de șapte ani și a unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei. O lună mai târziu, la 27 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost convocată ședința pentru replici și ultimul cuvânt al inculpatului.

„Acuzarea reiterează poziția de vinovăție a inculpatului și își susține argumentele”

Ședința de judecată din 27 februarie a debutat cu anunțarea de către procurora Nadejda Busuioc a argumentelor ce contrazic probele invocate de avocații fostului prim-ministru. 

Procurora Nadejda Busuioc

Probele apărării nu pot fi puse la baza sentinței din motiv că nu sunt pertinente și utile acesteia. […]  Mai mult, apărarea scoate din context anumite probe pentru a duce în eroare instanța de judecată. […]  Având în vedere cele expuse, acuzarea reiterează poziția de vinovăție a inculpatului și își susține argumentele”, a menționat procurora Nadejda Busuioc. 

În timp ce acuzatoarea de stat Nadejda Busuioc și-a păstrat aceeași pledoarie, avocații ex-premierului Filat au venit cu acuzații, potrivit cărora aceasta nu a luat în considerare toate circumstanțele privind această cauză. 

Acuzatorul de stat este obligat să analizeze nu doar probatoriul ce-l învinovățește pe inculpat. Legislația prevede ca procurorul să administreze întregul probatoriu, inclusiv cel care-l dezvinovățește. Noi am prezentat probe ce demonstrează nevinovăția lui Vlad Filat. Cu toate acestea, acuzatorul nu doar că nu le ia în considerație, ci impune poziția sa, fără a lua în considerație totalitatea circumstanțelor”, menționează avocații lui Vlad Filat.

Apărarea ex-premierului a punctat că solicitările procurorilor sunt „o provocare” și că aceștia operează cu „elemente iluzorii”. 

Nu vă conduceți de presiunea mediatică! Unica soluție legală este cea de achitare a lui Vlad Filat”, au menționat avocații fostului premier în adresarea către judecători. 

Ultimul cuvânt al lui Filat: „Nu am fost un simplu prim-ministru, dar 3 ani și șapte luni”

În discursul său, ex-premierul a menționat că justiția din R. Moldova a ajuns prea departe, întrucât „opinia publică este plasată mai presus decât legea”.

Vlad Filat, ședința de judecată din 27 februarie 2024

Ex-premierul Filat a declarat că se așteaptă la o decizie legală, dorindu-și „o atitudine corectă, nu deosebită”. Acesta a ținut să puncteze în fața judecătorilor că nu a fost un „simplu prim-ministru”, ci unul cu un mandat de aproape patru ani.

„Eu nu am fugit din R. Moldova, deși am fost sfătuit de multe ori să o fac. N-am fost de acord cu condamnarea (într-un dosar de corupție, n.r.), dar am executat-o. Vreau ca față de mine să fie corectitudine în atitudine. Nu am fost un simplu prim-ministru, dar 3 ani și șapte luni. Vreau atitudine corectă, nu deosebită”, a menționat Filat în pledoaria sa.

La final, Vlad Filat a adăugat că „în condamnările de la CEDO nu se regăsesc numele procurorilor, anchetatorilor sau a celor care fac presiune, ci doar numele judecătorilor care au luat deciziile.”

Ex-premierul a punctat pentru Ziarul de Gardă că în continuare crede că acesta este un dosar politic, iar drept argument a adus perioada în care acesta a fost intentat.

„Exact faptele care sunt descrise în acest dosar sunt scrise și în dosarul în care am fost condamnat. Aceleași fapte, aceleași sume de bani, doar că într-un dosar cu altă denumire – «spălare de bani». Am fost șantajat cu acest dosar”, a menționat ex-premierul.

Sentința va fi pronunțată la sfârșitul lunii aprilie curent

Dosarul cu privire la spălarea de bani în care este învinuit ex-premierul Filat este examinat de un complet de judecată format din judecătorii Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Angela Catană. Magistrații au anunțat că sentința în acest dosar va fi pronunțată la sfârșitul lunii aprilie curent. 

Completul de judecată format din Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol

„Data pronunțării sentinței a fost stabilită 29 aprilie 2024”, a punctat magistrata Catană. 

După ședință, Filat a menționat că singurele așteptări pe care le are sunt că magistrații vor lua o decizie legală. 

„Judecătorii urmează să dea apreciere legală celor declarate de părți. Mă aștept la o decizie legală și nu vreau să fac acum presupuneri”, a menționat Filat. 

Ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat anterior la nouă ani de închisoare într-un dosar în care era cercetat pentru corupere pasivă și trafic de influență. Filat însă a ieșit din închisoare la mai bine de trei ani, fiindu-i aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar. În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7,5 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.