Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   „Stăpânii” miliardelor: „Beneficiarul” unui credit…

„Stăpânii” miliardelor: „Beneficiarul” unui credit de 3 miliarde, consumator de droguri și dat dispărut de familia sa

Cele cinci firme care au obținut credite de 13 miliarde de lei de la Banca Socială sunt conduse de persoane necunoscute, care nu activează la adresele la care au fost înregistrate. Tatăl unuia dintre fondatorii de firmă care a beneficiat de un credit de aproape 3 miliarde de lei susține că nu și-a mai văzut fiul de mai bine de o lună. „Am rămas, nu uimit, da ucis, când mi-au prezentat în ce s-a băgat el. Să vă spun cinstit, nu ştiu unde se află, nici nu ştiu unde a plecat… După cele comunicate şi prezentate de oficiali, încep să mă gândesc dacă el se mai află în viaţă. Nici nu ştiu cine putea să-i facă un astfel de cadou fiului meu, mă refer la firma şi la banii împrumutaţi”, susține bărbatul.

Duminică, 15 martie 2015, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a publicat pe blogul său mai multe documente care arată unde s-au dus o mare parte din miliardele Băncii de Economii. Actele, despre care Dodon a spus că i-au fost aduse de un fost angajat al Băncii Sociale, s-au dovedit a fi veridice, fapt confirmat de reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) și ai Procuraturii Anticorupție (PA), care investighează acest caz, fiind deschis și un dosar penal.

13 miliarde la 5 firme

ZdG a studiat acele acte, din care reiese că aproape 13 miliarde de lei au fost scoși din Banca Socială în urma unor credite de miliarde, oferite mai multor companii, în temeiul unor contracte de credit, semnate pe 25 și 26 noiembrie 2014, cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare. Banii au ajuns pe conturile a cinci firme necunoscute: „Danmira” SRL, care a obținut 29,6 milioane de USD, 101 milioane de euro și 720 milioane de lei, „Davema-Com” SRL – 3,2 miliarde de lei, „Voximar-com” SRL – 164 milioane de USD, „Contrade” SRL – 24,9 milioane USD și 105 milioane de euro și „Caritas Group” SRL – 13,6 milioane de USD, 28,9 milioane de Euro și 1,86 miliarde de lei.

În ședința acționarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014, convocată și petrecută prin corespondență în or. Kahovka, Ucraina, acționarii au decis s-o oblige pe Natalia Rahuba, președinta Băncii, să încheie un contract prin care, pentru obligațiunile acestor cinci companii față de bancă, va fi responsabilă o a treia parte – firma offshore „Fortuna United” (United Kingdom, Scoția). Toate cele cinci firme care au luat creditele sunt total necunoscute, fără vreun istoric. Acestea sunt înregistrate pe numele unor oameni simpli și la adrese la care nu mai pot fi găsite.

ismail 52, sediul Caritas Group- administrator Nirauta A.-narcomanConsuma droguri și a dispărut

„Caritas Group” SRL, firma care ar fi obținut aproape 3 miliarde de lei, a fost fondată pe 18 octombrie 2012. În acte, în calitate de fondator și administrator figurează un oarecare Andrei Nirauța Anatolie. SRL-ul are adresa oficială pe str. Ismail, 52, unde sunt amplasate mai multe case de locuit, la sol. Firma „Caritas Group” SRL închiriază la această adresă un birou, fapt confirmat de o reprezentată a agentului economic care se ocupă de acest proces. Aceasta ne-a spus că niciun angajat al firmei „Caritas Group” SRL nu stă în oficiu și că, periodic, un oarecare Ghenadie, și nu șeful, Andrei Nirauță, vine în oficiu, doar pentru a prelua corespondența. Deși am insistat să aflăm numele de familie al misteriosului Ghenadie, am fost refuzați, aflând doar că acesta este „un om bine făcut” și că ar fi plătit, la finele anului trecut, arenda încăperii pentru lunile ianuarie/martie. Încercările de a discuta cu Andrei Nirauța s-au soldat cu eșec. Am vorbit, însă, cu tatăl acestuia, Anatolie, care s-a dovedit foarte îngrijorat de situația în care a ajuns fiul său.

Bărbatul ne-a zis că Andrei are 32 de ani și, în ultima perioadă, avea probleme cu drogurile. El susține că a rămas cu gura căscată, când angajații forţelor de ordine i-au prezentat materialele din „dosarul creditelor”. „Am rămas, nu uimit, da ucis când mi-au prezentat în ce s-a băgat el. Să vă spun cinstit, nu ştiu unde se află, nici nu ştiu unde a plecat. Nu l-am mai văzut de o lună-două. Tot aşa le-am spus şi celor care m-au vizitat recent, din organele de forţă. El stătea mai mult la Centrul de reabilitare a persoanelor dependente de droguri din Anenii Noi. Rar venea acasă şi nu prea comunicam,” ne spune Anatolie Nirauţa, vădit afectat de cele întâmplate. Bărbatul îşi face griji vis-a-vis de soarta fiului său. „După cele comunicate şi prezentate de oficiali, încep să mă gândesc dacă el mai este în viaţă. Nici nu ştiu cine putea să-i facă un astfel de cadou fiului meu, mă refer la firmă şi la banii împrumutaţi. Nici nu am observat ca, în ultimul timp, să aibă mai mulţi bani sau să facă mari cheltuieli”, ne-a declarat Anatolie Nirauța. L-am căutat pe Andrei la Centrul de Reabilitare, dar acolo ne-au fost confirmate spusele tatălui, afirmând că nu l-au văzut de câteva luni, iar ambele sale telefoane mobile ar fi deconectate.

hincesti 142, VOXIMAR COM, admin Istrati Sergiu, fost fotbalist MCreditul și fostul fotbalist de la echipa lui Shor

„Voximar-com” SRL, o altă firmă care a obținut credite de miliarde este înregistrată la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) pe 29 aprilie 2013, având sediul pe șos. Hâncești, 142, ap. (of.) 1. În calitate de administrator și fondator, figurează Sergiu Istrati Ion. La această adresă se află o clădire cu mai multe etaje, care oferă oficii în arendă. Persoanele responsabile de acest proces au zâmbit, atunci când am întrebat numele firmei, spunându-ne că, în ultimele zile, mai multe persoane s-au interesat de acest subiect, inclusiv reprezentanți ai unor instituții de stat. Aceștia ne-au confirmat că firma arendează un birou în acea clădire, dar că nicio persoană nu se află în acel oficiu și că, cineva doar vine și ia corespondența. Am bătut la ușa acelui oficiu și deși, în interior se auzea zgomot, nimeni nu ne-a răspuns. Am primit două numere de contact, ale reprezentanților „Voximar-com” SRL: al directorului – Sergiu și al contrabilei – Tatiana. La primul număr a răspuns însă o persoană care ne-a zis că am fi greșit numărul, iar telefonul contabilei era deconectat.

În R. Moldova, există mai multe persoane cu numele Sergiu Istrati. Unul dintre ei este, însă, un fost fotbalist al echipei Milsami Orhei, patronată de Ilan Shor, cel despre care s-a spus că ar fi în spatele acestor tranzacții. Shor chiar a fost audiat de două ori de oamenii legii pe marginea acestui caz. Fratele lui Sergiu, Oleg, este manager la echipa lui Ilan Shor. Contactat de ZdG și întrebat despre legăturile cu firma ce a obținut creditele de la Banca Socială, Sergiu ne-a spus că nu ar avea vreo legătură cu acest fapt. „E posibil ca, după ce a fost spartă baza de date la „Starnet”, cineva să se fi folosit de altcineva. Nu am avut în viaţa mea vreo firmă şi nici credite nu am luat. Nu ştiu nimic despre asta. E vorba de creditele de la banca lui Shor? Da câte milioane au fost luate credit”, s-a interesat, la sfârşitul scurtei noastre convorbiri, Sergiu Istrati. Ulterior, el ne-a zis că pe tatăl său îl cheamă Ion, dar că el ar fi de fapt Vasile, pentru că și-ar fi schimbat numele. La scurt timp după discuție, la numărul de telefon al redacţiei a sunat o persoană, care s-a prezentat ca fiind reprezentant al lui Sergiu Istrati. Bărbatul a spus că se numeşte Ion Ionuţ şi că este angajat al CNA şi a vrut să afle ce dovezi avem împotriva lui Istrati, iar după ce l-am anunţat că e vorba de ZdG, acesta a închis telefonul. ZdG admite, însă, că, în acest caz, ar putea fi o coincidență de nume.

După apariția articolului, Sergiu Istrati Ion a venit la redacție cu buletinul de identitate. Am verificat împreună, la Camera Înregistrării de Stat și am descoperit că fostul fotbalist al echipei Milsami nu este el fondatorul firmei, el având un alt cod personal decât persoana care a fondat firma Voximar-Com. ZdG își cere scuze de la familia lui Sergiu Istrati Ion, precizând că eroarea a fost una neintenționată, datorată din cauza faptului că aceste persoane au același patronimic. ZdG nu a avut acces la codul personal al acestor persoane, care reprezintă date cu caracter personal și care era de fapt singura posibilitate de a avea o informație precisă.

Muncesti 271, sediul Contrade, admin Iuhimet Alexei, constructorMuncitor în construcții cu credit de miliarde

„Contrade” SRL este, la fel ca celelalte beneficiare de credite, o firmă necunoscută. Aceasta a fost fondată de Alexei Iuhimeț Ivan, pe 29 noiembrie 2013, tot el fiind și administratorul oficial al firmei. Adresa oficială, indicată la CÎS, este șos. Muncești, 271, of. 313 A. La această adresă se află clădirea Complexului Industrial „Moldagroteh”. La etajul 3 al clădirii, oficiul 313A, dar și cele din jur, sunt „sigilate” cu o foaie ștampilată în februarie 2015. Vecinii acestor oficii ne-au anunțat că, de mai mult timp, inclusiv în oficiul în care activa „Contrade” SRL, nu mai vine nimeni și că, în urmă cu vreo jumătate de an, doi frați care lucrau acolo ar fi plecat să muncească în Odesa. La numărul indicat pe ușa biroului a răspuns reprezentantul firmei, care dă în chirie oficii în această clădire. El ne-a zis că suntem deja a treia persoană care se interesează de acest birou în ultimele zile, după angajații FISC-ului și cei ai unei companii de creditare. Am fost informați că SRL-ul nu mai activează la această adresă încă din 2013, când a expirat contractul de arendă.

Conform datelor de la „Registru”, în R. Moldova există o singură persoană cu numele de Alexei Iuhimeț Ivan. La domiciliul acestuia a răspuns mama sa, care ne-a oferit numărul de telefon al fiului, spunându-ne că acesta ar lucra în construcții. Deși, așa cum precizam, în R. Moldova există o singură persoană cu acest nume, Alexei a negat că ar avea vreo implicare. „Eu nu cunosc nimic despre această firmă. Acum sunt la serviciu şi nu pot vorbi. Nici nu doresc să vorbesc despre nişte lucruri pe care nu le înțeleg. „Mi-aţi spus că aţi aflat despre mine la „Registru”, fiţi buni şi căutaţi mai departe la ei, pe reţelele de socializare, prin internet, iar pe mine să mă lăsaţi în pace, altfel o să mă plâng la poliţie că mă terorizaţi”, susține Iuhumeț.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri de… 50 de milioane de lei

dacia 2, DAVEMA COM, administrator Nichita A. fost vicecomisar de Calarasi„Davema-Com” SRL, un alt SRL „beneficiar” de miliarde a fost înregistrat pe 18 iunie 2013 pe bd. Dacia 2, fondator și administrator fiind Andrei Nichita Gheorghe. ZdG a fost la această adresă, acolo unde se înalță un bloc cu mai multe etaje. La parter există mai multe oficii, încuiate, dar păzite de firma de pază „Kirsan”, iar în bloc, oamenii nu au auzit de o asemenea firmă și nici despre familia Nichita. ZdG a găsit în s. Pitușca, Călărași, familia Nichita. Andrei, fost vicecomisar la Călărași, a plecat din Moldova acum cinci ani. Contactat de noi, bărbatul ne-a zis că nu are nicio firmă. El, însă, a admis că datele i-ar fi putut fi sustrase, pentru că, în urmă cu ceva timp, i-a dat actele sale unei persoane necunoscute, pentru a-i perfecta viză, iar acea persoană a dispărut.

mesterul manole 12, sediul Danmira SRL, administrator  Railean. NConform informațiilor de la CÎS, un alt beneficiar de credite, „Danmira” SRL a fost înregistrat pe 19 noiembrie 2012, fondator și adiministrator unic fiind o oarecare Natalia Răilean. SRL-ul se află pe str. Meșterul Manole, 12, în clădirea SA „Alimentarmaș”, acolo unde se oferă în chirie mai multe oficii. Persoana de la recepție a confirmat faptul că, anterior, aici arenda „Danmira” SRL. Acesta ne-a zis că SRL-ul nu mai activează acolo de vreo jumătate de an, dar că, periodic, vine o persoană care ia corespondența.
Eduard Harunjen, șeful PA, ne-a spus că, pe dosarul creditelor de la Banca Socială au fost audiate mai multe persoane, inclusiv reprezentanții acestor cinci firme. Harunjen, fiind deja plecat de la serviciu (l-am contactat după 17.00) nu a putut să ne spună dacă au fost găsiți toți cei responsabili, dar a precizat că, în dosar, a fost pus sechestru pe bunurile mai multor persoane, inclusiv Ilan Shor, toate în valoare de 50 de milioane de lei.

UPDATE 1: DETALII NOI: Una din firmele care a obținut credite de miliarde, fondată inițial de un fost acționar rus de la Banca de Economii

UPDATE 2: Sergiu Istrati Ion, fostul fotbalist al echipei Milsami NU este el fondatorul firmei Voximar-Com.