Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Spaniolul care a fugit cu…

Spaniolul care a fugit cu banii de la nunta din Moldova

486-garciaMireasa şi naşul – înşelaţi şi estorcaţi de mii de euro chiar de către mire, cetăţean spaniol. Pe una a cerut-o de nevastă şi i-a luat aproximativ 4000 de euro câştigaţi la nuntă, celuilalt i-a promis un apartament cu două camere în Chişinău, prezentându-se drept angajat al unei firme imobiliare şi estorcând o sumă de 6000 de euro. Culmea e că victimele vizate sunt soţia şi naşul spaniolului Garcia Campoy Gerard, în vârstă de 35 de ani. Familia din Moldova îl acuză de escrocherie şi delapidare în proporţii deosebit de mari. Cazul se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie şi a Procuraturii sectorului Centru.

Ana (nume schimbat) are 25 de ani şi locuieşte la Chişinău. Ea povesteşte că şi-a întâlnit nefericirea pe un site de socializare, iar discuţiile online s-au transformat într-o idilă „serioasă”. Şi-au dat întâlnire la o cafenea din capitală, ca să se cunoască mai bine. În urma mai multor întâlniri şi declaraţii amoroase, în doar trei luni, Garcia Campoy Gerard a cerut-o de nevastă, jurându-i dragoste şi fidelitate până când moartea îi va despărţi. S-au cununat în februarie curent, iar în martie au făcut nunta. Tabloul era parcă desprins dintr-o poveste, dar povestea nu a durat prea mult. După nuntă, spune Ana, soţul său şi-a luat tălpăşiţa cu tot cu bani, lăsând inclusiv datoriile sale de aici şi dispărând fără urmă.

„Gerard are 35 de ani şi s-a prezentat ca fiind avocat în Spania. L-am întrebat ce face în Moldova. A zis că prestează servicii juridice pentru cetăţenii străini aflaţi la noi. Am început să conversăm, să ne vedem mai des, îmi plăcea atitudinea lui serioasă faţă de mine. Ne-am întâlnit şase luni, în februarie ne-am cununat, iar în martie am făcut nunta. Gerard îmi promitea două nunţi, în Moldova şi în Spania. Am invitat în jur de 40 de perechi, rude şi prieteni din partea familiei mele. Totul s-a desfăşurat conform tradiţiilor moldoveneşti. Am făcut şedinţe foto, aveam inele de cununie, nu suspectam nicio secundă că se poate întâmpla aşa ceva. Oamenii au pus bani pe masă. Avem şi plicurile. Am câştigat la nuntă 3880 de euro. Banii erau la el, ca să închiriem un apartament”, povesteşte cu tristeţe Ana.

Au rămas fără vila dăruită şi fără apartamentul promis

Familia fetei şi-a asumat toate cheltuielile pentru organizarea nunţii, începând de la costumul pentru mire şi rochia miresei, până la muzicanţi şi locaţie. Mama miresei spune, cu lacrimi în ochi, că le-a dăruit la nuntă o vilă, înregistrată pe numele fiicei sale, şi ajutor financiar în sumă de 3300 de euro şi 1800 de dolari.

„Ne spunea că este avocat şi contabil la o agenţie imobiliară din Moldova. L-am crezut, pentru că arăta şi vorbea destul de serios. Când intra în casă, imediat îmi săruta mâna. Părea un adevărat profesionist. Mi-a amăgit fiica, a indus-o în eroare, a pus gaj la bancă, pentru 20000 de lei, vila dăruită la nuntă, ca să plece în Spania împreună. Le-am dat un ajutor financiar ca să-şi cumpere un apartament cu două odăi în Chişinău. Simt că înnebunesc de durere”, istoriseşte disperată mama miresei.

Publicitate
Publicitate

Pe 5 iunie 2014, Ana, manipulată de soţul ei, Garcia Campoy Gerard, au convenit împreună să contracteze un credit de la BC ENERGBANK SA, în sumă de 20000 de lei, lăsând gaj vila dăruită de părinţii acesteia la nuntă. Moldoveanca spune că banii primiţi de la bancă urmau să fie cheltuiţi pentru călătoria comună în Spania.

Vila gajată şi datorii la bancă

„Noi am luat banii din bancă cu scopul de a pleca ambii în Spania, iar de acolo să ne întoarcem cu bani, ca să achităm datoriile. În acest timp, cât am trăit împreună după nuntă, banii se epuizau pentru gazdă, pentru alte cheltuieli zilnice. Gerard spunea că nu ne ajung bani pentru ambii să plecăm şi a plecat singur. A zis că se duce acasă, în Spania, după bani şi nu l-am mai văzut”, spune soţia spaniolului.

Din spusele tinerei, bărbatul care i-a promis lumea la picioare şi-a luat tălpăşiţa după doar câteva luni de viaţă conjugală. Garcia Campoy Gerard a luat cu el 3880 de euro, primiţi de la 80 de oaspeţi din Moldova, prezenţi la nunta sa, 3300 de euro şi 1800 de dolari, oferiţi de soacră, şi 6000 de euro, bani primiţi de la naşul de cununie pentru apartamentul promis. Ea a rămas doar cu datoriile la bancă. Directorul filialei Centru BC ENERGBANC SA a expediat o scrisoare pe numele actualei soţii a spaniolului, în care se menţionează despre datoriile încasate la bancă. În scrisoarea oficială e stipulat că, la 16.04.2014, BC ENERGBANC SA a acordat persoanei fizice, Ana, un credit în sumă de 20000 de lei, cu termen final de rambursare la 16.04.2015. În actul semnat de directorul filialei Centru, BC ENERGBANC SA, creditorul nu îşi onorează obligaţiunile asumate conform contractului de credit nr. 895-250 f, astfel datoria restantă la credit şi dobânzile calculate către 05.06.2014 constituie 1858,33 lei. În cazul nerambursării datoriilor acumulate, de 1858, 33 lei, precum şi a sumei dobânzii aferente, majorate cu 10% de la rata procentuală contractuală, suma penalităţii în mărime de 0,1 % pentru fiecare zi de întârziere a plăţii, cheltuielile legate de plata taxei de stat şi alte cheltuieli curente vor fi încasate din întreg patrimoniul ce aparţine Anei, adică din vila pusă gaj pentru împrumutul bancar.

Naşul, tras pe sfoară de fin

Nici naşul nu a scăpat de o sabie în spate. Dacă pe soţia sa a lăsat-o cu plicurile goale şi cu datorii până peste cap, atunci pe naşul său de cununie, Garcia Campoy Gerard l-a lăsat fără apartament. Naşul, de fapt, este fratele mamei soţiei sale. Acesta lucrează la Moscova de mai bine de zece ani. A venit acasă, în Moldova, ca să-şi cunoască finul şi să demareze pregătirile pentru nuntă. Sora naşului povesteşte că Gerard s-a oferit să îl ajute pe fratele său, invocând că activează în cadrul unei agenţii imobiliare şi poate să medieze achiziţionarea unui apartament, fără vreun risc.

„Fratele meu i-a dat în mână, până la nuntă, prima tranşă de 6000 de euro. În schimb, Gerard i-a dat un contract cu adresa blocului, numărul apartamentului, unde scria că, în luna mai 2014, poate trece în locuinţă. După asta, am mers cu toţii la blocul stipulat în contract, am intrat în apartament, care era aproape gata”, relatează sora naşului înşelat. După dispariţia misterioasă a lui Garcia Campoy Gerard, oamenii au mers la apartamentul promis de spaniol, unde au găsit o altă familie, care locuia legal pe acea adresă.

Spaniolul dat în căutare internaţională

Cazul răsunător a fost înregistrat de reprezentanţii Biroului Naţional de Migraţie şi Azil (BNMA) din Chişinău. Asta pentru că Ana, soţia spaniolului Garcia Campoy Gerard, a fost dată dispărută de către părinţii săi. Disperată, mama sa a depus o plângere pe 11 iulie 2014 la BNMA, ca să-i găsească fiica. Reprezentanţii BNMA spun că au căutat-o timp de două săptămâni, găsind-o într-un apartament dintr-un subsol vechi al unui bloc. Inspectorul Secţiei Centru a Direcţiei combaterea şederii ilegale a străinilor din cadrul BNMA, Gheorghe Alexei, spune că Ana înnopta uneori şi în parc, din lipsă de bani.

„Am luat legătura cu părinţii fetei şi, conform principiului teritorial, i-am sugerat reclamantei să depună o plângere la Sectorul de Poliţie Râşcani, unde locuieşte. În afară de asta, noi am acumulat dosarul cu toate cererile şi investigaţiile operative pe acest caz şi l-am trimis către Inspectoratul de Poliţie Centru. Automat, s-a intentat un dosar penal pe escrocherie, art. 190, alineatul 5, deoarece individul a luat 6000 de euro pentru apartamentul care, de fapt, nu există, contractul fiind fals. În urma măsurilor operative, cetăţeanul Garcia Campoy Gerard a fost dat în căutare şi a fost găsit, după două săptămâni, în Moldova, la o altă cetăţeancă moldoveancă acasă, care s-a prezentat ca prietena lui Garcia Campoy Gerard’’, spune inspectorul Secţiei Centru a Direcţiei combaterea şederii ilegale a străinilor din cadrul BNMA, Gheorghe Alexei.

Inspectorii BNMA bănuiesc că în plasa individului au căzut şi alte tinere din Moldova, inclusiv fata la care a fost găsit acesta. „Suspectăm că sunt mai multe părţi vătămate. Este încă un caz, s-a iniţiat o anchetă şi se acumulează dovezi”, susţine inspectorul Secţiei Centru a Direcţiei combaterea şederii ilegale a străinilor din cadrul BNMA, Gheorghe Alexei.

Interogat şi învinuit de Procuratura Centru

Cetăţeanul Garcia Campoy Gerard a fost interogat pe data de 4 septembrie 2014 de Procuratura Centru. Potrivit inspectorului Secţiei Centru a Direcţiei combaterea şederii ilegale a străinilor din cadrul Biroului Migraţie şi Azil, Gheorghe Alexei, în ziua în care s-a făcut ordonanţa de reţinere, s-a întocmit şi ordonanţa de eliberare. Procurorul adjunct al Procuraturii Centru, Oleg Afanasii, spune că pe numele lui Garcia Campoy Gerard a fost înaintată învinuirea pentru escrocherie în proporţii deosebite de mari.

„Ancheta de urmărire penală continuă, urmând a fi adoptată o soluţie. În prezent, a fost aplicată măsura preventivă, obligarea nepărăsirii localităţii, fiind ridicat paşaportul provizoriu pe numele cetăţeanului străin Garcia Campoy Gerard”, spune procurorul adjunct al Procuraturii Centru, Oleg Afanasii.

Potrivit acestuia, dacă va fi găsit vinovat, cetăţeanul spaniol Garcia Campoy Gerard va fi condamnat la privaţiune de libertate pe un termen de până la 15 ani.

DIANA PAVALEANU
Publicitate
Publicitate