Cazul „Ţâbuleac”: Două dosare penale şi niciun adevăr – Ziarul de Gardă
 • Cazul „Ţâbuleac”: Două dosare penale şi niciun adevăr

  Cazul „Ţâbuleac”: Două dosare penale şi niciun adevăr
  de
  29 aprilie 2010 | 13:59

  Ceea ce s-a întâmplat cu trupul lui Ion Ţâbuleac în aceste zile s-a întâmplat şi cu memoria lui. Pur şi simplu, a fost dezgropat pe câteva ore din cimitirul din sat şi îngropat din nou. Şi 70-480 numele lui a fost de asemenea scos puţin la iveală, apoi îngropat iar în tăcere.

  Recent, Procuratura Generală a dispus deshumarea corpului neînsufleţit al lui Ion Ţâbuleac, găsit mort la 8 aprilie. Deshumarea s-a făcut cu scopul de a realiza o nouă expertiză medicală şi 70-410 a reevalua cauzele morţii. Numai că expertiza, la un an şi ceva de la acele evenimente, a fost făcută de aceeaşi instituţie şi, probabil, de acelaşi expert legal.

  La 22 aprilie 2009, după o şedinţă operativă la Procuratura Generală, a fost dispusă începerea urmăririi penale pe cauza decesului lui Ion Ţâbuleac. S-a stabilit că de anchetă se va ocupa Procuratura sectorului Râşcani, municipiul Chişinău, deoarece semnalul despre decesul lui Ţâbuleac ar fi parvenit anume la această instanţă în dimineaţa zilei de 8 aprilie. De urmărirea penală s-a ocupat procurorul Victor Olărescu.

  Procuratura: minciuni sau incoerenţe?

  Zilele acestea l-am contactat pe procurorul Olărescu pentru a elucida unele amănunte din cadrul acestui dosar penal. Procurorul în cauză, însă, ne-a spus că nu a existat niciun dosar penal pe acest caz.

  „Atunci s-a dispus neînceperea urmăririi penale. A fost examinată concluzia expertului medico-legal, s-a lucrat foarte amănunţit cu martorii care l-au văzut căţărat pe pilonul cela. Şi expertul a stabilit că vătămările corporale sunt specifice căderii de la înălţime. Am emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale”, a declarat Victor Olărescu pentru ZdG.

  Publicitate

  Unele surse din Procuratura Generală ne-au confirmat că un asemenea dosar penal a existat. La 22 aprilie, Procuratura Generală ar fi primit chiar o notă informativă pe acest dosar, din care cităm:

  „Efectuându-se un control asupra cazului şi analizându-se toate circumstanţele cazului, chestionările suplimentare ale martorilor, concretizările expertului judiciar medico-legal şi procesul-verbal de examinare la faţa locului cu schema anexată la el, s-a ajuns la concluzia că există bănuiala rezonabilă că Ţâbuleac Ion a decedat în urma cauzării vătămărilor corporale grave. Prin urmare, de procurorul Victor Olărescu a fost pornită urmărirea penală”. În document se mai spune că acest dosar penal avea numărul 2009028138 şi a fost pornit pe cauza „vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale a sănătăţii, care au provocat prin urmare decesul victimei”.

  Deci, un dosar penal pe cauza morţii lui Veaceslav Ţâbuleac a fost deschis, totuşi, în 2009. Recent, cu câteva săptămâni în urmă, a mai fost deschis un dosar penal pe acelaşi caz, cu alt număr. Potrivit legii, pe acelaşi caz nu pot fi deschise două dosare penale. În acest caz, însă, a fost posibil. Se spune că asemenea situaţii se întâmplă doar atunci când ar exista interesul ca unele probe dintr-un dosar să dispară.

  Circ la telefonul procurorului

  Am încercat să aflăm detalii de la Procurorul municipiului Chişinău Costişan, care anchetează cel de-al doilea dosar penal pe cazul Ţâbuleac. La cancelaria Procuraturii Chişinău ni s-a spus că acesta se află dintotdeauna la nr. de telefon 238461. Am format acest număr şi am auzit în receptor: „Costişan ascultă”. Am spus că sunt de la ZdG şi că vrem să aflăm detalii despre dosarul Ţâbuleac. „Aţi încurcat ceva. Aici nu stă Costişan”. L-am întreabat atunci cum îl cheamă. „Procurorul Severin”. Am revenit la Cancelarie. „Nu poate fi Severin acolo, căci el stă la nr. 238938. Iar Costişan a stat întotdeauna la numărul 238461”. Am revenit. A răspuns o persoană care a zis că Costişan e plecat.

  A doua zi am reluat operaţia „telefonarea procurorului”. Am format din nou numărul 238461 şi iar am auzit în receptor: „Costişan ascultă”. Am facut iar prezentarea de rigoare despre ZdG şi interesul pentru dosarul Ţâbuleac. A urmat o replică rostită de procuror aproape râzând: „M-aţi încurcat cu cineva”. L-am întrebat de ce a rostit totuşi „Costişan ascultă”. A urmat o tiradă de îngăimeli de genul: „Eu nu-s din cabinetul ista, aţi încurcat, nu ştiu” şi a închis. Menţionez că înregistrările de rigoare cu ora apelurilor telefonice şi numerele formate se păstrează. Dacă minte procurorul sau în lipsa dumnealui stă cineva în biroul său şi face glume nu putem spune cu siguranţă, dar ambele situaţii sunt incompatibile cu statutul de procuror. Încercăm să aflăm în continuare dacă o atare instituţie are capacitatea să investigheze cazuri de o atare seriozitate.

  Expertiza, fără alternativă

  Am încercat să aflăm alte detalii de la experţii medico-legali. Ion Cuvşinov, directorul Centrului de expertiză medico-legală, ne-a spus că expertiza a avut loc în prezenţa a trei medici legişti de la centrul în cauză, fără să existe alţi experţi străini; de asemenea, nici un avocat sau un reprezentant legal al familiei nu a fost prezent. Rezultatele expertizei medico-legale vor fi gata în câteva săptămâni. L-am întrebat pe medicul Cuvşinov dacă ar exista vreo divergenţă de opinii cu colegul lor care a făcut expertiza în anul trecut şi cu cei care au făcut expertiza la un an de la deces, ambele examinări fiind făcute de medici din aceeaşi instituţie.

  „Nu e vorba de vreo divergenţă de opinii. E vorba doar de o precizare a mecanismelor de lezare. Rezultatele vor fi mai târziu, acum pot să vă spun doar opinia mea. Potrivit leziunilor pe care le-am constatat, consider că a căzut de la înălţime”, a spus Cuvşinov.

  Publicitate

  Valeriu Pleşca, avocatul care a participat la exhumarea lui Valeriu Boboc, ne-a spus că la acest procedeu de deshumare a lui Ion Ţâbuleac ar fi fost necesar să asiste un reprezentant legal al familiei. „În cazul în care există bănuiala că unei personae i s-au cauzat vătămări corporale care au cauzat decesul, succesorii sau reprezentanţii legali ai acestei persoane trebuie să participle la procedurile care urmează să clarifice aceste cauze, ancheta trebuie să le ofere acces la materiale şi transparenţă. Acesta ar fi un mic semn de deschidere din partea acestor instituţii.”

  Cu privire la faptul că aceeaşi instituţie a efectuat de două ori la rând expertiza cadavrului lui Ion Ţâbuleac fără participarea unui expert din afară, Valeriu Pleşca consideră că ar exista un conflict de interese în acest caz. „În alte state există instituţii medico-legale de alternativă, iar în Moldova reiese că persoana nemulţumită de rezultatele unei expertize este îndreptată din nou la aceeaşi expertiză. Îmi apar îndoieli faţă de această situaţie şi faţă de rezultatele acestei expertize.”

  Alina RADU

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132. Aproape cinci mii de civili, inclusiv 335 de copii, au murit în Ucraina de la începutul războiului – ONU

  Este a 132-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Dimineața zilei de 5 iulie a început în regiunea Dnipropetrovsk cu raiduri aeriene și explozii. Federația Rusă a lovit orașul și regiunea cu șapte rach…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132. Aproape cinci mii de civili, inclusiv 335 de copii, au murit în Ucraina de la începutul războiului – ONU

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler