Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziarul de Gardă— Raport de…

Ziarul de Gardă— Raport de activitate pe anul 2018

În 2018, ZdG a reprezentat cea mai extinsă platformă de investigaţii jurnalistice din R. Moldova, editând o publicaţie tipărită în limba română, ziar tipărit în limba rusă, având pagini web în limbile română şi rusă, dar şi programe TV de investigaţii. Totodată, ZdG are paginile sale pe reţele sociale: Facebook, Odnoklassniki, Twitter, Instagram.

ZdG este cel mai cunoscut ziar de limba română din R.Moldova, potrivit Studiului Naţional de Audienţă a Mass-Mediei din 2018. În 2018 ZdG a luat premii pentru cea mai bună investigaţie, cea mai bună emisiune TV, cel mai bun reporter al anului, cel mai bun management. Vedeți AICI varianta integrală.

  ZIARE TIPĂRITE

Pe parcursul anului 2018, ediţiile tipărite ale ZdG în limbile română şi rusă au fost abonate în zeci de sate din toate raioanele R. Moldova.
În 2018, tirajul total al ZdG în limba română a constituit 335 650 exemplare, ceea ce înseamnă că abonaţii noştri au citit în total peste 8 milioane de pagini.
Ediţia de limba rusă a avut un tiraj total de 70 413 exemplare, fiind abonată şi distribuită în special în zonele în care locuiesc preponderent etnici ucraineni, găgăuzi, bulgari, ruşi.

PAGINA WEB

În 2018, pagina web a ZdG a fost vizitată de 1,43 milioane de utilizatori, care au vizualizat aproape 7 milioane de pagini.

42% dintre cititorii zdg.md au între 25 şi 34 de ani, urmaţi de cei din categoria de vârstă 35-44 ani.

ZdG e citit de 57% – femei, şi 43% – bărbaţi.

Pe lângă cititorii din R. Moldova (58%), site-ul zdg.md este citit din România (10%), Italia (7%), Marea Britanie (4%), SUA, Franţa, Germania (3%) etc.

Majoritatea vizitatorilor www.zdg.md ne citesc de pe telefonul mobil – 66%, de pe computer – 31%, utilizatori de tabletă – 3%

REŢELE SOCIALE

În 2018, redacţia a menţinut o creştere pe paginile sale de pe diverse reţele sociale (în limbile română şi rusă).

VIDEO/TV

În fiecare săptămână, echipa ZdG elaborează şi emite un program TV despre corupţie, abuzuri în funcţii publice, injustiţie, încălcarea drepturilor omului.
Programele TV pot fi vizionate pe paginile „Reporter de Gardă” de pe Youtube şi Facebook.

Pagina de Facebook „Reporter de Gardă” este urmărită de 27000 de persoane.

Programele video ale ZdG sunt emise săptămânal de un şir de posturi naţionale şi regionale: TV8, Canal Regional, BTV, TV Prim, Media TV, GRT.

 

 

ACCESUL LA INFORMAŢII

A fost una dintre cele mai mari dificultăţi pentru reporterii ZdG în acest an. A fost una dintre problemele care au cauzat cea mai mare pierdere de timp reportericesc.
Reporterii ZdG acuză:

  • Solicitări de informaţii la care autorităţile publice nu au răspuns niciodată.
  • Solicitări de informaţii la care s-a răspuns parţial.
  • Solicitări de informaţii la care s-a răspuns foarte târziu (peste limita legală şi rezonabilă).
  • Impunerea solicitărilor de informaţii când nu e cazul (date statistice, declaraţii care trebuie să existe pe web, dar nu sunt făcute publice de autorităţi).
  • Lipsa conferinţelor de presă în cadrul multor autorităţi publice.
  • Organizarea forţată a briefingurilor, care nu permit întrebări din partea reporterilor.
  • Lipsa de reacţie a autorităţilor publice la ascunderea informaţiilor publice şi plângerile jurnaliştilor.

Marina Ciobanu, ZdG: „E tot mai dificil să obţinem informaţii de interes public: funcţionarii refuză să răspundă la întrebările jurnaliştilor prin telefon şi cer contactarea serviciului de presă. Comunicatorii, la rândul lor, ne impun să scriem solicitări de informaţii, chiar dacă întrebările nu necesită prelucrarea unor date. De multe ori, răspunsurile sunt expediate cu întârzieri sau nu ajung deloc, iar nimeni nu este sancţionat pentru asta. Munca în spaţiul public este şi ea zădărnicită, ori oamenii legii şi serviciul de pază al demnitarilor creează propriile reguli pentru a împiedica jurnaliştii să poate reflecta obiectiv evenimentele care au loc în ţară”.

Victor Moşneag, ZdG: „La capitolul comunicare, aş da un plus şefilor Procuraturii Generale, care au răspuns, totuşi, la apelurile ZdG, când i-am telefonat”.

Ce au învăţat reporterii ZdG

Traininguri:

  • Media conference 2018: Face it! (Varşovia): Securitate, proiecte transfrontaliere şi pur şi simplu noi relaţii cu jurnalişti internaţionali.
  • În Leipzig şi Berlin, am învăţat ce este jurnalismul constructiv şi de ce trebuie să aducem la cunoştinţa cititorului nu doar problemele existente în societatea noastră, dar şi soluţiile care ar face ca starea de lucruri să se schimbe, am învăţat principiile pe care se bazează jurnalismul responsabil şi cum trebuie să scriem astfel încât să nu creăm şi să nu alimentăm prejudecăţi şi stereotipuri.
  • În 2018, am fost la un training de formare la Bruxelles pe o perioadă de trei zile, unde au participat mai mulţi jurnalişti de investigaţie din întreaga lume şi am avut posibilitatea să învăţ despre bazele de date. Am fost prezentă la mai multe instruiri desfăşurate la redacţie şi am aplicat la un training de fotografie timp de 3 weekend-uri cu Ioana Moldovan şi Ioana Cârlig.
  • Vizită de studiu în Lituania şi Letonia.
  • Training Chişinău cu Denys Bihus, jurnalist din Ucraina, despre promovarea investigaţiilor şi despre identificarea subiectelor.
  • Training în SUA, legat de traficul de fiinţe umane şi reflectarea acestui fenomen în presă.

PARTENERIATE ZdG

În 2018, ZdG a devenit membru al Reţelei Globale a Jurnaliştilor de Investigaţie (GIJN), care include circa 200 de echipe de reporteri de investigaţie din 75 de state ale lumii.

La nivel regional, ZdG este membru al Organizaţiei Mass-Media din Europa de Sud-Est (SEEMO).

La nivel naţional, ZdG este membru al Asociaţiei Presei Independente (API), care, la rândul său este membră a Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN).

Premii, diplome, aprecieri

Pe parcursul anului 2018, echipa ZdG şi unii dintre reporteri au cules mai multe premii oferite de către organizaţiile naţionale.

În cadrul concursului naţional organizat de API, „Investigaţiile Jurnalistice ale Anului 2018”, o anchetă realizată de Victor Moşneag şi Anatolie Eşanu a luat premiul I, iar o altă anchetă a lui Victor Moşneag a luat premiul III.

În cadrul Galei premiilor CJI, reporterele Marina Ciobanu şi Viorica Tataru au luat premiul pentru cel mai bun reportaj video.

Mai multe premii au fost câştigate de ZdG în cadrul concursurilor API. Anatolie Eşanu a obţinut locul 1 în concursul pentru cea mai bună investigaţie jurnalistică a anului 2017 din reţeaua Asociatiei Presei Independente. Reportera Marina Ciobanu a fost desemnată cel mai bun reporter, Liliana Botnariuc a obţinut locul 3 în aceeaşi categorie, Viorica Tataru a obţinut premiul special al preşedintelui API, iar Alina Radu – premiul pentru cel mai bun manager.

Finanţatorii ZdG

Anchetele reportericeşti generează un interes major din partea publicului, dar nu generează prea mulţi bani. Fiind cea mai extinsă platformă de realizare şi distribuire a investigaţiilor jurnalistice, ZdG este în permanentă căutare de parteneriate şi asistenţă. Cel mai mare sprijin pentru ediţia tipărită vine de la abonaţii ZdG, care, lună de lună, solicită şi primesc ediţiile noastre tipărite în limbile română şi rusă, sau ediţiile PDF în ambele limbi.

Iar pentru realizarea diverselor anchete şi reportaje, ZdG a beneficiat pe parcursul anului 2018 de susţinerea unui şir de organizaţii internaţionale: Ambasada Canadei la Bucureşti, Ambasada Olandei la Bucureşti, Ambasada SUA la Chişinău, Internews, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Freedom House, OSI, NED, Free Press Unlimited.

În octombrie 2018, ZdG a lansat butonul „Donaţii pentru ZdG”, colectând până în prezent 2103 lei.

Planuri pentru 2019

Vom menţine tipărirea şi distribuirea versiunilor tipărite ale ZdG, deoarece numărul abonaţilor pentru 2019 a crescut cu peste 15%.

  • ZdG va lansa o pagină nouă web, în limbile română şi rusă şi o scurtă versiune în limba engleză.
  • Va fi menţinută activitatea pe paginile ZdG de pe reţelele sociale.
  • În fiecare săptămână, echipa va continua livrarea investigaţiilor în format video, care este difuzată on-line şi la posturi independente naţionale şi regionale.
  • ZdG va organiza dezbateri video şi întâlniri cu publicul în diverse regiuni ale R. Moldova.
  • ZdG va monitoriza în mod special problema accesului la informaţii, dar şi răspunsul autorităţilor la investigaţiile jurnalistice, informând despre acest fapt publicul, dar şi partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.
  • ZdG va monitoriza în mod special campania electorală parlamentară, dar şi principalele instituţii de stat în ceea ce priveşte corupţia, transparenţa, spălarea de bani, abuzurile în funcţii publice.
  • ZdG planifică un şir de traininguri pentru angajaţi, pentru o dezvoltare profesională adecvată.
  • ZdG planifică o colaborare mai strânsă cu şcolile şi facultăţile de jurnalism, dar şi organizarea unor stagieri pentru reporteri începători în cadrul ZdG.
  • ZdG planifică parteneriate noi cu reporteri şi redacţii din alte state pentru realizarea unor investigaţii transfrontaliere.
  • În 2019, ZdG împlineşte 15 ani de activitate, 15 ani de devotament jurnalismului de investigaţie şi drepturilor omului. Cu această ocazie, ZdG va organiza câteva evenimente publice pentru a sensibiliza societatea în privinţa problemelor ce ţin de corupţie şi transparenţă.
  • ZdG caută 5 colegi noi pentru angajare!

Cum poţi deveni membru al comunităţii ZdG?

  • Poţi abona ZdG (versiune tipărită sau PDF, în limba rusă sau română);
  • Poţi dona pentru dezvoltarea ZdG;
  • Poţi citi ZdG gratuit on-line;
  • Poţi aprecia şi distribui conţinutul nostru pe: Facebook în română, Facebook în rusă, Video pe Facebook, Odnoklassniki, Twitter, Instagram.

ZdG mulţumeşte tuturor celor care au făcut şi fac posibilă activitatea acestui grup de presă.

Victor Moşneag, ZdG:

„Merită menţionate sursele ZdG, unele care activează în instituţii de stat, alţii, foşti angajaţi, alţii, oameni simpli, care ne-au telefonat, ne-au scris anonim sau ne-au furnizat indirect anumite idei de materiale care au dus ulterior la articole bune. Ei reprezintă forţa ZdG. Fără ei, ziarul nu ar fi ce este acum. Pentru asta trebuie să le mulţumim şi să le spunem că îi aşteptăm şi în 2019 cu noi idei, subiecte şi dezvăluiri”.

Marina Ciobanu, ZdG:

„Lecţia curajului am învăţat-o de la Mihail Dogotari din Glodeni, cel care la 76 de ani a obţinut câştig de cauză la CtEDO şi despăgubiri de peste şapte mii de euro, după ce „statul” l-a internat forţat la spitalul de psihiatrie în urma unui incident cu fosta ministră Valentina Buliga căreia i-a solicitat ajutor pentru revizuirea pensiei”.

Liliana Botnariuc, ZdG:

„Dintre toți oamenii pe care i-am discusut și toate poveștile pe care le-am scris în 2018, mi-a rămas întipărită în memorie istoria Olgăi Parasca.Tănăra nevăzătoare trăiește de 36 de ani într-o țară fără instituții școlare utilate și dotate cu personal calificat, fără locuri de muncă pentru nevăzători și cu o alocație care nu acoperă nici coșul minim alimentar”.

Aliona Ciurcă, ZdG:

„M-a impresionat diaspora, ca personaj colectiv, pentru felul în care s-au mobilizat în acest an cei plecaţi din Moldova şi pentru felul în care încearcă să îi ajute pe cei de acasă, chiar dacă sunt departe şi au o viaţă construită acolo. Am fost la Boşcana, Criuleni, unde am scris despre oamenii care supravieţuiesc din ajutorul oferit de migranţi”.