TOP Cele mai citite INTERVIURI ZdG, în 2023
Cele mai citite interviuri publicate pe pagina Ziarului de Gardă în 2023 i-au avut ca protagoniști personalități din domeniul culturii, medicinei, pedagogiei, bisericii și cercetării.
- Interviu nepublicat cu actorul Ștefan Bouroșu: Dacă am să las teatrul, îl las pentru totdeauna – 18 275 vizualizări
Pe primul loc, după numărul de vizualizări se situează interviul pe care l-a făcut jurnalista ZdG, Marina Ciobanu, încă în perioada când era studentă, cu regretatul actor, Ștefan Bouroșu. Interviul, făcut pentru teza de licență acum opt ani, a fost publicat în 2023, într-un context nefericit, după decesul tragic al actorului.
„Era un actor talentat și un om foarte sensibil. De multe ori după acea discuție îl citam cu o frază în care mă regăsesc până astăzi: „Eu sunt un calculator vechi, care știe doar să scrie și nimic mai mult”. Am discutat despre visul de juca pe scenă și realitatea din culise, despre paradoxuri și rătăciri, aspirații și motivație financiară, critici de teatru și spectatori, despre cărți și valori, absurd și actualitate. Dialogul a rămas doar în arhiva personală și cea a universității. Și regret contextul în care este publicat astăzi”, a subliniat jurnalista Marina Ciobanu.
Pe locul al doilea în topul interviurilor ZdG se situează cel cu Daniela Botolin, chirurgă în SUA, originară din R. Moldova, realizat de Aneta Grosu.
„Calul norocului trece pe lângă fiecare, doar trebuie să-l vezi, să sari pe el și să te ții bine în șaua lui. Așa am făcut toată viața”, recomandă Daniela, precizând că în chirurgie „nu e simplu să ai ochi de vultur, inimă de leu și mâini de femeie”.
Al treilea în top este interviul cu Ala Mîrza-Turbal, profesoară de limbă și literatură română la singurul liceu cu predare în limba română din Râbnița.
„Nu e ușor. Activăm într-un mediu lingvistic nefavorabil. Elevii din liceul nostru nu au acces la televiziunea Republicii Moldova, nu pot procura reviste, ziare în limba română. Utilizăm Internetul. Avem o mică bibliotecă, o sală de lectură”, a relatat despre situația limbii române în regiunea transnistreană profesoara Ala Mîrza-Turbal.
- De ce trec preoții Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei? Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, la Podcast ZdCe – 10 888 vizualizări
În topul celor mai vizualizate interviuri a intrat și cel cu Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Podcast ZdCe, realizat de Natalia Zaharescu. Discuția a vut loc în contextul trecerii mai multor preoți și parohii de la Mitropolia Moldovei, către Mitropolia Basarabiei, și al scrisorii pe care i-a trimis-o Mitropolitul Vladimir Patriarhului rus, Kiril.
„Ce observăm noi din conținutul acestei scrisori? Un mesaj de victimizare, pentru că Mitropolitul Vladimir recunoaște că Patriarhul Kiril l-a abandonat. (…) Văzându-se abandonat de Patriarhia Rusă, a încercat să-și găsească azil sub aripa Patriarhiei Române, dar a observat că a fost refuzat și acum și-au întărit forțele”, a subliniat Ioan Marian, după ce conducerea Mitropoliei Moldovei a respins inițiativa unui grup de preoți din Chișinău de a trece la Patriarhia Română.
- „Ți l-am adus pe Hristos în trăistuță”. Cum se sărbătorea Paștele pe timpul foametei – 8 113 vizualizări
Pe locul al cincilea avem un interviu despre cum se sărbătorea Paștele în timpul foametei, realizat de Aneta Grosu cu Ludmila Cojocaru, șefa filialei „Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice” a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ani la rând, Ludmila Cojocaru a adunat în pagini de carte memorii prețioase despre acele timpuri și viața în condițiile ocupației sovietice din Basarabia.
„Printre supraviețuitori am întâlnit oameni care ne-au povestit cum reușeau să ascundă câte ceva pentru sărbători de ochii zbirilor sovietici, ca să adune de o păscuță. Cum reușeau să o sfințească, e altă istorie, dar e o lecție de curaj și demnitate cum reușeau acei oameni să-și respecte tradițiile neamului. Alte mărturii vorbesc despre faptul cum reușeau să se ajute unii pe alții să treacă prin aceste sărbători cu demnitate”, a povestit cercetătoarea.