Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ „Vacanța se amână!”. Zeci…

VIDEO „Vacanța se amână!”. Zeci de oameni au rămas fără călătorii și fără bani după ce „au căzut în plasa” unei agenții de turism

Urmau să-și petreacă vacanța în același hotel, dar s-au întâlnit la poliție. Zeci de oamenii au rămas fără călătorii și fără bani după ce au contractat agenția de turism „Travel & Party” din R. Moldova, care le-a „furat” vacanțele.

După ce compania le-a oferit toate actele necesare pentru călătorie și le-a amânat vacanța la câteva ore înainte de plecare, oamenii au constat că actele prezintă semne de falsificare. Din documentele și înregistrările audio consultate de ZdG, deducem că compania nu ar fi rezervat biletele avia pentru persoanele care au contactat-o și ar fi rezervat sejururi într-o locație diferită decât cea indicată în contract. Totul s-a lăsat cu plângeri pe numele companie la poliție, care a inițiat o cauză penală.

Ziarul de Gardă a discutat și cu persoane care au ajuns la destinație, însă au fost alungate din hotel și întoarse acasă, din motiv că agenția de turism are datorii și nu a achitat cazarea.

Totodată, în situații similare s-au pomenit și oameni care și-au planificat vacanța cu agenția „Travel & Party” în anii precedenți și, până în prezent, nu au reușit să-și întoarcă banii. 

48 de mii de lei l-a costat pe Vasile (n.r., nume schimbat) o vacanță pierdută. „Un pumn de bani aruncați în vânt”, constată bărbatul. Familia lui Vasile nu și-a permis niciodată o vacanță într-o altă țară, decât în Ucraina. În acest an, Vasile, soția, cei doi copii, dar și câțiva prieteni și-au propus să ajungă la mare în Turcia. Astfel, la 13 august, curent, au cumpărat bilete  turistice de la agenția de turism „Travel & Party”. În baza contractului semnat cu firma, Vasile a achitat cu bani cash – 47 de mii de lei pentru vacanța care urma să înceapă la 19 august. 

„Am făcut bani în țară. Tot de pe an, pe an am acumulat, numai noi știm cum”

O zi mai devreme, la 18 august, familia a primit toate actele necesare pentru a pleca la odihnă. Cu câteva ore înainte de zbor, însă, administratoarea companiei îi anunță că „vacanța lor se amână până pe 21 august”. Totul s-a încheiat cu o plângere la poliție.

Contracte semnate între compania „Travel & Party” și păgubiții.

„La data de 19 august am cam înțeles că e o farsă, o amăgeală. Am plecat la dumneaei la birou, unde ni s-a spus că a luat-o poliția. Ne-am adresat la poliție, am scris plângere și atât. Ne-a răspuns la telefon săptămâna aceasta și mi-a zis că o să mă sune… De atunci, o sun într-una și nimic, parcă așa și trebuia să fie”, relatează bărbatul.

Vasile povestește că din cei peste 48 de mii de lei s-a ales doar cu un contract, un voucher în baza căruia și-a făcut test la Covid-19 și cu o fotografie cu plângerea pe care a lăsat-o la poliție. „Atât. Cu asta m-am ales. Mă scuzați, cu o odihnă „foarte bună”. Să-i trimită Dumnezeu sănătate la cei care au organizat-o și cu 48 de mii de lei în vânt”, spune, ironic, bărbatul.

„Să vă spun cinstit, este o pagubă materială considerabilă, pentru că am muncit și am făcut bani în țară. Tot de pe an, pe an am acumulat, numai noi știm cum. Poate pentru cineva e ușor să acumuleze suma dată, dar, mă rog, noi, ca fiecare… Și mă rog, îmi e tare jale de copiii mei. Asta cel mai tare doare, când pe un copil îl distrugi, că el pleacă la odihnă, pleacă să zboare… Suntem oameni devotați țării, care facem banii aici în țară, și tot aici în țară am fost amăgiți”, povestește Vasile. 

Plângere la poliție pe numele companiei turistice „Travel & Party”.

Bărbatul susține că, cel mai mult, își dorește ca alți oameni să nu fie „trași în țeapă. Sunt multe persoane de-alde noi. Sunt persoane care, mă rog, noi am strâns din pușculița noastră cum am putut, dar sunt persoane care au luat credite pentru chestiile astea și tre să întoarcă, dar cineva se folosește de ocazie”.

„Vacanța se amână!”

După ce, vara trecută, pandemia de coronavirus „le-a furat” vacanța, anul acesta, familia Spataru și-a propus să petreacă „o vacanță de vis în Turcia, la mare”. Familia urma să fie cazată în același hotel în care trebuia să ajungă și familia lui Vasile.

Tatiana Spataru locuiește și muncește în Chișinău. Femeia spune că familia sa a făcut economii tot anul, doar ca vara să-și poată permite o vacanță la mare. Pentru a-și realiza visul, au apelat la compania „Travel & Party”, pe care au găsit-o pe rețele de socializare, acolo unde erau afișate câteva reclame cu oferte avantajoase. Astfel, familia a ajuns la oficiul agenției unde au pus la punct toate detaliile pentru pachetul turistic. Pentru că nimic nu le-a dat de bănuit, așa după cum spune Tatiana, au încheiat un contract cu firma de turism și au achitat 24 de mii de lei pentru călătoria mult așteptată.

Noi trebuia să zburăm pe data de 14 august, dumneaei ne-a promis că până pe 13 august ne dă toate voucherele, tot pachetul de documente, pe care e nevoie să-l prezentăm, și voucherele la testele antigen. Pe data de 13 august, am fost prezenți la oficiu. Cu mare greu ne-a primit, că tot nu avea timp. Erau prezenți mai mulți oameni nemulțumiți, veneau cu reclamații. Dar totuși ne-a dat niște vouchere pentru testări, am plecat, am făcut testele a doua zi. În ziua în care trebuia să plecăm deja la aeroport, unde trebuia să fim prezenți cu trei ore mai devreme, eram în mașină spre aeroport, când dumneaei ne-a sunat și ne-a spus: „Ne pare rău, vacanța voastră se amână!”, își amintește Tatiana.

Tatiana Spataru, familia căreia a contractat agenția turistică pentru o vacanță în Turcia, însă nu a ajuns la destinație.

Atunci, administratoarea companiei a motivat precum că hotelul în care urma să fie cazată familia ar fi vândut un număr mai mare de bilete decât numărul disponibil de camere pe care îl avea. Aceasta însă i-a asigurat că vacanța se amână doar pentru câteva zile, astfel că pe 19 august familia urma să decoleze spre Turcia.

17 mii de lei pentru câteva „acte false”

„Iarăși am venit să luăm voucherele și deja am insistat să ne prezinte și documentele pentru hotel. Când dumneaei ne-a prezentat aceste vouchere, noi am observat mai multe greșeli. Adică, hotelul era scris incorect, orașul: Noi plecam spre Antalya, dar era scris Kemer. Adică greșeli foarte mari. La toate întrebările noastre, am primit răspuns că: „Nu vă faceți probleme, doar prezentați pașaportul și totul va fi ok””, relatează femeia, precizând că și de această dată, la câteva ore înainte de plecare, administratoarea companiei i-a anunțat că vacanța se amână. 

Familia a decis însă să meargă la aeroport pentru a afla informații de la compania avia cu care ar fi trebuit să ajungă în Turcia. Acolo, au întâlnit mai multe familii care se aflau în aceeași situație. Surpriza tuturor a fost să afle că, de fapt, în baza de date a companiei avia nu figurau rezervări de bilete pe numele lor.

Maria (n.r, nume schimbat) se afla și ea în acea seară la aeroport. Femeia a procurat de la aceeași companie un pachet turistic identic cu cel al familiei Spataru, doar că pentru două persoane. Relatările Mariei coincid cu cele ale Tatianei. După ce a fost anunțată de două ori că vacanța i-a fost amânată, femeia ajunsese la aeroport pentru a afla despre cele întâmplate. Maria constată că a achitat aproape 17 mii de lei pentru câteva „acte false”. După ce a aflat vestea de la aeroport precum că firma de turism nu i-a asigurat un bilet de avion, femeia a decis să contacteze atât firma din Turcia care figura în acte ca firma intermediară a companiei din Moldova cât și hotelul în care ar fi trebuit să fie sejurul, pentru a afla dacă există rezervări pe numele ei.

„Noi am făcut legătura pe data de 19 august cu hotelul Noxin Delux și mi-a spus că așa ceva, numele meu, pentru două persoane, nu este rezervat număr. După aia, am făcut legătura cu Summer Tour, la o adică, agenția turistică din Turcia care trebuia să facă transferul, să ne ia de la aeroport spre hotel. Dumnealor mi-au confirmat că voucherul este fals. Pe voucherele lor sunt cu totul alte numere”, povestește Maria, menționând că: „Ea spune că ea a fost mințită, dar nu. Asta e escrocherie, din start se vede pe actele pe care ni le-a dat. La contractul unde e afișat bonul, e scris hotelul în care trebuia să ne odihnim, dar la voucher este indicat un hotel care nu mai lucrează și e într-un alt oraș”.

Documentele și înregistrările audio consultate de ZdG arată că familia Mariei a achitat pentru un sejur într-un hotel din orașul Antalya, Turcia, însă, agenția de turism din Moldova ar fi făcut rezervarea într-un alt hotel, cu o denumire similară, dintr-un alt oraș. Toate, în contextul în care pe biletele de avion oferite de compania din Moldova era indicată plecarea din Antalya, doar că compania avia a precizat că nu există rezervări pe numele Mariei pentru această cursă.

„Cel mai tare mă supără că așa persoane încă activează”

Igor, un tânăr din Chișinău, și-a propus să marcheze la mare, în Turcia, împreună cu iubita sa, aniversarea relației. Astfel, a luat „o ofertă fierbinte de ultra all inclusiv (totul inclus, n.r.)”, povestește tânărul, pentru care a achitat 16 mii de lei, însă, într-un final, s-a ales cu o „dezamăgire totală”. Deși atât Igor, cât și celelalte persoane ale căror vacanță nu a avut loc, au primit de la administratoare firmei turistice scrisori de garanție că banii le vor fi returnați în decurs de 14 zile, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Cel mai tare mă supără că așa persoane încă activează. Noi am mers a doua zi și ea activa. Erau persoane care achitau. Și totul este bine, adică activează mai departe, nimic nu se întâmplă, așa e făcută legea că nu poate să-i facă nimic. Știți că se spune că toți pleacă din Moldova, pentru că nu-i aranjează traiul, salariul, drumurile, se întâmplă. Dar și atunci când nimerești în așa ceva și tu ai dreptate, și legea nu face nimic. Adică ce te mai ține în această țară?”, spune, mâhnit, Igor.

„La poliție când ne-am dus, erau vreo 14 persoane”

Andrian Camenscic împreună cu familia și nașii urmau să fie cazați și ei în același hotel ca și familia Spataru, familia Mariei și familia lui Vasile. Pachetul turistic l-a costat pe Andrian peste 27 de mii de lei, bani pe care a reușit să-i adune cu mult greu, muncind peste hotare.

„Ne-am gândit că nu ni se poate întâmpla așa ceva. Aveam euforia să vedem marea. Când am venit la ora 9:00, dimineața, pe 19 august, pe ușă era scris, era o foaie: „Toți sunt la poliție”. La poliție când ne-am dus, erau vreo 14 persoane și cu doamna acolo, și fiecare sărea în cap la ea. Și când am văzut treaba asta, am înțeles că am fost trași pe sfoară”, își amintește Andrian, menționând că deși administratoarea firmei i-a promis că îi va returna banii, „mă tot amâna, până nu mai răspunde. Ea zice că a fost mințită și că imediat ce îi întorc ei banii, îi întoarce și ea nouă”.

Andrian Camenscic, bărbatul care a achitat circa 27 de mii de lei pentru o vacanță care nu a avut loc.

După ce atât familia sa, cât și alte zeci de familii au lăsat plângeri la poliție pe numele companiei, bărbatul se arată indignat de faptul că nu au fost întreprinse acțiuni, iar administratoarea firmei continuă să vândă pachete turistice.

„Joi sau vineri am fost vreo două persoane la poliție, la anchetator, ceea ce el mi-a spus că până ce nimic, noi adăugăm probe, dar voi nu trebuie să veniți că ne încurcați. Ce probe să mai adauge? Aci probe de-amu? Probele vin singure. Ia uite-le, sunt numai cash-uri? Care probe? Ce mai vrei? Ce aștepți? Să o mai prinzi cum altul îi dă în mână și ea spune că nu? În ziua ceea când noi nu am zburat pe 19 august, ea de la alții a primit banii și ei nu au mai zburat. Azi au dat banii ca seara ei să zboare. Și le zic: „Nu mai zburați”. O să stați cu noi mâine în rând. Așa și a fost”, povestește, indignat, Andrian. 

„Sorry, trebuie să părăsiți hotelul, dumneaei nu s-a ținut de cuvânt”

De vacanțe ratate au avut parte nu doar cei care au ales destinația Turcia. Prima vacanță din viața Sorinei (n.r., nume schimbat) s-a transformat într-un coșmar. După ce a cumpărat un pachet turistic de la compania „Travel & Party” pentru o vacanță în Bulgaria, programată pentru începutul lunii august, și după câteva amânări, Sorina, împreună cu soțul și copilul de doar un an, au ajuns la destinație. În scurt timp, însă, au fost chemați de urgență la recepția hotelului, unde au fost informați că nu le-a fost achitată cazarea. Respectiv, familia a luat legătura cu administratoarea companiei din Moldova, care i-a asigurat că va transfera banii pentru sejur până a doua zi. Între timp, familiei i s-a permis să rămână în hotel, dar cu interdicția de a părăsi camera.

„Ok, am început să retrăim, noi și încă o familie, la fel, cu copil mic. Nu ne-am mai odihnit, ne gândeam într-una peste cine am dat. Ne-au zis să venim a doua zi, la ora 14.00, dar să nu părăsim hotelul, nu plecați la mare, nu mergeți la bazin, așteptați în cameră. Noi nu am mers tot timpul ăsta, nu am fost la mare, nu ne-am odihnit, nimic. În fine, vin următoarea zi, la ora 14 și mi-au zis: „Sorry, trebuie să părăsiți hotelul, dumneaei nu s-a ținut de cuvânt””, își amintește Sorina. 

În timp ce familia era anunțată că trebuie să plece din hotel, administratoarea companiei de turism din Moldova, o asigura pe femeie că achitarea este făcută și că nu are de ce să-și facă grijă, ba chiar o încuraja să se „odihnească”. Îndemnurile aveau loc pe fondul informațiilor prezentate familiei de firma turistică din Bulgaria intermediară a companiei din Moldova, care îi informa că sejurul lor nu a fost achitat și că firma din Moldova, de fapt, are datorii de aproape 3 mii de euro față de ei.

Scrisoarea oferită de operatorul intermediar din Bulgaria al firmei „Travel & Party” cu referire motivul pentru care familia Sorinei au fost nevoită să părăsească hotelul.

„I-am dat telefonul să vorbească cu doamna Victoria (n.r., administratoarea companiei din Moldova) și ei au început să se certe. Avea o datorie mai mare, undeva de 2 mii și ceva de euro la ei. Și ei au zis, turiștii trebuie să plece, ori faci achitarea, ori ei trebuie să plece. Și ea a zis că ne organizează transport a treia zi deja. I-am zis că noi nu putem acum seara nicăieri să mergem: „Organizați-ne transport a treia zi și venim în Moldova, asta nu e vacanță!””, povestește, indignată, femeia. 

„Măcar banii să mi-i întoarcă. Nici nu mai zic de daune morale”

În familia Sorinei muncește doar soțul, care este bugetar, astfel, au adunat cu mult greu suma de 27 de mii de lei ca să meargă în prima lor vacanță de familie. Deși după ce au revenit din Bulgaria, administratoarea firmei i-a asigurat că le va întoarce banii, ba le-a scris și recipise cu garanții în acest sens, familia nu a primit niciun leu înapoi. „Ea continuă să mintă… că azi nu lucrez, dar mâine la ora 9:00… și tot așa. Am vrut o vacanță normală, da? Și… nu mi-a întors banii, măcar banii să mi-i întoarcă. Măcar pe celelalte trei zile. Nici nu mai zic de daune morale sau că nu am ieșit din hotel, că nu am fost la mare, plânsete, copii, ei… nici nu se discută”, spune, întristată, Sorina.

Familia Neamțu urmau să ajungă și ea în Bulgaria. Povestea lor își are originile în februarie 2020 atunci când au rezervat un pachet turistic prin intermediul companiei „Travel & Party”. Pandemia însă le-a dat planurile peste cap, iar banii pe care îi achitase companiei nu le-au mai fost întorși. Vara aceasta însă, familia a convenit cu agenția turistică ca totuși să plece la mare, în Bulgaria, din contul sumei achitate anterior, plus diferența de sumă pentru acest an. Într-un final, familia a achitat în total firmei aproape 17 mii de lei, însă nu au mai ajuns la mare. 

„Doamna foarte urât procedează cu toți oamenii, e o aferistă (escroacă, n.r.) și vă dați seama, toate familiile acestea, unele poate cu copii, unele poate fără copii. Vă dați seama, în ziua în care trebuia să plecăm, la noi și bagajul era gata. Copilul află că nu plecăm. El nu înțelege că sunt minciuni de genul acesta: „Cum așa, mama, noi nu plecăm la mare?”. A fost un stres și …până la urmă ne-am ales fără odihnă, fără bani și descurajați. Omul, un an de zile muncește, și știți cum, vine vara, vrea să se ducă, să se odihnească, măcar cât de cât…”, relatează, printre lacrimi, Tatiana (n.r., nume schimbat), precizând că nu își pot permite o altă vacanță, astfel, familia este nevoită să aștepte până anul viitor: „Noi suntem bugetari, cu soțul, și mă rog, nu este 10 lei și 60 de lei. Oricum bate la buzunar”.

Recuperarea datoriei în instanța de judecată

Pe portalul instanțelor naționale se regăsesc mai multe litigii în care figurează firma „Travel & Party”, toate vizează datorii ale agenției turistice fie față de persoane fizice, fie juridice. Familia Straton încearcă să-și facă dreptate încă din 2020. După ce în septembrie 2020, Nicolae Straton a contractat firma „Travel & Party” pentru două pachete turistice pentru familia sa și pentru prietenii săi, aceștia nu au mai ajuns la destinație. Nicolae a scos din buzunar aproape 42 de mii de lei, sumă pe care, până, în prezent, nu a reușit să o recupereze integral. 

În încercarea de a-și redobândi banii, bărbatul a sesizat poliția, însă examinarea cererii depuse a fost încetată. Organele de drept și-au motivat decizia prin faptul că „litigiul iscat între d-stră și compania turistică „Travel & Party” poartă un caracter civil” și l-au îndemnat pe Nicolae să se adreseze în instanța de judecată. Astfel, familia s-a adresat cu o cerere în judecată, însă, deocamdată, procesul nu a ajuns la o finalitate. 

„Sper că o să reușim să ne recuperăm banii. Sunt foarte multe persoane. Trebuie luate măsuri deja la nivel înalt. Eu nu știu, ori sunt, pe undeva acoperiri. Dar este o sumă foarte mare deja. Probabil cineva din umbră coordonează asta. Nu poate fi, pur și simplu, așa. Vă spun că eu am fost acuzat de trafic de influență în 2017 și mă judec până în prezent, nu au nici probe, nici nimic și mi-au deschis dosar penal, dar aici e vorba de sume colosale de bani și nimic. Tot pe pielea mea, vă dați seama cum mă simt? Eu aș zbura din țara asta. Demult poate trebuia să plec. Ideea este că procesul se tărăgănează și nu cumva să ajungem peste vreo trei ani ca cineva să ne întrebe ce fel de bani căutăm noi”, relatează Nicolae. 

Nicolae Straton, bărbatul care a contractat agenția turistică în anul 2020 și care nu a reușit să-și recupereze întreaga sumă de bani.

ZdG a discutat și cu persoane care au contractat în anul 2019 compania „Travel & Party” pentru a merge în vacanță și care, la fel, nu au ajuns la destinație. Deși au trecut aproape doi ani, oamenii nu și-au recuperat banii.

Potrivit persoanelor cu care a discutat ZdG, care au făcut un calcul a sumelor contractuale achitate de oamenii care s-au pomenit în această situație, suma totală a pagubelor ar depăși 1,8 milioane de lei.

„Am fost nevoit să sigilez oficiul”

În ziua în care oamenii au înregistrat plângeri la poliție, administratoarea agenției le-a oferit recipise precum că le va returna banii în decurs de 14 zile. Astfel, pe 9 septembrie, persoanele față de care firma avea datorii au fost invitate la biroul agenției, pentru a-și recupera banii, însă administratoarea companiei nu a fost de găsit, iar ușa biroului său era sigilată. 

Ușa biroului a fost sigilată de administrația companiei care i-a oferit spațiul în arendă. Potrivit lui Petru Vlas, managerul firmei locatoare, ușa cabinetului a fost sigilată din motiv că agenția are restanțe de două luni în achitarea chiriei. 

„Compania numită „Travel & Party” a încheiat contractul la 24 aprilie 2021, în vigoare a intrat la 1 mai și activează până în prezent. Termenul de achitare e de la 1 până la 15, eu i-am mai oferit 10 zile, până la 25 august. Dumneaei nu a venit chiar dacă a promis că o să vină să achite. Eu am fost nevoit, la 1 septembrie, să sigilez oficiul. Și la telefon nu răspunde, iată, până astăzi”, precizează Petru Vlas.

Datoriile agenției de turism

Compania de turism „Travel & Party” a fost fondată acum cinci ani, în 2016, și este gestionată de familia Vetrila, soții Victoria și Valentin. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, firma are restanțe față de bugetul de stat. La situația anului 2019, agenția turistică avea un singur angajat și înregistra datorii de circa 1,2 milioane de lei.

Am încercat să găsim reprezentanții companiei și la adresa indicată pe rețelele de socializare, însă am descoperit doar un birou părăsit. Am mers și la adresa juridică a firmei, însă nici acolo reprezentanții agenției nu au fost de găsit. Totodată, solicitată telefonic în repetate rânduri, Victoria Vetrila nu a răspuns, iar ulterior a deconectat telefonul. 

Poliția: Mai sunt persoane care au fost înșelate de această agenție de turism

În urma plângerilor oamenilor, poliția a pornit o cauză penală pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, însă reprezentanții agenției de turism nu au fost, deocamdată, reținuți.

„Cauza penală a fost inițiată pe 21 august a anului curent, referitor la o agenție de turism din capitală, care pe parcursul activității a înșelat de mijloace bănești mai multe persoane prin neexecutarea obligațiilor stipulate în contractele încheiate. Astfel, victimele s-au adresat cu plângeri la poliție. Până la moment avem înregistrate 36 de plângeri în acest sens, iar suma pagubei se ridică la circa 580 de mii de lei. În acest sens a fost inițiată o cauză penală conform articolului 190, Cod penal, escrocherie în proporții deosebit de mari”, a declarat Svetlana Scripnic, comunicatoarea Direcției de Poliție Chișinău, precizând că numărul persoanelor păgubite ar putea crește, „pentru că mai sunt persoane care au fost înșelate de această agenție de turism”.

Reclamații cu privire la prestarea necorespunzătoare a serviciilor turistice

Conform unei Legi nr. 72, aprobate în mai 2020 pentru susținerea agențiilor de turism, pentru contractele semnate în perioada octombrie 2019 – martie 2020 a fost extins termenul pentru restituirea plăților pentru pachete turistice în cazul în care consumatorii nu au beneficiat de călătorie. Astfel, agențiile turistice sunt obligate fie să presteze serviciul, fie să ramburseze banii consumatorilor până la sfârșitul anului 2021. Legea însă nu se aplică pentru contractele turistice semnate după data de 17 martie 2020.

Legea nr. 72 din 2020 privind unele măsuri de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului.

„Dacă ne referim la acele plângeri care au fost în 2020, adică agentul economic se bazează pe Legea 72. Dacă deja mergem pe altă metodă că a beneficiat de un serviciu, nefiind în situația pandemică, atunci se soluționează, precum am și spus în acele 14 zile, după care către Agenție se înaintează o reclamație. În cazul în care agenții economici nu au prestat serviciile, Agenția vine cu o amendă către agentul economic”, precizează Tatiana Barac, șefa serviciului Cooperare Internațională și Comunicare cu Mass-media a Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP).

Tatiana Barac, șefa serviciului Cooperare Internațională și Comunicare cu Mass-media a Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței.

Totodată, APCSP a înregistrat peste 20 de reclamații cu privire la prestarea necorespunzătoare a serviciilor turistice pe parcursul anului 2021. Tatiana Barac a confirmat pentru ZdG că există mai multe plângeri și pe numele companiei „Travel & Party”.

„În cazul în care nu se prestează aceste servicii turistice, consumatorii au dreptul să înainteze o reclamație către agentul economic, pentru că foarte mulți fac acea greșeală, adică vin către noi, către Agenție mai întâi, dar inițial se face o reclamație prealabilă către agentul economic care în decurs de 14 zile este obligat să vină cu un răspuns către consumator, după care, dacă nu este satisfăcut consumatorul de serviciile și propunerea agentului economic, atunci se adresează către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație, prin care anexează acel răspuns al prestatorului de servicii și după care, se examinează, conform legii, de către inspectorii agenției”, a declarat Tatiana Barac.