Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Un litigiu pentru un…

VIDEO Un litigiu pentru un teren dintre o familie din Cantemir și fratele unui procuror-șef din raion. „De ce așa vin la mine și mă presează din toate părțile, eu nu înțeleg”

La 10 ani după ce Svetlana Boșneac, din Cantemir, a cumpărat un teren în comuna Cania, pe numele soțului său a fost întocmit un proces-verbal pentru că acesta ar fi prelucrat samavolnic lotul de pământ ce nu i-ar aparține. Deși familia și-a demonstrat dreptul la proprietate în instanța de judecată, iar magistrații au decis, irevocabil, încetarea procesului contravențional din lipsa contravenției, la începutul lunii mai, pe numele bărbatului a fost întocmit un nou proces-verbal, în temeiul aceluiași articol.

Problemele familiei au început în 2015, spun ei, după ce terenul din imediata vecinătate a fost vândut fratelui fostului procuror-șef al Procuraturii Cantemir, actualul procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud. Deși fratele procurorului susține și demonstrează că deține toate actele de proprietate asupra terenului, numărul cadastral al imobilului diferă de cel al familiei Boșneac.

Inginerul cadastral din cadrul Primăriei Cania susține că a fost comisă o greșeală, pentru familia Boșneac fiind preconizat alt teren, cu aceeași bonitate și suprafață, amplasat în altă parte.

În 2007, familia Boșneac a cumpărat un teren de 0,33 ha în Cania, raionul Cantemir, de la un locuitor din sat. Au perfectat actele la notar și au înregistrat dreptul de proprietate la Agenția Servicii Publice, Oficiul teritorial cadastral (OTC) Cantemir. Ion Cabac, inginerul cadastral de la Primăria Cania, le-ar fi măsurat lotul, după care familia a plantat peste 300 de copaci de salcâm, iar timp de 10 ani și-au lucrat terenul și au achitat impozitele.

„Duceți-vă și vă scoateți copacii, că eu vreau să-mi construiesc casă acolo”

În 2015, povestește Savva Boșneac, inginerul cadastral al Primăriei i-a informat că a fost comisă o greșeală, și că ei trebuie să schimbe terenul și actele.

„I-am arătat actele, i-am prezentat copii la Primărie. După un timp, el vine și îmi spune: „Domnule Savva, vreau să vă schimb de acolo, eu am 0,33 ha ca ale matale, vi le dau în altă parte… Aduceți-mi dosarul cadastral și eu vi-l dau pe al meu, cel care trebuie schimbat”. Eu am vrut să-i duc dosarul, dar, ieșind de la Primărie, un consilier îmi șopti: „Primăria Cania, Cabac, vor să-ți ia pământul cu orice preț, dar cum o să ți-l ia, fii atent!”. Și eu nu i-am mai dus dosarul”, relatează bărbatul.

Savva Boșneac, locuitorul orașului Cantemir pe numele căruia a fost întocmit proces-verbal pentru că ar fi lucrat samavolnic lotul de pământ care nu i-ar aparține

Astfel, familia a continuat să-și lucreze pământul, având grijă și de terenul din imediata vecinătate, la rugămintea proprietarului, Vasile Manole. În 2015, însă, lotul din vecinătate a fost vândut lui Iulian Procoavă, fratele fostului procuror-șef al Procuraturii Cantemir, actualul procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, Adrian Procoavă.

„S-a vândut lotul, l-a cumpărat familia Procoavă. Eu eram la Moscova. Într-o seară, soția îmi spune că a venit procurorul general al Cantemirului, așa s-a prezentat, și a spus: „Duceți-vă și vă scoateți copacii, că eu vreau să-mi construiesc casă acolo”, își amintește Savva Boșneac.

Contactat de ZdG, Vasile Manole, fostul proprietar al terenului cumpărat de Iulian Procoavă, a confirmat că a vândut terenul fratelui procurorului și susține că terenul pe care îl avea în proprietate era amplasat lângă terenul familiei Boșneac. 

„Eu aveam mai la vale și el avea mai la deal, noi le-am prelucrat împreună mulți ani. Când primăria a returnat titlurile (titlul de autentificare a dreptului asupra pământului, n.r.), eu nu eram acasă. Când am revenit în țară, am luat inginerul cadastral de la Primărie și am mers pe teren, mi-a arătat unde-i locul meu de pământ și l-am măsurat. M-am dus la cadastru, am făcut documentele, am făcut titlul. Şi domnul Savva avea lângă mine două terenuri. Atât a fost. Acum cinci ani, am vândut terenul fratelui procurorului. Eu le-am arătat de unde până unde e terenul lor”, relatează Vasile Manole.

„Omului i se face o ilegalitate”

Când a revenit acasă, Savva Boșneac i-a adresat o cerere lui Adrian Procoavă, care era pe atunci procuror-șef al Procuraturii Cantemir, solicitând investigarea cazului. Bărbatul spune că i-a prezentat actele de proprietate asupra acelui teren, dar procurorul i-ar fi spus că documentele ar fi „false”. Procuratura ar fi transmis cazul poliției, care după ce ar fi examinat actele, i-ar fi comunicat bărbatului că terenul îi aparține și că poate să-l lucreze în continuare. „M-am dus și am făcut curățenie. Am vrut să mă apuc de lucru, pentru că impozite plătesc, dar înapoi nu pot să-mi iau nimic”, spune bărbatul.

După ce și-a reluat activitatea, pe numele său a fost întocmit un proces-verbal, la plângerea lui Iulian Procoavă, fratele procurorului, prin care i se imputa că „la 15 ianuarie 2017, a pătruns pe teritoriul privat ce-i aparține lui Procoavă Iulian, efectuând lucrări de curățire, a tăiat copaci, ignorând prevederile art. 335, Samavolnicia, Cod contravențional”.

Cazul a ajuns în instanța de judecată. Savva Boșneac și-a angajat o avocată. Natalia Moloșag, avocata bărbatului, spune că după ce acesta i-a prezentat actele pe care le deține, analizându-le, a constatat că, de fapt, „omului i se face o ilegalitate”.

„Art. 335, Samavolnicia, este un articol în care agentul constatator nu ia singur decizia, dar o expediază în judecată, spre examinare. Instanța, printr-o hotărâre, decide dacă anulează procesul-verbal ori sancționează persoana. Astfel, noi nu am reușit să contestăm procesul-verbal, deoarece a fost transmis în instanța de judecată și toate argumentele de constatare le-am prezentat în instanță. Instanța a examinat actele și a constatat că domnul Savva își lucrează pământul său și nu poate fi sancționat pentru samavolnicie”, relatează avocata.

Natalia Moloșag, avocata care reprezintă interesele familiei Boșneac în instanța de judecată

Încetarea procesului contravențional din lipsa contravenției

La 13 iulie 2017, Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, a decis asupra încetării procesului contravențional în privința lui Savva Boșneac din lipsa contravenției.

În motivarea instanței se arată că dreptul de proprietate al familiei Boșneac asupra terenului este consimțit prin contractul de vânzare-cumpărare, semnat de Svetlana Boșneac, soția bărbatului, și fostul proprietar al terenului, în ziua de 9 iulie 2007, fiind autentificat de un notar privat. Ulterior, la 9 august 2007, soția bărbatului și-a înregistrat dreptul de proprietate asupra terenului la OCT Cantemir. 

Potrivit punctului 3 din contractul de vânzare-cumpărare, terenul aparținea vânzătorului cu titlu de proprietate, în baza titlului de autentificare a dreptului deținătorului de teren, eliberat la 18 ianuarie 2006 de Primăria comunei Cania, păstrat în arhiva OCT Cantemir.

În hotărârea instanței se mai arată că, deși Iulian Procoavă, fratele procurorului, pretinde că Savva Boșneac ar fi pătruns pe terenul său cu o suprafață de 0,11 ha din extravilanul comunei Cania, obținut în baza unui contract de vânzare-cumpărare în anul 2015, numărul cadastral al acestuia diferă de numărul cadastral pe care-l deține familia Boșneac.

Magistrații mai punctează că, la dosar, nu au fost anexate probe ce ar demonstra că documentele de proprietate prezentate de familia Boșneac ar fi fost anulate ca ilegale.

„Probe, ce ar demonstra că Boșneac Savva ar fi efectuat lucrări de curățire sau a tăiat copaci de pe un alt teren, decât de pe terenul înregistrat cu drept de proprietate după soția sa, la dosar nu se regăsesc. O concluzie certă că Boșneac Svetlana ar fi procurat un alt teren decât cel de care familia Boșneac se folosește timp de 10 ani, din materialele dosarului nu se poate deduce, probe, ce ar demonstra, că terenul lui Boșneac Svetlana este amplasat (reamplasat) în alt loc, la dosar, la fel, lipsesc”, se arată în hotărârea instanței. 

Avocatul Victor Baran, care apără interesele lui Iulian Procoavă, a declarat recurs împotriva hotărârii primei instanțe, solicitând casarea hotărârii și dispunerea rejudecării cauzei în prima instanță. La 27 septembrie 2018, Curtea de Apel (CA) Cahul a respins recursul avocatului și a menținut hotărârea instanței de fond printr-o decizie irevocabilă.

„Dumnealui o să primească pământ în altă parte, din motiv că cineva a greșit acolo”

Contactat de ZdG, Adrian Procoavă, procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, susține că în ultimii cinci ani, fratele său, Iulian Procoavă, a fost plecat peste hotare. Astfel, prin intermediul unei procuri s-a ocupat personal de înregistrarea terenului, după ce fratele său l-a cumpărat de la fostul proprietar. Printre altele, Adrian Procoavă susține că și el deține „loc de casă chiar aproape de terenul fratelui său”.

„Fratele meu e proprietarul terenului pe care l-a cumpărat. Cât a fost plecat peste hotare, a făcut o procură că să-l ajut să perfecteze niște documente ce țin de înregistrarea la cadastru și alte momente. Din câte cunosc, la solicitarea fratelui meu, a fost chemată la fața locului o întreprindere pentru a stabili coordonatele geometrice ale terenului și a fost făcut un act prin care a fost stabilit hotarul, adică a fost delimitat concret care este locul”, a relatat acesta.

Iulian Procoavă afirmă și demonstrează că deține toate actele de proprietate asupra pământului pe care l-a cumpărat în 2015 și că Savva Boșneac îi încalcă proprietatea, lucrându-i pământul deținut legal, motiv pentru care a depus plângeri la Poliție. 

„Eu îmi lucrez pământul, cumpărat de mine, sunt acte oficiale care confirmă. Când am cumpărat pământul, am solicitat persoane specializate ca să-mi arate de unde începe pământul meu și unde finalizează. Când am făcut chestia dată, a fost prezent primarul, inginerul cadastral, a venit persoana abilitată care are licență în domeniu și mi-a arătat coordonatele pământului meu și asta tot. Dl Boșneac are documente, dar dumnealui nu cunoaște unde. Din câte am înțeles, va primi pământ în altă parte, din motiv că cineva a greșit acolo, dar cine a greșit, eu nu pot să spun”, explică Procoavă.

„Inginerul cadastral ar fi făcut niște mișmașuri cu cineva”

Pe de altă parte, avocata Natalia Moloșag susține că toate actele de proprietate asupra terenului deținut de familia Boșneac sunt în regulă. Aceasta consideră că „inginerul cadastral de la Primăria Cania ar fi făcut niște mișmașuri cu cineva”.

„Prea mare este insistența și agresivitatea din partea lor, de aceea eu exclud o greșeală. Răspunsul primit de la primărie m-a șocat atât pe mine, dar a șocat și instanța, inclusiv, instanța de Apel”, spune avocata.

La 11 mai 2018, Primăria Cania informa familia Boșneac că „OCT Cantemir, conform unei scheme de amplasare a terenurilor și a unei liste prezentate de primarul de la Cania, a stins contul cu numărul cadastral care aparținea Svetlanei Boșneac, fără acordul acesteia, neavând vreun drept legal, și a modificat grafica”. În răspunsul primăriei se mai arată că pentru familia Boșneac a fost preconizat alt teren cu aceeași suprafață care, la moment, este înregistrat după Primărie.

Contactat de ZdG, inginerul cadastral Ion Cabac susține că, atunci când familia Boșneac a cumpărat terenul, nu a informat Primăria despre contractul de vânzare-cumpărare și că abia în 2015 a aflat despre existența acestui contract, după ce a fost modificată grafica geometrică cadastrală pe acel sector, conform unei liste întocmite de Primărie în 2005. Totodată, acesta spune că „OCT Cantemir poartă toată vina”, pentru că, insistă el, „a stins dreptul de proprietate al Svetlanei Boșneac, fără a înștiința, conform prevederilor legale, proprietarul și Primăria”. 

„Contractul de vânzare-cumpărare al Svetlanei Boșneac a fost înregistrat la cadastru, respectiv, cadastru știa că ea este proprietară și deține teren, dar i-a stins contul. Trebuia să rămână după Boșneac Svetlana și nicidecum stins, anulat și înregistrat după alt număr”, susține inginerul cadastral.

Pe de altă parte, în 2016, OCT Cantemir o informă pe Svetlana Boșneac că „bunul imobil cu suprafața de 0,33 ha e înregistrat pe numele său, în baza contractului de vânzare-cumpărare, în care dreptul de proprietate nu a fost stins din Registrul bunurilor imobile”, dar, în 2018, fiind solicitat planul geometric al terenului familiei Boșneac, Serviciului cadastral teritorial Cantemir a informat că un asemenea plan nu există în baza de date grafice. 

Savva Boșneac, bărbatul pe numele căruia a fost întocmit proces-verbal pentru că ar fi prelucrat samavolnic lotul de pământ care nu i-ar aparține, și Natalia Moloșag, avocata bărbatului

Documentele consultate de ZdG arată că, deși Svetlana Boșneac figurează ca proprietară a terenului în Registrul bunurilor imobile, în schema de amplasare a proprietăților din comună, eliberată de Primăria Cania, numărul cadastral al terenului pe care îl deține familia Boșneac lipsește, iar în locul acestuia este indicat numărul cadastral al lotului de pământ care aparține lui Iulian Procoavă.

„Autoritățile vatămă constant drepturile de proprietate ale familiei Boșneac”

Astfel, după pronunțarea CA Cahul, pentru a identifica bunul imobil care aparține familiei Boșneac, avocata Natalia Moloșag a solicitat repetat atât Primăriei Cania, cât și Serviciului cadastral teritorial Cantemir să întocmească planul geometric cadastral al terenului.

„Îmi dădeam foarte bine seama că dl Boșneac nu o să scape de această situație neplăcută până nu-și va perfecta actele până la capăt, în formula necesară, inclusiv și deținerea planului cadastral. De aceea, am solicitat, prin cerere, ca Primăria și Cadastrul, la fața locului,  conform legii, să întocmească un plan geometric cadastral al terenului cu măsurarea precisă a mărimii, stabilirea vecinilor, a tuturor punctelor esențiale într-un plan cadastral. Serviciul cadastral mi-a refuzat, Primăria, la fel”, povestește avocata.

În acest sens, la 12 aprilie 2019, avocata, apărând drepturile familiei Boșneac, a înaintat împotriva autorităților publice, Agenția Servicii Publice (ASP), Serviciul cadastral teritorial Cantemir și Primăria Cania, o acțiune de chemare în contencios administrativ, „deoarece aceste autorități vatămă constant drepturile de proprietate ale Svetlanei Boșneac”, îngrădindu-i accesul la bunul imobil.

Astfel, la 25 iulie 2019, Judecătoria Cahul a emis o hotărâre prin care a obligat ASP, Serviciul cadastral teritorial Cantemir și Primăria Cania „să efectueze lucrările cadastrale în vederea identificării terenului ce aparține familiei Boșneac; confruntarea datelor de la cadastru cu datele constatate pe teren; întocmirea actului de constatare și a planului geometric în baza măsurărilor efectuate, cu indicarea obligatorie a punctelor de cotitură și a hotarelor racordate la punctele de reper”.

Ulterior, ASP a contestat hotărârea primei instanțe la CA Cahul, iar procesul continuă.

„A fost programată ședința de pronunțare a hotărârii, dar instanța a reluat cercetarea judecătorească și a explicat motivul reluării cercetării prin obligarea Primăriei Cania să prezinte instanței de Apel planurile cadastrale inițiale, când s-a făcut eliberarea titlurilor și planul actual al terenului în cauză. Ședința era programată pentru 2 aprilie, dar, din cauza pandemiei, a fost amânată pentru 4 iunie”, spune Natalia Moloșag.

Ședința de judecată din 4 iunie însă a fost și ea amânată deja pentru 20 august, din motiv că Primăria Cania nu a prezentat informația solicitată de magistrați.

„De ce așa vin la mine și mă presează din toate părțile, nu înțeleg, că „nu-i a mata și gata”

Între timp, la 11 mai, curent, pe numele lui Savva Boșneac a fost întocmit un nou proces-verbal pentru că, în perioada 16-20 martie, acesta „a lucrat samavolnic terenul agricol ce aparține lui Iulian Procoavă”.

Procesul-verbal întocmit pe numele lui Savva Boșneac în luna mai

Contactat de ZdG, Mihail Gorgan, agentul constatator, susține că a întocmit procesul-verbal în baza „unei plângeri sau, mai bine spus, apel telefonic” al soției lui Iulian Procoavă și afirmă că la aplicarea contravenției s-a „axat pe probe”.

„Am constatat că acesta prelucrează terenul ce nu-i aparține, fiindcă documentele noi de la Serviciul Fiscal, de la Primărie, atestă că lotul respectiv de pământ aparține altui cetățean, nu lui Boșneac Savva. Actele domnului Boșneac sunt din 2005 sau 2007, proprietarul nou al pământului respectiv și-a făcut actele în 2014 și atunci când și-a făcut actele, tot era o problemă între ei. Au venit de la Serviciul Fiscal, reprezentanții Primăriei și au măsurat, și lotul de pământ are un alt număr cadastral. În documentele domnului Boșneac figurează alt număr cadastral, dumnealui să se intereseze și să vadă unde este. Ar fi bine să sunați la Primăria Cania să vedeți cine-i reprezentantul cu pământurile care a făcut gafa sau, nu știu, gafa, nu gafa, o să vedeți acolo”, spune agentul constatator.

Cât despre hotărârile instanței de judecată în privința procesului-verbal întocmit anterior pe numele lui Savva Boșneac, Mihail Gorgan susține că instanța a decis încetarea acestuia  pe motiv că a fost întocmit incorect, „dar nu a dat o decizie fermă, dacă este proprietar Boșneac sau e altcineva proprietar”.

Astfel, cazul a ajuns, din nou, pe masa judecătorilor, iar Judecătoria Cahul urmează să examineze cauza pe 19 iunie.

„Acum nu știu în care parte și la cine să apelez. Mi-au făcut proces-verbal și acum îmi e frică să mă duc încolo. Ei zic că e a lui Procoavă, are și el titlu (titlu de autentificare a dreptului asupra pământului, n.r.), dar acelea sunt numere diferite. Dar și noi avem tot, avem și judecăți, Curtea de Apel ne arată că nu e a lui Procoavă, dar de ce așa vin la mine și mă presează din toate părțile, nu înțeleg, că „nu-i a mata și gata”, relatează, disperat, bărbatul.