Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Trecerile peste pietoni. Cele…

VIDEO Trecerile peste pietoni. Cele mai periculoase locuri pe unde să NU traversezi strada în R. Moldova

Zeci de persoane își pierd viața anual pe străzile și drumurile R. Moldova ca urmare a accidentelor rutiere. Viteza mare este cel mai frecvent factor de risc, iar infrastructura deficitară a trecerilor de pietoni reprezintă un element ce amplifică acest pericol. 

Ziarul de Gardă a identificat care sunt cele mai periculoase treceri pietonale din R. Moldova, unde în ultimii ani s-au produs mai multe accidente. Majoritatea sunt prost iluminate pe timp de noapte, nu sunt dirijate de semafoare, traversează mai multe benzi fără a avea insule de refugiu – motive din care autovehiculele nu reduc viteza.

Cea mai periculoasă trecere de pietoni

Cea mai periculoasă trecere de pietoni din Chișinău, potrivit datelor privind accidentele produse în 2022, se află pe bulevardul Dacia, în preajma așa-numitului „orășel Aeroport”, acolo unde la 23 decembrie 2022 a fost tamponat mortal un copil de 10 ani. 

Pe acea zebră pietonii sunt nevoiți să traverseze în total cinci benzi, trei pe un sens și două pe celălalt sens. De o parte și de cealaltă a drumului sunt amplasate stații pentru transportul public. Pe insula de refugiu pentru pietoni, amplasată pe mijlocul șoselei, lângă un stâlp, oamenii au depus flori, coroane și jucării în memoria copilului lovit mortal. 

Trecerea pietonală de pe bd. Dacia

Trecerea nu este semaforizată, iar marcajul rutier orizontal este aproape șters. Deși viteza maximă reglementată pe acest sector este de 50 de km pe oră, o porțiune de câțiva kilometri de la ieșirea din oraș și până la intrarea în „orășelul Aeroport”, permite viteza maximă de 70 de km pe oră, astfel că unii șoferi nu mai încetinesc pentru a-și adapta viteza. 

Anul trecut pe această porțiune a mai avut loc un accident soldat cu decesul unui pieton, iar în 2021 pe trecerile de pietoni din capătul bulevardului Dacia, situate în intervalul numerelor 60 – 80/3, au fost comise nouă accidente rutiere, soldate cu traumatizarea a 12 persoane. La câțiva metri distanță, spre Aeroport, în fața unui supermarket, este marcată o altă trecere de pietoni, la fel de puțin securizată, pe care, de asemenea, s-au produs tamponări de pietoni, după cum ne-au relatat locuitorii din preajmă. Pe de o parte a drumului se află o școală, iar pe cealaltă – o grădiniță. 

„Eu am pățit-o, acolo m-a pălit o mașină. Doi ani în urmă”

Andrei Curecheri locuiește în „orășelul Aeroport” de 35 de ani și spune că multe persoane au avut de suferit, fiind accidentate chiar pe trecerile de pietoni din zonă. El a observat că automobilele vin cu viteză mare dinspre oraș, îndreptându-se spre aeroport, iar iluminarea pe zebră este slabă pe timp de noapte.

Andrei Curecheri, locuitor al Orășelului Aeroport

De vreo trei-patru ori mai pe mine nu m-au lovit. Oricât sunt de atent, se întâmplă. De asta și la copii nici nu le dau voie să treacă pe la trecerea de pietoni, ei trec prin subterană. De fiecare dată le spun când se duc pe partea cealaltă de drum – doar prin subterană. Vreo 15 ani în urmă pe fratele meu l-a lovit aici, pe trecerea de pietoni, o rutieră. Multe cazuri au fost, vă spun, sunt de 35 de ani în orășel și cunosc pe cine au lovit. În 2019 am fost la primărie și am spus care e situația cu trecerile de pietoni și mi s-a spus că o să se rezolve. Și iată, cum vedeți, nu s-a rezolvat nimic”, spune Andrei Curecheri.

Și o femeie în vârstă s-a plâns că a fost tamponată, suferind și acum consecințele asupra sănătății sale. 

Eu am pățit-o, acolo m-a pălit o mașină. Doi ani în urmă. Treceam, dimineața mă duceam la lucru, la ora 7. Nu la asta, dar la cealaltă”, precizează femeia, arătând spre trecerea a doua, din fața supermarketului. „Prima mașină s-a oprit, dar al doilea venea cu viteză mare și eu când am dat să trec, m-a aruncat tocmai unde-i semnul acela de la Linella. M-a luat salvarea și nu mai țin minte. Am suferit două operații la ambele picioare. Și iată acum, băiețelul ăsta, sărmanul. Dumnezeu să-l ierte, s-a întâmplat… Aici trebuie de pus un semafor, ori, nici nu știu…”, propune femeia. 

Într-un răspuns oficial, oferit pentru Ziarul de Gardă de Inspectoratul național de securitate publică al IGP, se menționează că pentru sporirea siguranței pe acest sector poliția a recomandat anterior autorităților municipale următoarele: 

  • să aplice marcaj rutier orizontal;
  • să divizeze carosabilul de trotuar cu parapet de protecţie pentru pietoni;
  • să restabilească iluminarea pe timp de noapte.

Treceri de pietoni din preajma intersecțiilor cu sens giratoriu

O altă trecere de pietoni periculoasă se află în sectorul Ciocana al capitalei, pe bulevardul Mircea cel Bătrân 1-3. În anul 2021 pe acest sector au fost comise șase accidente rutiere, soldate cu un deces și cu traumatizarea a cinci persoane. În 2022 s-au produs trei accidente, soldate cu trei persoane traumatizate. Trecerea dinspre aleea pietonală nu este semaforizată și este amplasată înainte de intersecția cu sens giratoriu. 

Trecerea pietonală de pe bd. Mircea cel Batrân

Poliția a informat ZdG că pentru sporirea siguranţei traficului rutier a recomandat și pentru această porțiune de drum aplicarea marcajului rutier orizontal, reparaţia curentă a carosabilului, amenajarea și semnalizarea trecerii pietonale denivelate.

Datele poliției mai arată că și în sectorul Rîșcani al capitalei există un sector cu risc înalt pentru pietoni. Și aceasta se află în preajma unei intersecții cu sens giratoriu, care leagă străzile Bogdan Voievod, Kiev, Alecu Russo și bulevardul Moscova. La trecerea de pietoni de pe Bogdan Voievod 1/1 – 2, pe parcursul anului 2021 au fost comise patru accidente rutiere, soldate cu patru persoane traumatizate, arată datele poliției. În 2022 pe această porțiune s-au produs două accidente, cu traumatizarea a două persoane. Trecerea, de asemenea, nu este semaforizată, în condițiile unui flux mare de pietoni în zonă și a unui circuit intens de automobile din ambele direcții de circulație. 

„E foarte mult transport și sunt tare mulți pietoni”

Ați văzut cu ce viteză merge transportul, chiar dacă este semn. Nu se opresc. Ați văzut că m-am speriat când venea cu viteză mare. Tot timpul traversez cu grijă, cu frică pe aici”, a mărturisit o femeie care tocmai trecea strada în timp ce ZdG documenta la fața locului. 

Trecerea pietonală de pe str. Bogdan Voievod

Un alt pieton, care ne-a spus că este și șofer, crede că trecerea de pietoni respectivă nu este deloc sigură. „Aici trebuie să fie (trecere, n.r.) denivelată. E foarte mult transport și sunt tare mulți pietoni. Dar cel mai bine ar fi un semafor aici. Trebuie semafor pentru pietoni, pentru că și ambuteiaje se fac. Uitați-vă câte mașini! E necesar un semafor: 30 de secunde pentru pietoni, un minut – pentru șoferi. Pietonii trec unul după altul, nu se opresc. Și ambuteiaj se face, și dintr-o parte, și din cealaltă”.

Mi-e milă de șoferi, pentru că trebuie să se oprească des, să le permită pietonilor să treacă”, ne spune și o femeie.

În răspunsul poliției pentru ZdG se arată că anterior, pentru sporirea siguranţei traficului rutier pe acest sector s-a propus: 

  •  să fie divizat carosabilul de trotuar cu parapet de protecţie pentru pietoni;
  •  să fie aplicat marcaj rutier orizontal;
  •  să fie asigurată iluminarea artificială suplimentară la trecerile pietonale;
  •  să fie  semnalizată și amenajată trecerea pietonală denivelată.

Direcția municipală pentru Mobilitate Urbană: „Infrastructura a fost așa tot timpul”

Infrastructura a fost așa tot timpul”, recunoaște șeful Direcției municipale pentru Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache. Totodată, el consideră că trecerea pietonală de pe bd. Dacia, unde a avut loc tragicul accident soldat cu decesul băiatului de 10 ani, ar fi iluminată suficient și  marcajul ar fi suficient de vizibil. „Accidentul a avut loc pe perioadă de noapte, iar copilul care se afla pe trecerea de pietoni se vedea foarte bine, pentru că alți doi participanți la trafic i-au cedat trecerea. Problema a fost în faptul că șoferul care a comis acest accident a schimbat banda de deplasare și pe banda a treia a accelerat, fără a se asigura că este cineva sau nu este pe trecerea pietonală. Situația dată nu este una actuală, este una perpetuă”, spune Mihalache. Cât despre recomandările poliției, el a remarcat că ar mai fi necesar doar parapetul metalic, „pentru care nu dispunem astăzi de mijloace”.

Vitalie Mihalache, șeful Direcției municipale pentru Mobilitate Urbană

În ceea ce privește bulevardul Mircea cel Bătrân, șeful direcției municipale a spus că acesta „este în planul reparațiilor pentru anul curent și în cadrul procesului de reparație vor fi implementate și acele recomandări. Nu putem face o trecere pietonală, după care s-o frezăm și să venim repetat cu lucrări de reparație. Mai avem o chestiune și acum urmează s-o discutăm și cu poliția. În zona Mircea cel Bătrân 1-3 avem pe o distanță de 50 – 100 de metri trei treceri în zona aleii pietonale și se creează deranjamente grave șoferilor, creăm situații de conflict între șoferi și pietoni”.

Legat de trecerile de pietoni de pe strada Bogdan Voievod, Vitalie Mihalache a menționat că acolo ar fi mai multe „probleme și întrebări”, pe care „poliția le cunoaște”. „Avem rețele de termoficare în zona respectivă, avem zone, unde pentru a realiza o lucrare simplă, de pozare (montare, n.r.) a unui indicator rutier și pentru a face iluminarea trecerii pietonale, am fi avut necesitatea amenajării unui trotuar sigur. Iar în zona respectivă sunt unele probleme ce țin de rețelele de termoficare, apeduct, care în cazul inițierii lucrărilor ar urma să le re-pozăm, să le strămutăm, pentru a putea să amenajăm celelalte elemente. 

  • ZdG: De ce nu s-au făcut până acum lucrările respective?
  • Vitalie Mihalache: Ele toate țin de un proces complex. Noi nu privim o trecere pietonală, amenajarea ei, doar ca un element separat de toată infrastructura. El necesită investiții, necesită planificare. Ceea ce ține de Mircea cel Bătrân, suntem anul curent în reparații și vom avea intervenții, inclusiv reparația părții carosabile. Atunci vom veni și cu acele amenajări suplimentare, treceri denivelate sau alte intervenții. La Bogdan Voievod, de asemenea, urmează să se intervină cu reparații curente și în procesul acesta vor interveni și celelalte lucrări, inclusiv de coborâre a bordurilor. Când discutăm despre o amenajare, o discutăm cap-coadă, nu discutăm doar despre un element, lumină sau aplicarea marcajului pe zona pietonală.

„Așa niște cazuri văd aici, că tocmai mă apucă capul!”

În afara Municipiului Chișinău, alte treceri care reprezintă un risc sporit pentru pietoni se află în localitățile Măgdăcești, raionul Criuleni și Peresecina, raionul Orhei. Prin aceste localități trece drumul republican R6, pe direcția Chișinău – Orhei – Bălți. Pe parcursul anilor 2020-2022 în aceste două localități s-au produs 10 accidente rutiere, soldate cu decesul a cinci persoane și cu alte cinci persoane traumatizate.

La intrarea în Măgdăcești sunt două treceri de pietoni nedirijate de semafoare, care traversează patru benzi de circulație, două pe un sens și două pe altul. Sensurile sunt separate de o barieră metalică care se întrerupe la trecerile de pietoni. Trecerile sunt colorate în alb și roșu, insuficient pentru a preveni însă toate accidentele. 

Trecerea pietonală de la intrarea în localitatea Măgdăcești

Chiar la prima trecere de pietoni din Măgdăcești a avut loc la 5 ianuarie 2023 tragicul accident soldat cu decesul unei femei de 35 de ani. Un bărbat care lucrează paznic la un depozit din apropiere s-a plâns că șoferii circulă cu viteză foarte mare și că a fost martorul a multe accidente pe acest traseu. 

Șoferii trec cu viteză mare și pietonii nu pot trece. Așa niște cazuri văd aici, că tocmai mă apucă capul! Eu, de pildă, când vreau să trec, mă uit în stânga și-n dreapta. Până nu văd că e departe (automobilul, n.r.), nici nu mă apropii de trecere. În orice caz, pietonii sunt mai responsabili decât șoferii. Poate ar trebui de pus un semafor sau un limitator de viteză. Drept că asta-i trasa principală, nu s-ar da voie de pus limitator cred că…

Viteza maximă aici e 50 de km pe oră, dar ei (șoferii, n.r.) merg cu 80-90-100 de km pe oră. Dacă nu-i mașină de patrulare pe aici, prin apropiere, nu respectă. Aici am văzut eu multe accidente. Unul a intrat cu tot cu gard încoace. Cu vreo lună și jumătate în urmă și la cealaltă (trecere de pietoni, n.r.) a avut loc un accident. Acolo pe un om l-a ucis. Mergeau doi, unul a rămas cu un pas în urmă, iar pe celălalt l-a spulberat. Aici e tare periculos!”, conchide bărbatul. 

Trecere de pietoni în curbă

Ne continuăm drumul pe același traseu, spre Peresecina. La intrarea și la ieșirea din localitate identificăm aceleași tipuri de treceri de pietoni – nedirijate de semafoare, fără insule de refugiu pe mijloc, deși traversează patru benzi de circulație. 

Prima trecere de pietoni leagă două stații de așteptare, pe o parte și pe cealaltă parte a drumului. La ieșirea din localitate – aceeași situație. Mai mult, una dintre aceste treceri se află în curbă și urmează după un mic deal care reduce vizibilitatea șoferilor și pietonilor. 

Trecerea pietonală, amplasată în curba drumului, în localitatea Peresecina

Șoferii trebuie să fie atenți și dacă văd un pieton – să-i permită să treacă”, ne-a spus un băiat care venea de la școală. 

Un alt pieton ne atrage atenția că trecerea de pietoni „se vede cât e de periculoasă. Uite acolo, delușorul cela. Nici nu se vede, nu reușesc să se oprească mașinile. Un semafor ar fi de dorit, eu așa aș socoti”, se dă cu părerea bărbatul. 

ASD promite semafoare cu lumină intermitentă

Fiind un traseu național, acesta se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD). Reprezentanții ASD au declarat pentru ZdG că pe acest sector se preconizează anul acesta instalarea mai multor semafoare cu lumină galbenă intermitentă,  precum și măsuri de limitare a vitezei.

Un astfel de semafor urmează a fi pus și la trecerea de pietoni de la Măgdăcești, unde recent a decedat o persoană lovită de un automobil, susține Petru Bologan, consultant în cadrul ASD. El a precizat că la Măgdăcești sunt în total cinci treceri pietonale, dintre care doar una, cea din preajma școlii, este dirijată de un semafor, iar la Peresecina sunt nouă treceri pietonale, dintre care, la fel doar una, cea de lângă școală, are semafor. 

ASD permanent lucrează la ridicarea nivelului de siguranță pe drumurile gestionate. Sunt preconizate, cred că în prima jumătate a anului 2023, în Măgdăcești să amenajăm două treceri pietonale cu semafor pentru treceri pietonale nedirijate, în clipire galbenă, care să-i atenționeze și pe pietoni, și pe șoferii care nu sunt disciplinați. Și în Peresecina o să amenajăm una-două treceri de pietoni cu asemenea semafoare. De asemenea, o să facem niște covoare de frânare din antiderapant care se aplică pe carosabil, de culoare roz, un covor din pietriș care face ca aderența cauciucului să fie mai bună”, susține oficialul. 

  • ZdG: Pe când e planificată această lucrare?
  • Petru Bologan: În 2023, doamnă. Nu vă pot spune precis, pentru că totul depinde de … Știți, când plecăm la magazin, din ce cumpărați? Cumpărăm ce avem în buzunar. Așa și aici – când o să fie finanțat. Dar cred că totul despre ce am vorbit până acum se va face în prima jumătate a anului 2023. 
  • ZdG: Aveți finanțare pentru asta?
  • Petru Bologan: Da, este în program pusă finanțarea. Trebuie să scoatem la licitație o parte, care sunt obiecte mai mici – fără licitație. Cele mai periculoase sectoare sunt puse în plan pentru prima parte a anului 2023”, a declarat reprezentantul ASD.  

Iluminarea trecerilor pe timp de noapte, exemplul de la Orhei

Niciuna dintre aceste intersecții, pe care s-au produs în ultimii ani zeci de accidente, nu are iluminare specială pentru trecerea de pietoni, fiind vizibile pe timp de noapte doar din contul iluminării stradale.

La Orhei mai multe intersecții beneficiază de o asemenea iluminare. Noaptea acestea sunt iluminate în roșu și sunt, astfel, vizibile de la o distanță mai mare. Nici acestea nu sunt perfecte însă, constată experții în domeniu. De exemplu, pentru a ajunge de pe trotuar pe trecerea de la intrarea în municipiul Orhei, iluminată în roșu pe timp de noapte, pietonii trebuie să calce pe gazon. 

Trecerea de pietoni de la Orhei, cu iluminare led, dar fără acces de pe trotuar

Șeful IGP: „Am făcut zeci de sesizări și prescripții. Dar nici a zecea parte dintre acestea nu au fost realizate în procesul de implementare de autoritățile publice locale”

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat pentru ZdG că poliția ar fi efectuat numeroase demersuri către administratorii de drumuri, dar foarte puține recomandări au fost îndeplinite.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP)

Am făcut zeci de sesizări și prescripții. Dar nici a zecea parte dintre acestea nu au fost realizate în procesul de implementare de autoritățile publice locale. Fie primim un răspuns formal precum că „Nu avem sursele financiare identificate, la momentul identificării acestora, vom întreprinde acțiunile de rigoare”. Asta se întâmplă de la lună, la lună și de la an, la an și, cu părere de rău, avem ce avem. (…) La toate accidentele din acest an am constatat anumite nereguli, condiții care ar fi putut îmbunătăți infrastructura rutieră ca acestea să nu aibă loc. Noi am sesizat prin prescripții APL-ul, dar v-am spus ce răspunsuri am primit”. 

De asemenea, potrivit răspunsului Inspectoratului național pentru securitate publică al IGP, oferit la solicitarea ZdG, prescripțiile și sesizările adresate administratorilor de drumuri „au fost realizate în grad minim, din diverse motive”, precum „lipsa mijloacelor financiare, viziuni diferite și diametral opuse asupra anumitor propuneri/cerințe înaintate, lipsa forței de muncă, licitații finalizate, de regulă, în semestrul II al anului, răspunsuri formale la sesizări”.

Specialist în siguranța rutieră: „Noi proiectăm și construim drumuri nesigure, care nu iau în considerare problemele de siguranță rutieră”

Ilie Bricicaru, specialist în siguranța rutieră, director al Observatorului de Siguranță Rutieră din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, a atenționat într-un interviu pentru ZdG despre modul în care sunt construite drumurile și despre faptul că străzile noastre nu iau în calcul siguranța rutieră. Totodată, el a remarcat că poliția nu colectează toate datele necesare legate de condițiile în care se produc accidentele rutiere, precum și că există o lipsă de comunicare eficientă între instituțiile care administrează drumurile și organele de poliție. 

Ilie Bricicaru, director al Observatorului de Siguranță Rutieră, UTM

Noi proiectăm și construim drumuri nesigure, care nu iau în considerare problemele de siguranță rutieră. Noi construim drumuri noi mai puțin, dar mai des reabilităm drumuri existente, care, ca și oamenii, au probleme, au „bube”. Iar dacă nu lecuim „bubele” atunci când îl reabilităm, nu analizăm sectoarele de concentrare a accidentelor, atunci reconstruim drumul cu aceleași probleme. Și de aceea mor oamenii. (…) Cel mai important aspect al unei analize a accidentului este locația. Poliția noastră înregistrează accidentele încă pe kilometru plus, adică, dacă pe un drum public avem acele borne kilometrice, ei notează, de exemplu, că accidentul a avut loc la kilometrul 22 plus 500 de metri. Păi, asta nu-i precizie! Pentru mine, ca inginer, aceasta este o informație foarte îngustă”, susține Ilie Bricicaru. 

Cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor sunt la Chișinău

Cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor au loc în municipiul Chișinău. Potrivit datelor Inspectoratului național de securitate publică al IGP, în 2022, în total s-au produs 2312 accidente rutiere, dintre care – 816, cu implicarea pietonilor. În consecință, au decedat 78 de persoane, iar 773 au fost traumatizate. Din numărul total al accidentelor ce au implicat pietoni,  503 s-au produs în capitală, unde au decedat 20 de persoane și au fost traumatizate 473. 

Cifrele sunt în ușoară scădere față de 2021, dar în primele 20 de zile ale anului 2023 datele sunt mai alarmante. Astfel, de la 1 până la 20 ianuarie s-au produs deja mai multe accidente decât în aceeași perioadă a anului trecut. La nivel național au fost raportate 15 decese, dintre care 7 – în rândul pietonilor. În Chișinău datele IGP arată trei decese, unul dintre care este al unui pieton.