Usatîi susține că atât el cât și președintele Dodon au avut telefoane „împărțite de Plahotniuc”: „Veneau procurori și spuneau – ține acest telefon. Sunt peste o mie de ore de înregistrări cu Dodon” – Ziarul de Gardă
 • Usatîi susține că atât el cât și președintele Dodon au avut telefoane „împărțite de Plahotniuc”: „Veneau procurori și spuneau – ține acest telefon. Sunt peste o mie de ore de înregistrări cu Dodon”

  Usatîi susține că atât el cât și președintele Dodon au avut telefoane „împărțite de Plahotniuc”: „Veneau procurori și spuneau – ține acest telefon. Sunt peste o mie de ore de înregistrări cu Dodon”
  28 iulie 2020 | 07:00

  Primarul de Bălți, Renato Usatîi, susține că atât el cât și președintele R. Moldova, Igor Dodon, au primit anterior un telefon special, pe care era instalată aplicația „Bria”, pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Usatîi mai spune că Plahotniuc ar deține peste o mie de ore de înregistrări cu Dodon – mai exact, discuțiile pe care șeful statului le-ar fi purtat cu anumite persoane de pe telefonul primit de la fostul lider al PDM. Declarațiile au fost făcute de liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8.

  În acest context, Renato Usatîi susține că pe lângă democrați, și el a deținut un telefon pe care era instalata aplicația „Bria”, însă primarul de Bălți a refuzat să spună cum anume a ajuns un astfel de telefon la el.

  Aceste telefoane nu era un cadou, Plahotniuc dădea aceste telefoane cu mai multe scopuri. Eu pur și simplu am primit un astfel de telefon, am plecat peste hotare și am ascuns acest telefon, dar nu înainte de a mă uita ce conține acest telefon. Pe telefon era astfel de aplicație care salva toate înregistrările purtate, Plahotniuc putea să asculte tot ce discutău utilizatorii acestui telefon. Această aplicație „Bria” era un fel de Viber, WhatsApp, doar că în varianta lui Plahotniuc.

  Plahotniuc nu dăruia aceste telefoane, făcea în așa fel încât să ajungă telefonul la tine. El nu dădea aceste telefoane pentru ca utilizatorii să discute în siguranță ci pentru asculta discuțiile purtate de pe aceste telefoane, pentru a înregistra discuțiile purtate de pe aceste telefoane. Pur și simplu veneau procurori, polițiștii și spuneau – ați luat aceste telefoane, nu vorbiți pe Viber pe WhatsApp, Signal pentru că totul se asculta, vorbiți doar de pe Bria pentru că este o programă securizată.

  Deținătorii acestor telefoane nu vorbeau doar cu Plahotniuc, ei au început să discute de pe aceste telefoane și între ei”, a declarat Usatîi.

  Astfel, Usatîi susține că prin intermediul acestei aplicații, Plahotniuc a înregistrat și deține mai mult de peste 1000 de ore de conversații purtate de Igor Dodon de pe un astfel de telefon.

  Pur și simplu Dodon nu doar că discuta cu Plahotniuc de pe acest telefon, dar și a început să sune și să discute de pe acest telefon cu Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, iar Plahotniuc asculta ce discută. Sunt peste 1000 de ore de înregistrări ale lui Dodon, cu Dodon.

  Discuția care a apărut în presă, în care se aud voci asemănătoare cu cea a lui Ion Ceban și cea a lui Dodon a fost înregistrată prin intermediul Bria.

  Vă dați seama câte lucruri au discutat ei în toți acești ani. În Republica Moldova s-au petrecut multe lucruri, alegerile locale, sistemul mixt de vot, numirea judecătorilor. Acum, Igor Dodon se teme cel mai mult de întoarcea lui Plahotniuc în R. Moldova”, a mai declarat Usatîi.

  Tot Usatîi mai susține că după Anul Nou, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, va fi extrădat autorităților din R. Moldova.

  „Pe lângă Voicu și Dodon sunt oameni care într-adevăr luptă cu Plahotniuc și care își doresc cu adevărat ca acesta să fie pedepsit conform legii. Eu pot să vă spun că după Anul Nou, Plahotniuc va fi extrădat autorităților din R. Moldova și fără ajutorul lui Dodon sau Voicu. Important e că el va fi adus în cătușe și o să răspundă în fața cetățenilor. Plahotniuc în continuare se află în SUA și nu are cum să părăsească SUA, nu are această posibilitate”, a mai declarat primarul de Bălți.

  Deocamdată, nici președintele Igor Dodon și nici ministrul de Interne Pavel Voicu nu au comentat declarațiile lui Usatîi.

  Anerior, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a declarat că mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”

  Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.
  Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”

  La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”

  În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat în cadrul Facultății de Istorie și Filos…
  La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”

  44 de cazuri confirmate de SARS-CoV-2 Omicron au fost raportate de 11 țări din UE și Spațiul Economic European, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

  Până la 30 noiembrie curent, 44 de cazuri confirmate de SARS-CoV-2 Omicron au fost raportate de 11 țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (UE/SEE) – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca,…
  44 de cazuri confirmate de SARS-CoV-2 Omicron au fost raportate de 11 țări din UE și Spațiul Economic European, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor