Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Ambasadorul Lilian Darii,…

ULTIMA ORĂ Ambasadorul Lilian Darii, convocat la Ministerul rus de Externe. Moscova impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali moldoveni

Sursa foto: Facebook / Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 18 august, la Ministerul rus de Externe în legătură cu decizia autorităților moldovenești de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în țara noastră, notează TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Totodată, presa rusă scrie că autoritățile de la Moscova vor impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali moldoveni.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului afacerilor externe și integrării europene, a confirmat convocarea ambasadorului R. Moldova în Rusia, Lilian Darii, dar și impunerea de interdicții pentru mai mulți oficiali moldoveni. Deocamdată nu se cunoaște numele oficialilor.

„Într-adevăr, domnul Lilian Darii a fost convocat astăzi la Ministerul rus de Externe. În scurt timp vom veni cu o reacție (…). Este o decizie asimetrică a Federației Ruse ca răspuns la decizia noastră (…). Am fost informați că Rusia va interzice unui număr de oficiali ai R. Moldova intrarea pe teritoriul său. Deocamdată nu avem lista din partea Federației Ruse”, a declarat Igor Zaharov.

Luni dimineață, 14 august, 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit R. Moldova, după ce autoritățile moldovenești au luat decizia de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țara noastră. Mai exact, este vorba despre 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din rândul personalului tehnic. 

Ulterior, reprezentanții Ministerului rus de Externe au amenințat R. Moldova în legătură cu această decizie, menționând că „acest pas neprietenos va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești”.

Miercuri, 26 iulie, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al R. Moldova în Federația Rusă.