Principală  —  IMPORTANTE   —   Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evaluare a calităților de luptători în războiul de la Nistru, din 1992. Extinderea termenului de evaluare a fost condiționată de faptul că, până la sfârșit de 2021, au fost schimbate circa 65% de legitimații deținute de persoane luate la evidență ca veterani de război.

Amintim că schimbarea legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou urma să aibă loc începând cu 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020. Potrivit unei hotărârii de Guvern emise în 2018, concomitent cu procesul de schimbare a legitimațiilor de model vechi cu cele de model nou, urma să fie evaluat și numărul real de veterani de război, fiind excluși din liste „veteranii falși”.

Potrivit Comisiei interdepartamentale pentru asigurarea schimbării și eliberării legitimației de veteran de război, până în prezent, statutul de veteran de război, cu eliberarea legitimațiilor de tip nou, a fost reconfirmat pentru 22 606 de persoane.

Potrivit unor lideri ai organizațiilor de veterani, acest număr ar reprezenta puțin peste jumătate din numărul total al participanților la războiul din 1992.

Vetarani „falși”, alături de veterani nerecunoscuți de stat

Veteranii susţin că, în fiecare sat, poți întâlni zeci de veterani care nu au legitimații de tip nou, cele vechi fiind expirate. „Paradoxul e că și nici unii dintre cei decorați de stat cu Ordinul „Ștefan cel Mare” sau cu Medalia „Meritul Militar” nu au legitimații conforme”, a spus pentru ZdG veteranul Constantin Covrig. Acesta afirmă că ar exista mai multe probleme legate de schimbarea legitimațiilor, printre ele sunt și tentativele de a neglija statutul de veterani pentru persoane care au participat la război în calitate de medici, bucătari sau șoferi. „Cornel Drăguțanu, din Strășeni, a luptat alături de mine, eu sunt recunoscut veteran, iar el – nu. Și alexandru Cenușă, din Florești, e participant la războiul din 1992, nerecunoscut și până azi de stat”, explucă Constantin Covrig.

Leonard Tăutu, din orașul Hîncești, spune că, în 1992, a participat la luptele pentru integritatea R. Mo9ldova pe platoul de la Cocieri. În repetate rânduri s-a adresat la Ministerul Apărării și la Ministerul de Interne, dar fără vreun rezultat, deși deține probe și mărturii legate de participarea sa la război. „În luna mai 2021, am prezentat toate actele colonelului Iurie Darii, la comisariatul Hincesti. Am primit scrisoare de la MAI că numele meu nu figurează în lista participanților. Colonelul Darii mi-a comunicat ca actele mele sunt la Tudor Prida și că numărul legitimației mele este 18541, datând din 09.04.1993”, spune medicul Leonard Tăutu.

Pentru a primi legitimații de tip nou, unii combatanți și-au adus în fața comisiei martori care să le confirme participarea la războiul de pe Nistru

Postul de televiziune Studio-L din Căușeni relata, acum câteva zile, că veteranii războiului de pe Nistru din acest raion, unul dintre cele mai afectate de războiul din 1992, au fost nevoiți să-și demonstreze participarea la război în fața unei comisii formate de Ministerul Apărării și de Ministerul de Interne. În dimineața zilei de 2 februarie, zeci de combatanți din tot raionul au așteptat ore în șir în fața Consiliului raional pentru a intra în sala de ședințe și a demonstra comisiei speciale că au fost pe câmpul de luptă și că merită legitimații care ar confirma statutul lor de participanți la război. Pentru a primi legitimații de tip nou, unii combatanți și-au adus în fața comisiei martori care să le confirme participarea la războiul de pe Nistru.

Cei care își așteptau rândul să se prezinte în fața comisiei au povestit pentru Studio-L că cel mai important criteriu de validare a calității de participanți la război este cel legat de deținerea armelor în dotare. Potrivit celor prezenți la testarea de la Căușeni, bucătari, angajați medicali, șoferi, voluntari, dacă nu au avut automate, nu dețin legitimații de participanți la război. Exemplul unui medic din Hagimus, care a fost decorat cu medaliua „Vulturul de Aur”, pentru participare la lupte, nefiindu-i acordată legitimația, este unul grăitor în acest sens.

Alexei Armaș, reprezentantul MAI în cadrul comisiei de evaluare, spune că, în ultimul timp, membrii comisiei s-au aflat de 20 de ori în localități precum Tocuz, Hagimus, Plopi Știubei, ascultându-i pe toți cei care vin să își demonstreze prezența pe câmpul de luptă.

Potrivit datelor oficiale, din raionul Căușeni au participat la războiul din 1992 un număr de 2700 de persoane. În lupte au decedat 55 de participanți. Până ân prezent, doar 1700 de luptători au reușit să obțină legitimații de tip nou..

Schimbarea legitimațiilor de tip vechi pe cele de tip nou ar trebui să fie finalizată la 31 decembrie 2022. Potrivit Comisiei interdepartamentale pentru asigurarea schimbării și eliberării legitimației de veteran de război, legitimațiile de model vechi vor rămâne valabile până la 1 ianuarie 2023. Comisia nu a dezvăluit câți veterani „falși” au fost decoperiți până în prezent, fiind lipsiți de legitimațiile pe care nu le meritau.