Principală  —  IMPORTANTE   —   Securitatea din regiune și relațiile…

Securitatea din regiune și relațiile bilaterale moldo-americane, discutate de președinta Sandu cu o delegație a Congresului SUA aflată la Chișinău

Foto: presedinte.md

Șefa statului Maia Sandu a avut o întrevedere cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită de lucru la Chișinău. În cadrul discuției au fost abordate subiecte referitoare la evoluțiile de securitate din țară și din regiune, impactul economic major al războiului din Ucraina pentru R. Moldova și relațiile bilaterale moldo-americane.

Conform unui comunicat remis de Președinție, Maia Sandu a mulțumit Statelor Unite pentru relația strânsă de colaborare dintre țările noastre, pentru proiectele de modernizare a R. Moldova realizate cu sprijin american și pentru susținerea proceselor democratice. La fel, Președinta a mulțumit pentru sprijinul suplimentar anunțat de SUA în contextul războiului din Ucraina, deja recepționat la Chișinău.

Membrii Congresului SUA și-au exprimat aprecierea pentru reacția autorităților și pentru implicarea cetățenilor moldoveni în criza refugiaților din Ucraina. Ei au dat asigurări că SUA vor fi alături de R. Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice. Ei au salutat reformele pornite de echipa de guvernare și au subliniat, în context, importanța curățării justiției și a luptei împotriva corupției.

Președinta Maia Sandu a menționat că, în pofida greutăților prin care trece țara, reformele rămân o prioritate, în special în contextul parcursului nostru european. Ea a spus că își dorește să intensifice cooperarea bilaterală dintre R. Moldova și SUA, inclusiv prin dezvoltarea relațiilor comerciale, și că mizează pe sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea țării, în lupta cu corupția și consolidarea democrației.