Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, despre…

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, despre secțiile de votare din străinătate: „nu ni s-au creat condiții ca să putem asigura o majorare efectivă”

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, care a propus, ca în străinătate, la alegerile parlamentare, să fie deschise 139 de secții a declarat luni, 7 iunie, după ședința CEC, despre faptul că nu au fost create condiții pentru a putea fi majorat numărul secțiile de votare în străinătate.

„Avem o supraestimare de secții de vot pentru Statele Unite, pentru România și altele, pe când avem subestimare pentru Germania, Federația Rusă, Marea Britanie și Italia. Care este dreptul nostru să luăm de la alegătorii dintr-un stat și să dăm la altul, dar pe de altă parte, nouă nu ni s-au creat condiții la ziua de astăzi ca să putem să asigurăm o creștere efectivă a acestor secții, nici pentru bugetul care noi l-am evaluat, de 150 de secții de vot, până la ziua de astăzi nu am primit un bănuț din bugetul de stat pentru a putea acoperi aceste cheltuieli”, a menționat Lebedinschi.

„Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”, a declarat la rândul său premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi.

La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

„139 de secții de vot a fost la acea etapă singura soluție logică, deoarece anume pentru aceste secții de vot, jumătate de an în urmă R.Moldova a primit și acorduri și a fost posibil de organizat scrutinul. Noi pe aceste secții avem și calculele efective care sunt costurile”, a mai spus declarat Maxim Lebedinschi după ședința CEC.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

„CEC poate să facă anumite ajustări de geografie, dar acestea trebuie să reiasă strict din cadrul normativ. Atâta timp cât avem mesaje că chipurile Guvernul acoperă acest proces, dar la ziua de azi, de două săptămâni și jumătate am solicitat emiterea unei hotărâri de Guvern, să ne spună care este acea limită, CEC nu a primit un răspuns. Eu personal sunt în imposibilitate să îmi asum modificarea unei hotărâri. Atenționez că nu poate fi vorba despre luarea unei decizii fără acoperire financiară. Pentru mâine vom invita colegii din comisie să se prezinte, dacă vor binevoi și colegii de la ministerul de Externe să se prezinte, să ne dea explicații în patru ochi, sincer, nu pentru public, să vedem ce vor spune și după vom decide ce vom face, susține secretarul CEC.

Secretarul general al ministrului de Externe de la Chișinău, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, susține că decizia CEC privind deschiderea a 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus 190. Declarațiile au fost făcute de Eugen Revenco, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.