Principală  —  IMPORTANTE   —   Propunerile democraților, după victoria Maiei…

Propunerile democraților, după victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale

Liderul Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Pavel Filip, a declarat luni, 16 noiembrie, că rezultatul alegerilor prezidențiale din R. Moldova, „este o lecție bună pentru clasa politică, cu un semnal că oamenilor le pasă”. În acest sens, după ce a felicita-o repetat pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegeri, Filip a venit cu „un plan anticriză pe termen scurt”, și menționează că ar trebui să fie discutat pe platforma parlamentară.

În context, Filip afirmă că în următoarea perioadă „ar trebui să aibă loc discuții pentru elaborarea unui plan anticriza și formarea unui Guvern care să realizeze curățarea clasei politice”. Totodată, liderul democraților susține că organizarea alegerilor parlamentare anticipate trebuie amânată până în toamna anului 2021.

„În primul rând, ținem să aducem felicitări tuturor cetățenilor care au ieșit masiv atât în țară cât și peste hotarele țării și și-au exercitat dreptul la vot la aceste alegeri prezidențiale. Este o lecție bună pentru clasa politică, cu un semnal că oamenilor le pasă. Ei vor să se implice și vor o schimbare, nu doar la nivel de Președinție, dar și la nivel de guvernare. O felicităm și pe Maia Sandu pentru victoria la prezidențiale, e o responsabilitate enormă pentru echipa dumneaiei. Mobilizarea masive demonstrează și faptul că oamenii au așteptări foarte mari de la președinte și îi dorim pe această cale succes în continuare. Totodată, așa cum spuneam și anterior, alegerile vor trece și au trecut. Țară se confruntă în continuare cu o criză fără precedent provocată de pandemie, seceta, instabilitate politică și criza economică. Cred că deja conștientizăm cu toții că nu avem timp de pierdut. Singurul mod în care putem depăși această criză este să ne unim eforturile, să lăsăm diferențele deoparte și să dăm dovadă de solidaritate națională. Să demonstrăm că ne pasă de toți cei care au stat ore în șir la coadă ca să voteze”, a declarat Filip.

Totodată, liderul democraților susține că partidul pe care îl conduce a formulat patru pași, care, în opinia lui, trebuie urmați în perioada următoare.

Partidul Democrat din Republica Moldova propune următorii pași:

Unu – elaborarea unui plan anticriză pe termen scurt pentru a da un răgaz țării și stabilizarea lucrurilor în țară. Avem nevoie de o foaie de parcurs care să aducă Republica Moldova pe linia de plutire și să o scoată din criză profundă în care a intrat.

Doi – instituirea unui Guvern al unității naționale, agreat de toate partidele autentice din Parlament. Avem nevoie de un consens la acest capitol, o echipă care să ne unească, nu să ne dezbine, care să pună în aplicare acest plan anticriza.

Trei – curățarea clasei politice. Aici vorbim despre izolarea în Parlament a tuturor celor care au tot migra dintr-un partid în altul, interzicerea traseismului și condamnarea practicilor vicioase în politică. Nu putem merge la alegeri parlamentare anticipate până nu curățăm definitiv clasa politică.

Patru – doar după curățarea clasei politice putem merge la alegeri libere și corecte în toamna anului 2021.

Împreună cu colegii am lucrat la un plan anticriză și avem deja câteva propuneri pe care le vom discuta cu celelalte partide parlamentare. Avem deja mai multe idei pentru acest plan și din punctul nostru de vedere prioritățile pe care trebuie să ne concentrăm sunt următoarele:

  • Lupta împotriva pandemiei
  • Reformarea justiției
  • Relansarea economiei
  • Organizarea unor alegeri libere și corecte anticipate parlamentare”, spune Filip.

Filip mai declară că PDM este deschis pentru discuții cu toate partidele parlamentare autentice, și pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă abia după „curățarea clasei politice din Parlamentul de la Chișinău”.

Sunt priorități pe termen scurt pentru țara noastră. Toate acestea pot fi realizate doar dacă ne vom unii eforturile. Să nu pierdem timpul în această lună să discutăm elaborarea unui plan anticriza, formarea unui Guvern care să realizeze curățarea clasei politice și într-un final organizarea alegerilor anticipate parlamentare libere și corecte. Pledăm pentru discuții în cadrul unei mese rotunde pe platforma parlamentară, un format care să capete un statut permanent și la care să participe toate partițile autentice parlamentare. În acest moment dialogul de afiliere bilaterală nu poate fi productiv și eficient mai ales în situația în care suntem astăzi și aceste discuții trebuie demarate imediat, dat fiind situația de criză în care ne aflăm și presiunea timpului. În aceste momente dificile pentru țară avem nevoie de consolidare și unitate. Trebuie să fim uniți pentru că doar uniți vom depăși această criză prin care trece Republica Moldova”, a mai declarat Filip.

Sâmbătă, 7 noiembrie, PDM a luat decizia să își retragă reprezentanții săi din Executiv pentru a oferi președintelui ales posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de cetățeni.

Luni dimineață, la 9 noiembrie, miniștrii desemnați de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în Guvernul Chicu, patru la număr, au fost revocați din funcții.