• Pensia pentru limita de vârstă. Cum să ai o pensie mare?

  Pensia pentru limita de vârstă. Cum să ai o pensie mare?
  28 aprilie 2021 | 11:09

  Pensia pentru limită de vârstă se stabilește în baza contribuțiilor individuale pe care o persoană le-a achitat în bugetul asigurărilor sociale de stat. Mărimea salariului influențează direct mărimea pensiei. Cu cât salariul este mai mare, cu atât mărimea pensiei va fi mai mare. Persoanele care nu achită contribuțiile sau cele care primesc salariul în plic vor beneficia de o alocație socială care este cu mult mai mică decât ar fi o pensie calculată din salariu. Aceste persoane nu vor putea beneficia nici de alte prestații sociale.

  Deținătorii de patentă, dar și liberii profesioniști vor achita la buget o taxă fixă. Același lucru îl pot face și persoanele care nu au un stagiu suficient de cotizare pentru a i se calcula pensia pentru limita de vârstă. Despre modalitatea de calculare a pensiilor, dar și despre reexaminarea lor a explicat, pentru ZDG, Olga Mihaeş, șefă-adjunctă în cadrul Direcției generale pensii şi alocaţii, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

  Olga Mihaeş, șefă-adjunctă în cadrul Direcției generale pensii şi alocaţii, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS)

  Pentru a obține pensia pentru limită de vârstă sunt necesare de a fi îndeplinite două condiții:vârsta de pensionare și stagiul necesar de cotizare. Vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei în prezent constituie 59 ani și crește anual la 1 iulie cu șase luni. Pentru a beneficia de o pensie completă, bărbații trebuie să aibă stagiul complet de cotizare de 34 de ani sau un stagiu de cotizare de minim 15 ani. Pentru femei stagiul complet de cotizare constituie 32 ani și șase luni, care la fel, crește anual cu șase luni de la 1 iulie”, a menționat Olga Mihaeş.

  În cazul în care persoana are un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani și mai mult, pensia va fi calculată proporțional, conform stagiului de cotizare confirmat. Dacă nu se confirmă stagiul de cotizare, persoanei i se stabilește o alocație socială de stat pentru persoanele vârstnice care constituie 50% din pensia minimă pentru limită de vârstă la momentul realizării dreptului.

  Cum se calculează pensia pentru limită de vârstă?

  Pensia pentru limită de vârstă se calculează, utilizând trei elemente: primul element îl constituie rata de acumulare care constituie 1,35% din venitul realizat, al doilea element este stagiul total de cotizare care nu poate mai puțin de 15 ani, iar al treilea element este venitul mediu lunar asigurat care se determină conform datelor codului personal de asigurări sociale (CPAS) din Registrul evidenței individuale de stat.

  „Venitul mediu lunar se actualizează prin intermediul coeficienților de valorizare care se schimbă în fiecare an. Venitul pe care o persoană l-a realizat în anul 1999 se actualizează la momentul stabilirii pensiei, ca să nu piardă din valoarea sa. Este o lege economică care arată valoarea în timp a banilor. Respectiv, pentru a beneficia de o pensie mai mare și venitul trebuie să fie corespunzător”, precizează Olga Mihaeş.

  Ea a explicat că, odată ce mărimea salariului este mare, va fi mare și pensia pentru limită de vârstă. Conform statisticilor, cele mai bune salarii le au persoanele care lucrează în sectorul tehnologiilor informaționale, în sectorul financiar-bancar, dar și în domeniul energeticii.

  Un alt beneficiu îl au și persoanele care activează prin cumul. În cazul dat pensia va fi calculată în baza tuturor contribuțiilor achitate de la toți angajatorii.

  Care este mărimea pensiilor pentru liberii profesioniști și pentru deținătorii de patentă?

  Deținătorilor de patentă li se stabilește o pensie minimă, iar pentru a beneficia de ea, aceștia trebuie să achite anual o taxă fixă. În anul 2021, aceasta constituie 11 331 de lei.

  „Dacă e să facem un calcul dintre cât achită anual deținătorii de patente de întreprinzător, pensia minimă care li se calculează este mai mare comparativ cu contribuțiile care au fost achitate”, explică șefa-adjunctă din cadrul Direcției generale pensii şi alocaţii, CNAS.

  Începând cu întâi ianuarie 2021, și liber profesioniștii vor achita contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii. Astfel, liber-profesioniştii ce practică activitate în sectorul justiţiei vor achita taxa fixă în mărime de 24 55 de lei. Lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, aceștia vor achita câte 1/12 din suma anuală stabilită.

  De asemenea, persoanele care la momentul când au atins vârsta de pensionare nu au stagiul necesar de cotizare se pot asigura în sistemul public de asigurări sociale prin încheierea unui contract de asigurare socială și achitând în bugetul asigurărilor sociale de stat o taxă fixă anuală. Asigurarea poate fi efectuată începând cu 1 ianuarie 1999. În anul 2021, această taxă constituie 11.331 de lei pe an.

  „În cazul în care persoana a activat în străinătate, iar R. Moldova are încheiat un acord în domeniul securității sociale cu țara respectivă, persoana va putea beneficia de o pensie calculată pentru stagiul din R. Moldova separat, iar în cazul în care persoana activează legal, pentru stagiul de cotizare pe care îl are în țara respectivă, persoana va putea beneficia de pensie calculată conform legislației din țara respectivă”, a informat Olga Mihaeș.

  Cum poate fi solicitată reexaminarea pensiilor?

  Pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

  Legislația prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă pentru pensionarii care și-au continuat activitatea. Persoanele care solicită reexaminarea, pot depune cererea online sau urmează să se prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, prezentând buletinul de identitate și carnetele de muncă. Cererea poate fi depusă și prin procură.

  Începând cu 1 ianuarie 2021, se examinează cererile depuse de persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare începând cu șapte ani și mai mult. Persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 1999 și au un stagiu de cotizare de la cinci până la șapte ani, vor putea solicita reexaminarea de la 1 ianuarie 2022. Cele care au un stagiu de cotizare de la doi la cinci ani, vor depune cererea de la 1 ianuarie 2023. Persoanele care și-au stabilit pensia pentru limita de vărstă după 01.01.2019 și au un stagiu de cotizare realizat după stabilirea pensiei de cel puțin doi ani, urmează să depună cererile începând cu 1 ianuarie 2024.

  Raport 1:1. „Sistemul este sustenabil atunci când patru persoane angajate susțin un pensionar”

  „Sistemul de pensii din R. Moldova este bazat pe principiul solidarității, adică, eu achit contribuțiile de asigurări sociale pentru ca să primească pensia pensionarii care sunt acum în sistem. În prezent, avem raportul unei persoane asigurate care susține un beneficiar de pensii. Sistemul este sustenabil atunci când patru persoane angajate susțin un pensionar”, precizează Olga Mihaeș.

  Funcționara a explicat că în baza contribuțiilor de asigurări sociale se calculează nu doar mărimea pensiei, indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, dar și ajutor de șomaj. De asemenea, în baza acestor contribuții se stabilește și pensia de urmaș, în cazul pierderii întreținătorului.

  „Începînd cu 01.01.2021, pentru orice persoană angajată în câmpul muncii în baza unui contract individual de muncă, angajatorul este obligat să achite contribuțiile de asigurări sociale. Astfel, vreau să îndemn tinerii să se angajeze în cîmpul muncii oficial, deoarece pe parcursul vieții apar diferite riscuri sociale, și respectiv în cazul dat poți beneficia de o prestație socială calculată proporțional contribuțiilor”, a conchis șefa-adjunctă din cadrul Direcției generale pensii şi alocaţii, CNAS.

  Potrivit datelor CNAS, la situaţia din 01.04.2021, în R. Moldova erau 520.162 de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Mărimea medie a pensiei a constituit 2130,98 lei. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă a constituit 1143,57 lei.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au emis luni, 17 mai, o notă informativă prin care anunță că ministrul interimar al afacerilor externe și integrării e…
  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Israel anunță că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupr…
  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis luni, 17 mai, un comunicat de presă prin care anunță că în perioada 7-13 mai, inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pen…
  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Maxim Potîrniche, fotbalist la Naționala Moldovei, care evoluează la clubul FC Petrocub, a venit luni, 17 mai, cu o adresare către președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Leonid Oleinicenco în care…
  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate

  Un număr de 8 053 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Astfel, R. Moldova a depășit lun…
  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate