Principală  —  ZdG explică  —  Consultant politic   —   Infografic/ Cât i-a costat un…

Infografic Cât i-a costat un vot pe concurenții la prezidențiale?

În turul I al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, curent, cei opt concurenți electorali au cheltuit în total peste 19 milioane de lei. Am calculat cât i-a costat un vot pe fiecare dintre candidați, raportând suma cheltuielilor electorale din rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) la numărul de voturi obținute în cadrul primului tur de scrutin. Cel mai scump a fost votul lui Andrei Năstase, urmat de votul lui Renato Usatîi, care este și candidatul cu cele mai mari cheltuieli.

Datele rapoartelor financiare prezentate de candidații electorali la CEC arată că cei mai mulți bani, în campania electorală pentu alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 i-a cheltuit Renato Usatîi – 8,9 milioane lei. Pe locul doi este Igor Dodon, cu 2,9 milioane lei cheltuiți, urmat de Maia Sandu – 2,7 milioane de lei. De ordinul milioanelor au fost și cheltuielile lui Andrei Năstase – 2,2 milioane lei, dar și cele ale candidatei Partidului Șor, Violeta Ivanov – 2,07 milioane lei.

Cei mai puțini bani i-a cheltuit în această campanie electorală Dorin Chirtoacă – 19 087 lei. Tot el este și candidatul care a obținut cele mai puține voturi din partea cetățenilor R. Moldova – 16 157 de voturi. Astfel, un vot obținut l-a costat pe Chirtoacă 1,18 lei.

În raport cu voturile obținute, cel mai mult pentru votul unui singur alegător a cheltuit candidatul Andrei Năstase – 50,11 lei. Pentru el și-au dat votul 43 925 de persoane.

Pe locul doi după raportul cheltuieli/voturi obținute, se plasează Renato Usatîi – 39,4 lei. Pentru Usatîi au votat 227 938 de persoane. Liderul partidului politic „Partidul Nostru” este urmat de Violeta Ivanov, care a obținut 87 542 voturi, cheltuind 23,67 lei pentru fiecare vot.

Tudor Deliu, candidatul PLDM, nu a avut cheltuieli de milioane în campania pentru prezidențiale, însă și scorul obținut a fost unul modest – 18 486 de voturi. Astfel, fiecare vot l-a costat 14,2 lei.

Cheltuieli asemănătoare cu cele ale lui Deliu a avut și Octavian Țîcu, candidatul PUN la prezidențiale, care a obținut un scor mai bun decât candidatul PLDM – 27 170 de voturi. Fiecare vot l-a costat pe Țîcu 10,45 lei.

Învingătoarea primului tur de scrutin, Maia Sandu a obținut susținerea din partea a 487 635 de cetățeni. Pentru fiecare vot Maia Sandu a cheltuit 5,58 lei. Igor Dodon, contracandidatul liderei PAS în turul doi, a obținut 439 866 de voturi, iar fiecare vot l-a costat 6,54 lei.

Potrivit rezultatelor preliminare făcute publice de Comisia Electorală Centrală (CEC), în turul I, Maia Sandu a obținut 36.16 % dintre voturi, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 32.61 % dintre alegători. Candidatul susținut de PSRM, Igor Dodon, și candidata PAS, Maia Sandu, acced în turul doi al scrutinului prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie 2020.