Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Indemnizația paternală. Cum se stabilește…

Indemnizația paternală. Cum se stabilește și care este mărimea acesteia

Tații copiilor nou-născuți au dreptul la concediu paternal, dar și la indemnizație paternală – o prestație acordată pentru persoanele angajate oficial la un post de muncă. Indemnizația se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă a concediului paternal și constituie 100% din venitul lunar mediu asigurat, precizează Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Indemnizația angajaților din parcurile IT se calculează în mod diferit.

Indemnizația paternală se acordă pentru îngrijirea copilului nou-născut, tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza unui contract individual de muncă sau în baza unui act administrativ, care are domiciliul sau reședința în R. Moldova.

Pentru a i se stabili această indemnizație, tatăl copilului trebuie să aibă un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului și să realizeze un venit asigurat la toate unitățile în care desfășoară activități în ultimele trei luni premergătoare nașterii copilului. Această prestație se acordă în cazul în care tatălui copilului nou-născut i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la toate unitățile în care desfășoară activități în primele 56 de zile de la data nașterii copilului. În cazul copiilor gemeni sau tripleți, se acordă o singură indemnizație paternală, precizează CNAS.

Cererea se depune de către mama sau tatăl copilului în termen de 12 luni de la data nașterii copilului la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) sau online pe portalurile: www.servicii.gov.md, www.cnas.md. La cerere se anexează: buletinul de identitate al solicitantului în original şi în copie, certificatul de naștere al copilului, după caz, extrasul din ordinul de acordare a concediului paternal, în original, eliberat de la toate unitățile în care desfășoară activități. Cererea se examinează în decurs de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării, iar dacă termenul de depunere a actelor este depășit, CTAS refuză stabilirea indemnizației.

Cuantumul indemnizației paternale

Cuantumul indemnizației paternale constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat, din care au fost calculate şi achitate contribuții de asigurări sociale, realizat la toate unitățile în care desfășoară activități în ultimele trei luni premergătoare lunii nașterii copilului, informează CNAS. Mărimea indemnizației se determină prin împărțirea venitului asigurat la numărul de luni în care acesta a fost realizat în ultimele trei luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la trei sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează, reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie pentru anul 2021 constituie 8716 lei.

Indemnizația pentru angajații parcurilor IT

Legea prevede că pentru perioada de activitate în baza unui contract individual de muncă încheiat cu un rezident al parcului pentru tehnologia informației, venitul lunar asigurat al angajatului va constitui 60% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul respectiv, indiferent de mărimea efectivă a venitului salarial pentru munca desfășurată în parc, numărul zilelor lucrate pe parcursul lunii și programul de muncă al acestuia, fie deplin sau parțial. În sensul aplicării acestei prevederi vor fi considerate lunile în care persoana a lucrat cel puțin o zi.

În cazul în care angajatul a activat pe parcursul lunii atât în cadrul unui parc pentru tehnologia informației, cât și în afara acestuia, venitul lunar asigurat va constitui venitul din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale și 60% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul respectiv.

Sumele indemnizației paternale neîncasate la timp de beneficiari în decurs de trei luni consecutive, sunt restituite de prestatori pe contul CNAS. Plata se reia în baza cererii scrise sau verbale, dacă adresarea nu depăşeşte termenul de trei ani anteriori datei solicitării indemnizației neplătite.

În R. Moldova, Indemnizația paternală se acordă începând cu 27 mai 2016.