• ads
 • Filat s-a întâlnit cu Plahotniuc la CNA: când s-a întâmplat și despre ce au discutat

  Filat s-a întâlnit cu Plahotniuc la CNA: când s-a întâmplat și despre ce au discutat
  vizualizări
  15 iulie 2019 | 20:38

  Ex-premierul Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, susține că în perioada aflării sale în detenție a avut discuții telefonice permanente cu ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și că o singură dată s-au întâlnit. Declarațiile au fost făcute de fostul premier în cadrul unui interviu oferit pentru TV8. Acesta nu a fost însă foarte exact în descrierea întâlnirii și redarea discuției pe care a avut-o cu Vlad Plahotniuc.

  Potrivit fostului premier, întâlnirea a avut loc la 19 decembrie 2015, la Centrul Național Anticorupție (CNA), în biroul procurorului anticorupție Adrian Popenco.

  În seara acelei zile, la ora 16.00, afirmă Vlad Filat, a fost transferat din Penitenciarul nr. 13 în izolatorul CNA, iar la ora 23.00 a fost rugat de un angajat CNA să-l urmeze, fără să fie anunțat cu cine avea să se întâlnească.

  Filat susține că Plahotniuc era însoțit de Constantin Botnari. Potrivit lui Filat, întâlnirea nu a fost „nici scurtă și nici lungă”, iar Plahotniuc l-a întrebat de ce a solicitat o întrevedere cu el. Filat susține însă că nu a cerut o astfel de întâlnire și doar că în cadrul unei discuții cu o anumită persoană a spus că ar vrea să clarifice „situația respectivă” cu Vlad Plahotniuc.

  Vlad Filat afirmă că l-a întrebat pe fostul lider al democraților „de ce a făcut ce a făcut”, „toată procăria cu 250 de mil. de euro” și „show-ul mediatic”.

  Potrivit ex-premierului, Plahotniuc i-ar fi răspuns: „dacă nu o făceam eu, o făceai tu”, iar el i-ar fi replicat la rândul său: „Cum, cu procuratura ta și justiția ta?”.

  Filat susține că Plahotniuc i-ar fi reproșat că acesta nu a fost corect în relațiile cu el și l-a acuzat că ar fi fost printre organizatorii mitingului Platformei DA din 6 septembrie 2015, dar și că ar fi fost implicat în acțiunea de instalare a corturilor în fața casei sale de către activistul Grigore Petrenco. Potrivit lui Filat, Plahotniuc și-a argumentat acuzațiile pe faptul că fostul deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, a fost văzut discutând cu Grigore Petrenco.

  „Era evident că orice argumentare era în plus, însă eu i-am spus care este scopul lui. Așa cum am vorbit de la tribuna Parlamentului, așa i-am spus și dânsului ce cred eu că se va întâmpla mai departe. Și asta s-a întmplat. După care, noi nu ne-am văzut, dar am avut comunicare telefonică permanentă, dar să nu credeți că în fiecare zi”, a povestit Vlad Filat pentru TV8.

  Filat a declarat că discuțiile telefonice au început în ianuarie 2016, atunci când fostul lider al democraților și-a anunțat intenția de a ocupa funcția de prim-ministru al R. Moldova.

  „Motivul (pentru care a fost apelat de Plahotniuc – n.r.) că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu PL-ul, fiindcă altfel vor ajunge în opoziție. A fost un motiv destul de mobil: pentru că el oricum va face coaliție și vor rămâne în poziție și tot așa mai departe”, a menționat Filat cu referire la prima discuție telefonică pe care a avut-o cu Plahotniuc.

  Ex-premierul susține că nu a discutat cu niciun fost coleg de partid dintre acei care au votat în 2016 Guvernul, dar i s-a permis să vorbească la telefon cu Liliana Palihovici, cu Vadim Pistrinciuc, cu Grigore Cobzac, cu Eduard Grama și cu Victor Roșca.

  „Doar că am vorbit la nivel de: care-i situația, ce faceți? Ultima discuție pe care am avut-o a fost cu Pistrinciuc, căruia i-am spus: să meargă în Consiliul Politic și să explice că dacă nu găsesc un compromis, dar eu știam deja că sunt 7 sau 8 pldm-iști și 14 comuniști care sunt deja în dispozitivul dânsului ca să facă guvernarea, atunci vor rămâne în afara guvernării”, a povestit Filat.

  Filat susține că a considerat atunci și că acum este de aceeași părere că Vlad Plahotniuc trebuia să devină prim-ministru. Acesta recunoaște că în acea perioadă i-a trimis și o scrisoare în acest sens președintelui țării de atunci, Nicolae Timofti. Potrivit lui Filat, dacă devenea atunci prim-ministru, „epoca Plahotniuc” urma să sfârșească mult mai devreme.

  Referitor la cum aveau loc discuțiile telefonice, Filat a precizat că o persoană de la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) îl escorta în sala de sport a Penitenciarului, acolo unde forma un număr și îi oferea telefonul pentru a vorbi cu Plahotniuc.

  Întrebat dacă va reveni în politică după ce va ieși din detenție, Vlad Filat a declarat: „la modul direct – nu”, dar că speră ca „experiența în domeniu să fie utilă” și că ar fi dispus să ofere „consultare politică”, dacă i se va solicita.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile

  OMS a creat un comitet independent care va analiza felul în care a fost gestionată pandemia de COVID-19

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aspru criticată pentru reacţia sa iniţială la pandemia de COVID-19, a anunţat joi, 9 iulie, că a înfiinţat un comitet independent de experţi, al cărui obiectiv este acela…
  OMS a creat un comitet independent care va analiza felul în care a fost gestionată pandemia de COVID-19

  DOC/ Președintele Dodon nu poate fi sanționat pentru nerespectarea măsurile impuse în legătură cu pandemia de Covid-19. Motivele prezentate de ministrul MAI

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, nu va fi sancționat contravențional pentru nerespectarea regulilor și măsurile de protecție, prevenire și răspândire a pandemiei de Covid-19. Acesta este răspunsul ministrul…
  DOC/ Președintele Dodon nu poate fi sanționat pentru nerespectarea măsurile impuse în legătură cu pandemia de Covid-19. Motivele prezentate de ministrul MAI