Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon anunță ce va face…

Dodon anunță ce va face după ce a pierdut alegerile prezidențiale din R. Moldova

Luni, 16 noiembrie, la o zi de la cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale și după afișarea rezultatelor preliminare finale, care arată că a ratat cursa prezidențială, Igor Dodon anunță că începând de astăzi va iniția discuții cu fracțiunile parlamentare din Parlamentul de la Chișinău pentru „consolidarea” sau „formarea unei noi majorități parlamentare”, asta deși, Dodon susține că „este sigur că va avea o majoritate parlamentară care va susține actualul Guvern”.

În discursul său, Dodon a ținut „să le aducă aminte cetățenilor moldoveni că R. Moldova este o țară parlamentară și că un președinte poate să-și execute angajamentele atunci când are susținerea Parlamentului și a Guvernului”.

Vreau să vă amintesc că Republica Moldova este țara parlamentară, pentru cei care au uitat că în Republica Moldova un președinte poate să-și execute angajamentele atunci când are susținerea Parlamentului și a Guvernului.

Avem un Guvern funcțional, avem o fracțiune, cea mai mare în Parlamentul Republicii Moldova. Sunt ferm convins că vom avea și o majoritate parlamentară care va susține acest guvern”, a declarat Dodon.

În acest context, Dodon a declarat că astăzi urmează să aibă o întrevedere cu socialiștii din Legislativul de la Chișinău, iar în următoarele zile va iniția și invita la discuții fracțiunile și grupurile parlamentare din Parlament.

Potrivit lui Dodon, primii pe listă sunt democrații, după care îi va invita la discuții pe deputații PAS, deputații Platformei DA, apoi urmând și cei din restul grupurilor parlamentare.

„Pentru a nu permite diferite interpretări și pentru a gestiona situația, inclusiv situația din Parlament și situația legată de pandemie, eu inițiez discuții cu fracțiunile și grupurile parlamentare din parlament. Astăzi voi avea prima întâlnire cu cea mai mare fracțiune, fracțiunea socialiștilor. Mâine, voi invita la discuții pe democrați, după care discutăm cu PAS, cu DA și discutăm cu alte grupuri parlamentare pentru a înțelege care sunt viziunile”, a mai menționat Dodon.

Între timp, tot astăzi, Dodon a declarat că el rămâne președinte al R. Moldova, cu atribuții depline, până cel puțin pe 24 decembrie 2020.

„Până pe data de 24 decembrie, până cel puțin în cazul în care alegerile vor fi considerate valide de toate instanțele, până pe 24 decembrie sunt președinte al Republicii Moldova în exercițiu cu toate atribuțiile constituționale”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).