Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președinta Maia Sandu a…

DOC Președinta Maia Sandu a semnat decretele privind eliberarea din funcție a trei judecători

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretele privind eliberarea lui Mihail Macar, Ion Muruianu și Oleg Ciumaș din funcțiile de judecători, în baza cererilor de demisie.

Decretul privind eliberarea lui Mihail Macar din funcția de magistrat la Judecătoria Hîncești, conform cererii de demisie:

Decretul privind eliberarea lui Ion Muruianu din funcția de judecător la Curtea de Apel Chisinău, conform cererii de demisie:

Decretul privind eliberarea lui OIeg Ciumaș din funcția de magistrat la Judecătoria Bălți, conform cererii de demisie:


Pe 7 septembrie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererea de demisie a lui Ion Muruianu de la Curtea de Apel Chișinău, a lui Oleg Ciumaș de la Judecătoria Bălți și a lui Mihail Macar de la Judecătoriei Hâncești.

Mihail Macar a fost vizat, recent, într-o anchetă a ZdG despre „Hoții de păduri”. Un fost pădurar a dezvăluit că „Toată ograda la președintele Judecătoriei Hâncești acasă este confecționată din buștenii colectați de mine”

Mihail Macar

În 2016, Anatolie Untu, actualul șef al Ocolului Silvic Bobeica, acolo unde a activat până în luna martie curent Vasile Frunză, pădurarul care a venit cu aceste acuzații, a fost concediat pentru că în urma unui control inopinat, la care a participat și Valeriu Munteanu, ministrul Mediului de atunci, în ocolul silvic pe care-l gestiona au fost depistate mai multe nereguli. Asistat de avocatul Alexandru Macar, fiul lui Mihail Macar, președintele Judecătoriei Hâncești, Untu a fost însă repus în funcție prin hotărârea Judecătoriei Hâncești din același an, menținută de CA Chișinău în 2017. Apoi a fost transferat la Ocolul Silvic Bobeica, unde activează și astăzi. 

Ion Muruianu și-a depus cererea de demisie din propria inițiativă, pe 12 iulie curent, după ce a împlinit 65 de ani, vârstă după care nu mai poate activa în calitate de judecător.

În 1990, Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 1528-II din 19 iunie 2000, Muruianu a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În 2004, a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar în 2007 a fost numit președinte al CSJ.

În 2010, Muruianu a fost demis din funcția de președinte al CSJ ca mustrare la o afirmație făcută în adresa jurnaliștilor „jurnaliştii – câini turbaţi”. Pentru demisia lui Muruianu au votat atunci 52 de deputați din cadrul Alianței pentru Integrare Europeana, motivul demisiei fiind numărul mare de dosare pierdute de R. Moldova la CEDO și etichetarea jurnaliștilor. La mijlocul lunii februarie 2010, Muruianu, într-un discurs rostit la reuniunea anuală a judecătorilor, i-a numit de jurnaliști „câini turbați, periculoși pentru societate”.

Ion Muruianu

Muruianu a făcut parte din completul de judecată care la 10 iunie a examinat contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate.

Oleg Ciumaș

Oleg Ciumaș, acum șase ani a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești care a emis sentința în dosarul „Pădurea Domnească”.

Pe 11 iulie 2011, Oleg Ciumaș a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Fălești. Prin decretului Președintelui Republicii Moldova la 11 iulie 2016, Ciumaș a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

La 25 aprilie 2018, în urma unei sesizări a procurorului general de atunci, Eduard Harunjen, CSM a decis eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a lui Ciumaș.

Solicitarea procurorului general a venit după ce judecătorul Ciumaș, în timp ce se afla la volanul mașinii sale, ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist de 21 de ani și-a pierdut viața.