Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală. Clinica Juridică ZdG – Ziarul de Gardă
 • Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală. Clinica Juridică ZdG

  Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală. Clinica Juridică ZdG
  31 mai 2020 | 12:20

  De la lansarea rubricii „Consultanță Juridică la ZdG”, majoritatea cititorilor au fost interesați de modul în care funcționează sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală în R. Moldova. Mai multe întrebări la acest subiect au apărut și în contextul stării de urgență și ca urmare a deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale. ZdG a discutat cu avocatul și expertul în drept medical Ion Dodon, despre sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală din R. Moldova.

  Cine trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală?

  „Teoretic, toată populația R. Moldova trebuie să fie asigurată. Există trei categorii de beneficiari ai sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală: persoanele angajate, cărora li se reține un anumit procent din salariu pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală, persoanele care achită prima de asigurare obligatorie în sumă fixă și persoanele asigurate de Guvern”, a spus expertul. 

  El a explicat că persoanele angajate trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime de 9%. În anul 2020 angajatul achită 4,5% din salariul său brut, iar angajatorul mai achită din contul său încă 4,5%. Totuși, din întâi ianuarie 2021, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală va fi achitată exclusiv de angajat. Angajatorul nu va participa la aceste plăți. 

  A doua categorie o reprezintă persoanele care nu sunt angajate dar totuși au un venit stabil, cum ar fi: avocații, notarii, deținătorii de patentă de întreprinzător, fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii  de terenuri agricole, persoanele care dau în arendă sau iau în arendă  terenuri agricole. Această categorie de persoane urmează să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală  în sumă fixă. Mărimea primei de asigurare este stabilită în fiecare an, iar în anul 2020 această sumă este de 4056 de lei, a explicat Ion Dodon. 

  „A treia categorie sunt persoanele asigurate de Guvern. Statul a considerat că nu este posibil în mod obișnuit ca aceste persoane să dispună de surse financiare pentru ca să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a precizat expertul.

  Conform legii, din această categorie fac parte: copiii cu vîrsta de pînă la 18 ani,  elevii şi studenţii încadraţi în sistemul de învăţămînt cu frecvență, inclusiv cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării,  gravidele,parturientele și lăuzele,  persoanele cu dizabilităţi, pensionarii, șomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate, părinții, inclusiv cei adoptivi, care educă patru și mai mulți copii, persoanele din familiile defavorizate, beneficiarii de protecţie internaţională, donatorii de organe. 

  De ce populația trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală?

  Ion Dodon a explicat că statutul de persoană asigurată îi conferă dreptul fiecărei dintre aceste persoane, indiferent de categoria din care face parte, să beneficieze de un anumit volum de servicii de asistență medicală. Volumul de servicii de asistență medicală se stabilește prin hotărârea Guvernului cu privire la Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

  Ce se întâmplă în cazul în care persoana face parte din două categorii de în același timp?

  Ion Dodon, avocat, expert în drept medical
  Ion Dodon, avocat,
  expert în drept medical

  „Dacă se suprapun aceste categorii, în primul rând se ține cont de statutul de angajat al persoanei. De exemplu: dacă este o persoană angajată în câmpul muncii și în același timp este persoană cu dizabilități, atunci lui, ca și angajat, i se va reține din salariu costul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală. Statul intervine și ajută acolo unde persoana nu poate să își achite de sinestătător prima de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a subliniat Ion Dodon

  Ce se întâmplă în cazul în care oamenii nu sunt asigurați, dar au nevoie de asistență medicală?

  „Există situații în care oamenii au nevoie de asistență medicală urgentă, spre exemplu în cazul accidentelor rutiere. Chiar dacă persoana nu este asigurată, ea va primi asistența medicală necesară, însă, ea va fi identificată, cu scopul ca ulterior să i se solicite recuperarea cheltuielilor pentru tratament”, a explicat expertul. 

  Conform legii, persoanele neasigurate beneficiază de tratament gratuit în cazul în care suferă de: tuberculoză, tulburări mintale, alcoolism, narcomanie, afecțiuni oncologice, HIV/SIDA, sifilis, hepatită virală acută A, gripă pandemică.

  Care este data limită de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală?

  Ion Dodon a explicat că în cazul în care persoana este angajată oficial, atunci angajatorul are grijă ca odată cu plata salariului, până la data 25 a lunii, să achite procentul din prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, trebuie achitată până la data de 31 martie. Prin Legea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se fac și unele reduceri pentru anumite categorii de persoane, spre exemplu, pentru deținătorii cotelor de teren, dacă achită prima în termen. 

  „În cazul în care prima de asigurare obligatorie de asistență medicală nu este achitată până la data de 31 martie, atunci Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) poate calcula penalități în mărime de 0,1% din suma neachitată în termen pentru fiecare zi de întârziere. Pentru cei care întârzie să achite prima, statutul de persoană asigurată se activează în termen de șapte zile din momentul achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a precizat Ion Dodon. 

  Sunt obligați cetățenii R. Moldova care locuiesc în străinătate să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală?

  „Cetățenii R. Moldova care au un loc permanent de trai peste hotare și nu sunt rezidenți ai R. Moldova, nu au obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acest lucru se întâmplă în cazul în care ei nu se află pe teritoriul R. Moldova mai mult de 183 de zile. În acest caz, ei au legătură statornică cu alt stat. Cetățenii R. Moldova care au un loc permanent de trai în țările Uniunii Europene, plătesc, de obicei, prime de asigurare în țara în care trăiesc. Cei care au plecat în vacanță, chiar dacă vacanța a durat mai mult timp, oricum sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală” , a subliniat expertul..

  Persoanele care vin în R. Moldova de peste hotare pe un termen scurt, dar rămân rezidenți a statului din care vin, nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.

  „A existat o excepție în perioada stării de urgență, însă această perioadă s-a încheiat. În principiu, statul R. Moldova nu are careva obligații față aceste persoane și din această cauză ei ar trebui să achite costul tratamentului medical. Persoanele rezidente ale unui altui stat, care vin în R. Moldova, au posibilitatea să se asigure și în R. Moldova, achitând costul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă”, a spus Ion Dodon.

  Există acorduri cu alte state care prevăd oferirea asistenței medicale cetățenilor străini aflați temporar în R. Moldova?

  Expertul a explicat că există acorduri la nivelul CSI care prevăd obligația statelor semnatare să acorde servicii medicale în aceleași condiții în care le acordă cetățenilor proprii. Dacă în R. Moldova gravidelor li se acordă din contul statului asigurarea obligatorie de asistență medicală, R. Moldova, spre exemplu, ar trebui să procedeze în același mod cu o gravidă din Federația Rusă aflată pe teritoriul R. Moldova. Adică, să acționăm în același mod în care acționăm față de propriii cetățeni cu cetățenii statului cu care am semnat acordul. În statul din componența CSI care a semnat acest acord, de exemplu Federația Rusă, regulile care sunt aplicabile pentru cetățenii ruși sunt aplicați și pentru cetățenii R. Moldova aflați în Federația Rusă. 

  Unde pot apela oamenii pentru a se informa referitor la asigurarea obligatorie de asistență medicală?

  Ion Dodon a precizat că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală se achită indiferent de faptul dacă persoana va beneficia sau nu de asistență medicală.

  „Sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală este un sistem solidar, orientat social. Chiar dacă o persoană tânără a achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și nu a beneficiat de careva servicii, să fie sigură că copii săi, părinții săi care sunt asigurați de către stat vor beneficia de asistență medicală”, a relatat expertul

   El a mai spus că deseori apar întrebări de tipul: „Eu am achitat costul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală și nu am beneficiat de asistență medicală, pot să-mi restitui banii?”. Din spusele lui, persoana poate să înceapă un litigiu întreg pe acest motiv. Oamenii trebuie să se informeze, iar dacă simt că nu li se face dreptate, să consulte un avocat.

  Mai multe informații pot fi accesate pe site-ul CNAM www.cnam.md. Oamenii pot apela la Linia verde CNAM: 0 800 99999 sau la Linia de informare a MSMPS: 022 26-88-54. De asemenea, pe site-ul www.legis.md pot fi consultate Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală din 27.02.1998 și Legea privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

  Sistemul de asigurări sociale de sănătate din R. Moldova este construit pe modelul sistemului german. Numit și Bismarck, acest model de asigurare de sănătate a fost introdus în Germania, la sfârșitul secolului XIX de către Otto von Bismarck și este bazat pe primele de asigurare obligatorie ce depind de venitul realizat şi nu de starea de sănătate a persoanelor asigurate. Același model de sistem de asigurare de sănătate funcționează și în state precum: Franța, Austria, Belgia, Polonia și Lituania.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură