Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații partidului de guvernare vor…

Deputații partidului de guvernare vor prezenta mâine modificări la legislație, după decizia CC: „Am văzut cel puțin două scrutine locale în care banii au prevalat asupra interesului public”

Sursa foto: parlament.md

Parlamentarii partidului de guvernare vor prezenta miercuri, 4 octombrie, modificări la legislație care, pe de-o parte, să pună în aplicare decizia Curții Constituționale (CC), iar pe de altă parte să asigure „respectarea tuturor drepturilor electorale atât a cetățenilor, cât și a candidaților”. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„(…) Decizia de astăzi a Curții Constituționale vine, dacă putem să spunem așa, să dea un câștig local de cauză sau vine în favoarea acestor grupări criminale (…). Eu n-o să dau calificative deciziei, dar vă pot spune că această decizie nu face altceva decât să ne ajute. Sper să ne ajute suplimentar în elaborarea modificărilor, dar dacă nu, cel puțin o să ne dea o motivație în plus ca mâine să venim cu anumite modificări noi, care, pe de-o parte, să respecte decizia Curții, iar pe de altă parte, să nu permită ca în acest scrutin electoral să participe cei care sunt finanțați din surse obscure (…).

Mâine, cred că în prima jumătate a zilei, vom prezenta o nouă soluție juridică care vine pe de-o parte să pună în aplicare decizia Curții, să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția, iar pe de altă parte să asigure respectarea tuturor drepturilor electorale atât a cetățenilor, cât și a candidaților (…). Am văzut cel puțin două scrutine locale în care banii au prevalat asupra interesului public și asupra principiilor și valorilor (…)”, a spus parlamentarul.

Marți, 3 octombrie, CC a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

„Se declară neconstituțională articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral. La această hotărâre judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate”, a anunțat președintele CC.

Astfel, reprezentanții fostului partid Șor pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie.