Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarația Consiliului Republican al PSRM…

Declarația Consiliului Republican al PSRM după întrevederea de urgență cu Dodon: socialiștii anunță că au fost luate „un șir de decizii importante”

Marți seara, 17 noiembrie, la o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, a avut loc, de fapt, ședința de urgență a Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Într-un comunicat publicat pe site-ul PSRM, socialiștii menționează că în cadrul întrevederii de urgență, la care a participat și președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, Consiliul Republican al PSRM „a luat un șir de decizii importante”, mai exact opt la număr.

În ședință, la care a participat și președintele țării, Igor Dodon, s-a făcut o analiză a situației la zi în țară sub mai multe aspecte: economic, social, politic etc. S-a vorbit despre activitatea Guvernului Chicu în condițiile în care în Parlament lipsește o majoritate guvernamentală. S-a concluzionat că orice destabilizare politică poate afecta și mai mult economia țării, iar aceasta va provoca o criză socială, ale căror costuri vor fi imense pentru cetățenii Republicii Moldova. În această ordine de idei, Consiliul Republican al PSRM a luat un șir de decizii importante:

să susțină inițiativa deputaților socialiști de a propune Congresului alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al formațiunii.

să fie convocat în ședință Congresul XVI al PSRM până la sfârșitul anului.

a împuternici conducerea partidului, în mod special fracțiunea legislativă, să depună efort pentru a identifica posibilitatea de a păstra stabilitatea politică în țară și cursul de dezvoltare echilibrată a politicii externe.

să susțină în continuare punerea în practică a promisiunilor electorale ale lui Igor Dodon. E vorba, mai întâi de toate, de proiectele sociale, care au drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor și susținurea celor mai defavorizate pături ale societății.

de promovat în continuare realizarea proiectelor naționale de dezvoltare a infrastructurii, cum ar fi “Drumuri bune pentru toți”, construcția de apeducte, salubrizarea localităților și iluminatul stradal în satele și orașele țării.

de acordat suport sporit sistemului medical în lupta cu pandemia COVID-19 și, în același timp, de evitat închiderea pe viitor a policlinicelor și spitalelor din țară;

de susținut proiectele destinate tinerilor, cum ar fi “Prima casă”, instituirea “Capitalului matern”, majorarea indemnizațiilor pentru întreținerea copiilor etc.

de dezvoltat programele existente și de lansat alte proiecte pentru reîntoarcerea în țară a moldovenilor aflați la muncă peste hotare.

să fie promovate și puse în practică principiile europene privind funcționarea limbilor în stat. Astfel, fracțiunea parlamentară a socialiștilor va insista ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică.

să fie anulată cenzura impusă de fostul regim oligarhic asupra audiovizualului. În scurt timp urmează să fie propuse modificările la Codul Audiovizualului pentru a elimina cenzura în raport cu posturile TV retransmise din Federația Rusă, restricție care a fost anterior criticată dur atât de societatea civilă din țara noastră, cât și de către partenerii noștri de dezvoltare”, se menționează în comunicatul PSRM.

Marți seara Dodon a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook, prin care a anunțat că în cadrul întrevederii a acceptat propunerea Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor de a reveni în funcția de lider al PSRM.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).