Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Dacă voi închide ochii la…

„Dacă voi închide ochii la acest caz, mâine-poimâine, s-ar putea întâmpla acelaşi lucru cu altcineva”

Elena Balaban, mama poliístului decedat într-un accident rutier în iunie 2017

Umblă prin săli de judecată să-şi facă dreptate, după ce vara acesta, într-un accident rutier, i-a decedat fiul care, împreună cu doi prieteni, se întorcea în Chişinău după o zi de naştere. În drum, însă, moartea le-a ieşit în cale. Organele de drept afirmă că la volanul vehiculului s-ar fi aflat Veaceslav, fiul Elenei Balaban. Femeia, însă, are argumentele sale, fiind convinsă că, până la urmă, adevărul va ieşi la iveală.

Unsprezece iunie 2017. Ora 21:20. Traseul Chişinău-Tiraspol. În timpul unei depăşiri, un automobil de model BMW se ciocneşte violent de un alt autoturism. În consecinţă, acesta a derapat de pe carosabil şi a ajuns în şanţ. Impactul a fost atât de puternic, încât o persoană din automobil „a zburat” la modul direct pe asfalt. În automobil se aflau trei persoane: Adrian Todică, Alexei Potâng şi Veaceslav Balaban. Primii doi s-au ales cu vătămării corporale de gravitate diferită, iar cel din urmă a decedat în drum spre spital.

Momente de groază

În acea zi, Alexei Potâng, fost poliţist din cadrul batalionului de patrulare, îşi sărbătorea ziua de naştere pe teritoriul unei baze de odihnă din Merenii Noi. La eveniment au venit mai mulţi prieteni, printre care şi Veaceslav Balaban, care era într-o relaţie de cumetrie cu omagiatul. Aceştia au stat la masă, servind şi băuturi alcoolice. Când se lăsă seara, au strâns masa şi s-au pregătit să plece. Primii care au ieşit de pe teritoriul bazei de odihnă au fost oaspeţii omagiatului, iar ultimii s-au pornit Adrian Todică, Alexei Potâng şi Veaceslav Balaban. Până a se porni la drum, cei trei prieteni discutau despre cine va urca la volan, dar nu se ştie ce au decis. Ulterior, s-au urcat în automobilul personal al lui Alexei Potâng, pornind spre Chişinău. La ieşire din satul Chetrosu, automobilul de model BMW a părăsit banda pe care circula şi a ieşit pe contrasens. Acesta şi-a continuat deplasarea, intrând într-o curbă. Din depărtare s-a auzit o lovitură, după care s-a ridicat un nor de praf. Automobilul în care se aflau cei trei prieteni, cu o viteză excesivă, s-a izbit violent în spatele unui alt autoturism. În consecinţă, acesta a derapat de pe carosabil şi a ajuns în şanţ. În stare de şoc, lângă maşină stăteau Adrian şi Alexei. La mijlocul drumului mai mulţi oameni încercau să acorde primul ajutor unei persoane care se afla pe asfalt. Acesta era Veaceslav Balaban.

Mama nu-şi pierde speranţa

– Alo, bună ziua. Pot vorbi cu Elena Balaban?

– Da, spuneţi. Eu sunt Elena.

– Vă telefonăm de la ZdG. Aţi trimis o scrisoare la redacţie, în care ne vorbiţi despre cazul fiului dvs. Când am putea discuta?

Ne-am întâlnit cu Elena Balaban peste două zile de la acel apel telefonic, la Judecătoria Centru. În acea dimineaţă, la 10:30, era planificată una dintre şedinţele de judecată pe marginea accidentului rutier în care a fost implicat şi fiul său. Atunci, procesul de judecată a fost amânat repetat, pe motiv că judecătorul s-ar fi îmbolnăvit. Femeia îşi aminiteşte că şi data trecută, când şedinţa se amânase, întrucât la proces nu s-a prezentat una dintre părţile implicate. Din aceste motive, femeia e nevoită să facă cale întoarsă tocmai în raionul Căuşeni, în sudul R. Moldova.

Elena Balaban, mama poliístului decedat într-un accident rutier în iunie 2017

Elena Balaban ne povesteşte că oamenii legii au decis să nu pornească o urmărire penală pe faptul accidentului în cauză, argumentând că făptuitorul a decedat. Femeia califică această decizie drept una incorectă, deoarece este convinsă că la volan s-ar fi aflat Alexei Potâng, proprietarul maşinii, dar nu fiul său. Având această convingere, Elena a depus o plângere împotriva ordonanţei emise de procuror, în care cere continuarea urmăriri penale şi efectuarea expertizelor necesare în cazurile de accident, care ar stabili cine anume era la volanul automobilului. Mama lui Veaceslav s-a înarmat cu argumente şi răbdare, fiind pregătită să lupte până i se va face dreptate.

Aţele albe din dosar

În plângerea adresată Procuraturii, Elena Balaban atenţionează asupra mai multor nereguli şi fapte care nu au fost luate în considerare. „Pun la îndoială declaraţiile lui Alexei Potâng şi ale lui Adrian Todică, deoarece au drept scop scutirea de răspundere a lui Alexei, despre care cred că era la volanul automobilului BMW în timpul accidentului”, spune femeia. Pe de altă parte, în declaraţiile sale făcute organelor de drept, Alexei Potâng a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice cel mai mult dintre toţi oaspeţii săi, iar din acest motiv s-a urcat pe bancheta din spate. Acesta îşi mai aminteşte că, pe bancheta din faţă, a pasagerului, se aşezase Adrian Todică. Potrivit acestuia, locul la volan i-a revenit lui Veaceslav, pe motiv că ar fi fost mai adecvat decât ceilalţi doi. Acelaşi lucru l-a confirmat şi Adrian Todică. Femeia, însă, declară: „Cunosc că Alexei Potâng era o perosană obsedată de automobilul BMW şi nu admitea ca altcineva să urce la volan. Persoanele care îl cunosc mi-au comunicat că permanent conducea cu mare viteză. Fiind poliţist în cadrul batalionului de patrulare, avea suficiente cunoştinţe ca să scape de răspundere. De asta a decis să indice că la volan ar fi fost Veaceslav, convingându-i şi pe prietenii săi, Adrian Todică şi Victor Slobozean, să facă declaraţii false. Adrian mi-a comunicat mie că el nu ţine minte cine s-a urcat la volan”.

În aceeaşi ordine de idei, Elena Balaban atenţionează asupra faptului că nu a fost efectuată o expertiză medico-legală „care ar stabili leziunile corporale ale persoanei decedate, localizarea şi caracterul lor şi, nu în ultimul rând, mecanismul de formare a traumelor, pentru a înlătura orce dubii referitoare la conducătorul automobilului. Urma să fie efectuată şi expertiza tehnică a automobilului, iar colaborarea cu expertiza medico-legală ar fi putut permite stabilirea cu certitudine a localizării lui Veaceslav Balaban în automobilul avariat”. Avocatul Elenei Balaban, Adela Frunză, a specificat că Alexei Potâng are leziuni corporale specifice unei persoane care s-a aflat la volanul automobilului. Expertiza medico-legală a constatat comoţie cerebrală, contuzia ţesuturilor moi ale feţei, plagă în regiunea frontală şi contuzia ţesuturilor moi ale cutiei toracice. Avocatul consideră că leziunile din regiunea pieptului au fost provocate în urma impactului cu volanul autovehiculului, ceea ce denotă că anume acesta conducea maşina în timpul accidentului. Elena Balaban ne-a comunicat că „la înmormântare, Alexei se ţinea de piept, ceea ce arată că el s-a lovit aflându-se la volan. De ce Adrian Todică sau Veceslav nu au astfel de traume?”, se întreabă femeia. „Răspunsul este că nu s-au aflat la volan”.

În acest caz, un rol deosebit îl are un martor a cărui identitate nu va fi divulgată din motive de securitate. Acesta trecea pe alături atunci când s-a produs accidentul şi s-a oprit pentru a acorda primul ajutor. Aceeaşi persoană a participat la descarcerarea maşinii avariate, fiind şi cea care a deschis uşa şoferului. Potrivit acestei surse, la volan se afla Alexei Potâng, pe care l-a ajutat să iasă din maşină cu faţa însângerată. Avocata a încercat să convingă martorul să ofere declaraţii oficiale, dar acesta a refuzat, argumentând că „se teme de aceşti poliţişti, ca să nu-i facă vreun rău”. Totodată, proprietarul unui magazin alimentar susţine că cei din maşină „făceau raliuri şi conduceau cu viteză sporită”. Nu este clar de ce poliţiştii din Anenii Noi, care au venit la locul accidentului, au chemat colegii din Chişinău. „Probabil, colaboratorii de poliţie s-au înţeles între ei să muşamalizeze cazul”, a constatat Adela Frunză.

Contactat de ZdG, Alexei Potâng a reconfirmat declaraţile oferite anterior Procuraturii, afirmând că nu s-a urcat la volanul automobilului. „Eu eram în stare de ebrietate şi nu mi-am putut permite să urc la volan. Eu m-am urcat pe bancheta din spate şi am adormit. Veaceslav era mai treaz decât mine, din acest motiv el s-a urcat la volan”, a afirmat acesta. Referitor la declaraţia Elenei Balaban, potrivit căreia la volan s-ar fi aflat proprietarul automobilului BMW, răspunsul acestuia a fost scurt: „De unde poate ea să afirme dacă nu a fost la faţa locului? Desigur, eu nu eram la volan”, ne-a spus bărbatul.

Din nou pe drumuri

Un coridor întunecos şi puţin iluminat de la Judecătoria Chişinău. Aici îi găsim pe Elena şi Dumitru Balaban. Ambii stau aşezaţi pe un scaun, în aşteptarea procesului de judecată. Au făcut cale lungă şi, de la acest proces, aşteaptă un rezultat pozitiv. „Venim împreună să ne căutăm dreptatea”, ne spune Elena Balaban, privindu-şi soţul. „Cazul este destul de dificil”, recunoaşte cu tristeţe femeia. „Vreau să se afle adevărul. Nu pot să văd cum numele feciorului meu este ponegrit. Să fie pedepsit cel care într-adevăr era la volan. Să recunoască, să spună adevărul”, declară Elena. La discuţie se alătură şi Dumitru Balaban. „Nici vorbă că a fost la volan! Colegii lui mi-au spus că vina va cădea pe cel care a decedat. Va fi greu de găsit dreptatea, dar vom reuşi. Eu, dacă voi închide ochii la acest caz, mâine-poimâine, s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi cu altcineva. Nu vreau să mai plângă alţi părinţi din cauza unuia care are spete. Veaceslav absolvise Academia de Poliţie. De o lună se transferase la Chişinău. Spunea că va rezista şi iată că a rezistat”, ne-a spus bărbatul.

Procesul de judecată începe, iar noi aşteptăm după uşă. După 20 de minute, din sală iese procurorul Victor Plugaru. Îi solicităm comentarii la acest subiect, însă obţinem un răspuns scurt: „După ce se va pronunţa instanţa, vă pot oferi comentarii. Atât”. Aflăm de la Elena Balaban că instanţa a rămas în pronunțare, iar procurorul Plugaru, la fel ca și avocata familiei au solicitat reluarea urmăririi penale. Ar putea fi o victorie mică într-o luptă mare.