Principală  —  IMPORTANTE   —   Consilierii lui Igor Dodon și…

Consilierii lui Igor Dodon și secretarul general al Aparatului președintelui, demiși prin decret

Foto: noi.md

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Nicolae Posturusu, este demis din funcție prin decret prezidențial, publicat marți, 22 decembrie, în Monitorul Oficial. De asemenea, din funcții sunt eliberați și consilierii lui Dodon, odată cu expirarea mandatului președintelui.

Conform decretului semnat de Igor Dodon, secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova și-a prezentat demisia începând cu 23 decembrie.

Nicolae Posturusu a fost numit a în funcția de secretar general al Aparatului preşedintelui în noiembrie 2019. În februarie 2020, Posturusu a fost numit și în fucția de vicepreședinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele R. Moldova.

Din 2017 până în 2019 acesta a deținut funcția de secretar general adjunct în cadrul Aparatului prezeidențial. Până în anul 2017, acesta a ocupat funcții publice, fiind șef al Aparatului directorului general al Serviciului Vamal din Guvernul Tarlev și șef al Secţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiţiei, în timpul Guvernului Grecianîi. În anul 2007, înainte de a ajunge la Ministerul Justiției, Posturusu a fost numit președinte al grupului de lucru tehnic pentru implementarea componentei 4b (Prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul sistemului vamal) privind implementarea Planului Preliminar de țară al Republicii Moldova.

Posturusu a fost și avocatul liderului PCRM, Vladimir Voronin, într-o cauză de chemare în judecată a primarului de Bălți, Renato Usatîi, în anul 2014, când îi cerea edilului să-și ceară scuze publice, să dezmintă acuzațiile aduse liderului comunist și să achite prejudiciul moral în sumă de 1 leu.

În anul 2015, acesta a fost conducătorul unei asociații obștești „Free Thinking”, înregistrată la Ministerul Justiției și care are ca scop „promovarea principiilor democratismului, supremației legii, transparenței și combaterii corupției, apărării și promovării drepturilor omului”.

Totodată, Dodon a dispus eliberarea din funcție a consilierilor săi. Este vorba de :

Vasilii Șova – Consilier în domeniu politic și al reintegrării

Serghei Mișin – Consilier pentru relații interetnice

Galina Balmoș – Consilier în domeniul dezvoltării sociale

Elena Gorelova – Consilier în domeniul economic

Corneliu Popovici – Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării

Cristina Pavliuc – consilier pentru relațiile cu diaspora

Rita Manole – consilier.

560 de mii de lei pentru Dodon și consilierii săi, la încheierea mandatului 

În bugetul pentru anul 2020 au fost incluse cheltuieli de 560 de mii de lei drept indemnizații pentru personalul Aparatului președintelui. Din acești bani, pentru finalizarea mandatului de președinte al R. Moldova, Igor Dodon va primi o indemnizație unică de 39 de mii de lei, restul banilor fiind repartizați consilierilor săi și membrilor Aparatului președintelui.

Dodon a donat suma echivalentă cu valoarea indemnizației primite la final de mandat unei familii cu 8 copii minori care recent au rămas fără mamă.

„Preoteasa Irina Cij, din municipiul Chișinău, în vârstă de 38 de ani, a decedat recent din cauza unei boli incurabile. Părintele Marin, paroh al bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău a rămas cu o grea povară financiară din cauza datoriilor și a cheltuielilor pe care le-a suportat pentru tratamentul soției”, spunea Igor Dodon.

Foto: Facebook/Igor Dodon

Viitorii consilieri ai președintei Maia Sandu

Președinta aleasă, Maia Sandu, care va fi investită în funcție la 24 decembrie urmează să își stabilească echipa de consilieri.

Anterior, Sandu a anunțat că Ala Nemerenco îi va fi consilier pe probleme sociale și sănătate, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, o va consilia în problemele de economie, iar ex-ministrul Justiției, Olestea Stamate, va fi consilier pe justiție.

Fostul ministru al Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, va fi consilier pe educație, expertul economic Sergiu Tofilat – consilier în domeniul energetic, jurnalista Angela Brașoveanu – consilier pe probleme culturale și Elena Druță – consilier pentru Relațiile cu Diaspora.