Principală  —  IMPORTANTE   —   Comitetul Parlamentar de Asociere R.…

Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE a adoptat o declarație prin care solicită „începerea negocierilor de aderare cât mai curând”

În cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE, a fost adoptată o declarație comună de susținere a parcursului european al țării noastre care prevede, printre altele, începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene (CE). Despre asta a anunțat joi, 23 martie, europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

„Am coprezidat astăzi o reuniune foarte bună a Comitetului parlamentar de Asociere UE – Moldova. Alături de membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului R. Moldova, reprezentanți ai Guvernului R. Moldova, precum și ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, am transmis susținerea noastră clară pentru creșterea sprijinului european oferit R. Moldova”, a declarat Siegfried Mureşan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul a anunțat câteva prevederi ale declarației adoptate astăzi în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova:

  • Începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări;
  • Regim european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă R. Moldova;
  • Unitate special dedicată relațiilor cu Moldova la nivelul Direcției de Vecinătate a Comisiei Europene
  • Mai multe resurse alocate Hub-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor R. Moldova;
  • Liberalizarea totală a comerțului UE – Moldova;
  • Creșterea sprijinului financiar european pentru R. Moldova;
  • Eliminarea tarifelor de roaming între UE și Moldova.

Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – R. Moldova. Din el fac parte membri numiți de Parlamentul R. Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Joi, 23 martie, la Bruxelles a avut loc a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul European a acordat, pe 23 iunie 2022, Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.