Principală  —  IMPORTANTE   —   Chișinăul va găzdui cea de-a…

Chișinăul va găzdui cea de-a VIII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone

Sursa: parlament.md

Parlamentul R. Moldova urmează să găzduiască cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone. Subiectul a fost discutat marți, 12 iulie, de către președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și noul ambasador al Poloniei în R. Moldova, Tomasz Kobzdej.

Potrivit unei note informative a Parlamentului, discuțiile dintre Igor Grosu și Tomasz Kobzdej s-au referit și la situația regională de securitate, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și gestionarea crizei refugiaților.

„Șeful Legislativului a adresat mulțumiri autorităților poloneze pentru asistența umanitară acordată țării noastre în contextul fluxului de refugiați din Ucraina. De asemenea, președintele Parlamentului și-a exprimat interesul pentru consolidarea relațiilor bilaterale și valorificarea potențialului existent, în special pe domenii precum energie, agricultură, infrastructură”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Noul ambasador al Poloniei, Tomasz Kobzdej, a înmânat scrisorilor de acreditare la sfârșitul lunii aprilie. El este succesorul ambasadorului Bartłomiej Zdaniuk.

Cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone s-a desfășurat la Varșovia, în decembrie 2021. Atunci, printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul reuniunii au fost cele privind sprijinul pentru reforme, asistența în domeniul energetic și în dezvoltarea regională a Republicii Moldova, dar și reglementarea transnistreană în contextul președinției poloneze la OSCE în perioada anului 2022.

De la începutul războiului în Ucraina, țările europene, inclusiv Polonia au oferit sprijin R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților. De asemenea, în luna martie, președintele Poloniei, Andrzej Duda, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, a anunțat că Guvernul Poloniei a decis să acorde R. Moldova un credit fără dobândă în valoare de 20 de milioane de euro. Banii urmează a fi folosiți pentru gestionarea crizei economice din țară, în contextul războiului din Ucraina.