Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu, despre legile votate de…

Chicu, despre legile votate de PSRM-Șor: „Eu cred că toate aceste legi vor fi contestate și anulate”

Premierul demisionar Ion Chicu a criticat mai multe legi adoptate și votate de majoritatea neformală PSRM-Șor. Acesta susține că a fost mai puțin vocal în ultima perioadă, din motiv că important pentru el a fost aprobarea în Parlament a legilor bugetului.

Declarațiile au fost făcute miercuri seara, 23 decembrie, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8.

Chicu susține că Legea cu privire la reducerea vârstei de pensionare aprobată la ședința Parlamentului din 16 decembrie curent, fără dezbateri și fără avizul Guvernului, inițiată de un grup de deputați socialiști, trebuia consultată inclusiv cu Banca Mondială.

„Faptul că s-a mers repede pe o modificare așa complexă, nu este bine. Guvernul nici nu a reușit să se uite bine pe această lege. Este clar că sunt probleme la bugetul asigurărilor sociale, dar asta nu înseamnă că a priori este o măsură greșită. Acest proces trebuia consultat, discutat, inclusiv cu Banca Mondială, care a fost implicată în procesul de reformare”, a spus Chicu.

Cât privește modificările aduse Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), premierul demisionar consideră că aceste modificări nu trebuiau făcute.

„Este o lege care trebuia consultată cu partenerii de dezvoltare pentru că noi știm cât de atenți sunt ei la aceasta. S-a făcut în pripă. Eu consider că nu trebuia de făcut aceste modificări”, a menționat Chicu.

Totodată, premierul demisionar susține că „legea miliardului” votată de PSRM-Șor, este o „lege care nu face dreptate”.

Guvernul Chicu și-a dat demisia miercuri dimineață, 23 decembrie. Premierul demisionar a declarat că a luat decizia după ce s-a consultat cu președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Cu o săptămână înainte de demisie, pe fundalul unor proteste ale deputaților din opoziție, într-o ședință desfășurată la miezul nopții, deputații PSRM-ȘOR au aprobat proiectele bugetelor anuale, iar acum câteva zile Dodon a promulgat documentele.

Miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, modificări aduse Legii privind Autoritatea Națională de Integritate (ANI), reducerea vârstei de pensionare.

Luni, 21 noiembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu modificările votate de PSRM-Șor la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Tot luni, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce deputatul fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a depus o sesizare în acest sens.