Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Candidatul PSRM la Bălți, din…

Candidatul PSRM la Bălți, din „magician” – în politician: întâlniri electorale cu mașini înmatriculate în Rusia, business la Moscova și legături cu interlopul Caramalac

În timp ce Rusia este blamată de întreaga lume pentru că omoară zilnic oameni nevinovați în Ucraina, candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți se afișează ostentativ la întâlnirile electorale cu mașini ce au numere de înmatriculare rusești. CV-ul acestuia, dar și acțiunile sale trădează o relație „specială” cu Rusia, dar și cu interlopul Grigore Caramalac, refugiat la Moscova și dat în căutare de autoritățile de la Chișinău. 

Apropiatul lui Caramalac 

Maxim Moroșan, candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți, a locuit timp de aproape 20 de ani în Rusia, unde activa ca „magician” și businessman. În 2020 a revenit în R. Moldova, la Bălți și a înființat Uniunea Antreprenorilor Ruso-Moldoveni, dar și organizația „Я Бельчанин” (Sunt Bălțean, traducere din limba rusă, n.r.), ambele fiind finanțate prin intermediul fundației „IFAVIS” de „hoțul în lege” Grigore Caramalac. Acesta a fost învinuit de-a lungul timpului de comiterea mai multor infracţiuni legate de banditism, complicitate la tentativă de omor premeditat cu circumstanţe agravante, şantaj şi sustrageri de bani în proporţii deosebit de mari. De mai mulţi ani, Caramalac s-a refugiat la Moscova și a evitat să răspundă în fața legii din R. Moldova. 

Grigore Caramalac

Candidatul PSRM la funcția de primar și Grigore Caramalac nu-și feresc relația de ochii publicului. La 25 decembrie 2020, într-un hotel din Bălți, în cadrul unei conferințe organizate de Uniunea Antreprenorilor Ruso-Moldoveni, mai mulți sportivi au primit echipament donat de fundația „IFAVIS” condusă de Caramalac, inclusiv maiouri pe care au fost imprimate stema Federației Ruse și a R. Moldova. La 6 septembrie, 2021, fondul „IFAVIS” l-a felicitat pe Maxim Moroșan cu ocazia zilei sale de naștere: „Multstimatul Maxim Moroșan, fondul IFAVIS din numele președintelui fondului Grigore Ivanovici Caramalac, vă felicită cu ziua de naștere. Dorim să vă urăm mari perspective în munca voastră, promovarea tuturor proiectelor, sănătate și o bună dispoziție”. 

ZdG a constatat că Maxim Moroșan are legături cu mai multe persoane din anturajul lui Caramalac, inclusiv cu interlopul Gheorghe Nazaruc, considerat omul de încredere al lui Caramalac, vizat în Moldova într-un dosar penal  pentru „participarea la acțiuni de șantaj în proporții deosebit de mari”, dar în care a fost achitat. 

Maxim Moroșan donând echipament sportiv de la fundația lui Caramalac/ FOTO: Facebook

În 2022, fundația lui Caramalac a publicat și un video în care a prezentat activitatea Uniunii Antreprenorilor Ruso-Moldoveni condusă de Moroșan. În descrierea materialului se menționa că pe lângă fundația lui Caramalac, organizația candidatului PSRM la funcția de primar al mun. Bălți a fost susținută și de „Rossotrudnicestvo”, o agenție federală subordonată președintelui Federației Ruse și Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. 

Legăturile cu Ceaika și trecutul de „magician”

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, agenția „Rossotrudnicestvo” a fost inclusă în listele de sancțiuni ale țărilor Uniunii Europene, notându-se că este „principalul organism guvernamental care proiectează puterea blândă și influența hibridă a Kremlinului, inclusiv promovarea conceptului de «lume rusească».

În februarie 2021, președinte al Consiliului Public al „Rossotrudnicestvo” a fost ales omul de afaceri rus Igor Ceaika, fiul milionar al controversatului fost procuror general al Federației Ruse, despre care ZdG a scris anterior că avea relații apropiate cu fostul președinte, Igor Dodon, actualul secretar executiv al Partidului Socialiștilor. 

Atunci când Maxim Moroșan locuia în Rusia, el era cunoscut sub pseudonimul „Maxim Belski” și activa drept „magician” la petreceri private în Moscova, cât și în alte orașe. Pe 7 martie 2019, Maxim Moroșan publică o fotografie de la Kremlin, în care ține în mână o diplomă de recunoștință pentru concertul care l-a avut acolo. La 24 decembrie, Moroșan publică un video în care primește o nouă diplomă de recunoștință și precizează că „Kremlinul este visul meu din copilărie, odată voi ajunge la tine”. Într-un interviu acordat unui canal de YouTube, sub pseudonimul „Maxim Belski”, a declarat că pentru prima dată a evoluat în Kremlin în 2011 și „după asta, tot mai des și mai des”. Fiind întrebat dacă a dat mâna cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Moroșan a spus că nu, dar că „într-o zi acest lucru cu siguranță se va întâmpla”. 

Maxim Moroșan ținând o diplomă de recunoștință în Kremlin/ FOTO: Facebook

Maxim Moroșan este și fondatorul organizației „Я Бельчанин”, dar acesta nu a figurat niciodată drept administrator, în funcție fiind instalate de-a lungul timpului persoane interpuse, actualul director fiind boxerul Dmitri Galagoţ. Sportivul a preluat conducerea în iunie 2022, după ce la funcție a renunțat Mihail Ahremțev, un politician cu viziuni pro-ruse radicale din Bălți, președinte al partidului „Ai noștri”. În anul 2020, acesta a ajuns în atenția opiniei publice când a dat foc unei hărți a României Mari chiar înainte de vizita președintelui român, Klaus Iohannis, la Chișinău. 

Ceasuri și mașini de lux

Maxim Moroșan își afișează deschis relațiile cu Rusia și în actuala campanie electorală. El participă la întâlnirile electorale din municipiu, fiind însoțit de mașini cu numere de înmatriculare rusești. 

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Maxim Moroșan declară trei automobile: Nissan Teana, fabricat în 2014, cumpărat în 2019 cu 1 milion de ruble (aproximativ 187 de mii de lei); Audi Q5, fabricat în 2010, cumpărat în 2021 cu 1,5 milioane de ruble (aproximativ 280 de mii de lei); Mercedes S500, fabricat în 2014 și cumpărat în 2023 cu 3 milioane de ruble (aproximativ 561 de mii de lei). Moroșan declară că în 2022 a avut un venit salarial anual de 480 de mii de ruble (aproximativ 90 de mii de lei), iar soția acestuia – un venit de 420 de mii de ruble (aproximativ 78 de mii de lei). Ambii soți au primit salariu de la firma pe care o deține Maxim Moroșan, „MTL Auto Lider” din orașul Odințovo, suburbie a Moscovei, care se ocupă de întreținerea și repararea mașinilor. Automobilul de marca Mercedes, modelul S500, cu numere de înmatriculare din Rusia, indicat în declarația de avere, poate fi observat și în mai multe materiale electorale publicate de Moroșan. 

Candidatul mai declară un apartament dobândit în 2019, cu o suprafață de 36 de metri pătrați, cumpărat cu 3,3 milioane de ruble (aproximativ 617 mii de lei) și  un alt apartament de 50 de metri pătrați, în care are drept de abitație din 2022. În 2018 a primit drept donație un teren intravilan de 0,16 ha. La rubrica „Alte bunuri mobile a căror valoare unitară depășește suma a 10 salarii medii lunare pe economie”, candidatul PSRM declară trei ceasuri primite cadou în 2021 și 2022. Toate trei ceasuri sunt elvețiene, produse de Rolex, Breguet și Concord. Moroșan nu a indicat valoarea acestori bunuri, indicând la coloana respectivă „nu este cunoscută, având în vedere că s-au oferit cadou”. 

În luna august curent, Maxim Moroșan a fost ales președinte al oficiului teritorial Bălți al PSRM, la prezentarea acestuia participând președintele partidului, Igor Dodon și fostul ministru de Interne și membru al Consiliului Republican al PSRM, Pavel Voicu. 

Mașina cu numere de înmatriculare rusești cu care Maxim Moroșan poate fi observat la întâlniri electorale/ FOTO: Facebook

ZdG a încercat să discute cu Maxim Moroșan despre relația acestuia cu Federația Rusă, dar fără succes. Am discutat cu Pavel Voicu, membru activ în campania socialiștilor de la Bălți. Acesta a refuzat să ne ofere numărul de telefon al lui Moroșan, dar a menționat că urmează să se vadă cu el și îi va transmite că a fost contactat de ZdG. „Haideți să lăsăm provocările și trecutul care cineva încearcă să-l deseneze și să ne orientăm pe viitor”, ne-a transmis Voicu. La momentul publicării articolului, nu am primit o reacție de la Maxim Moroșan.