Principală  —  IMPORTANTE   —   Bolea, despre autodizolvarea Parlamentului „Invenție…

Bolea, despre autodizolvarea Parlamentului „Invenție a unui autist, băgată pe gât”. Deputați dar și reprezentanți ai ONG-urilor critică declarația lui Bolea

„Invenție a unui autist, băgată pe gât”, astfel a calificat președintele Comisiei parlamentare „Comisia juridică, numiri şi imunităţi”, Vasile Bolea, sesizarea depusă de PAS la Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției privind autodizolvarea Parlamentului. Declarația lui Bolea a stârnit mai multe reacții de nemulțumire și indignare în rândul deputaților dar și a organizației neguvernamentale de protecție a copiilor cu autism și a familiilor acestora.

Într-o postare pe facebook, Vasile Bolea a explicat de ce autodizolvarea Parlamentului este o invenție.

De ce autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gît. În scopul realizării colaborării și controlului reciproc în procesul exercitării suveranității naționale, Constituția stabilește anumite raporturi între Parlament, Șeful statului și Guvern, raporturi ce se manifestă prin interacțiune reciprocă, competențe strict stabilite și limitate de reglementări constituționale. Una din prerogativele Șefului statului este de a dizolva Parlamentul, ceea ce constituie o garanție constituțională care permite soluționarea și deblocarea unei crize instituționale. Înainte de a dizolva Parlamentul, Președintele urmează să se adreseze Curții Constituționale pentru a stabili circumstanțele de dizolvare.

Deoarece conform prevederilor constituționale Președintele RM este unicul subiect investit de către legiuitorul constituant cu drept de a dizolva Parlamentul, sesizarea Curții Constituționale privind aprecierea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului este un drept exclusiv al acestuia. Și sesizarea Curții se va face doar după consultarea fracțiunilor parlamentare.

Președintele Comisiei spune că pentru autodizolvare trebuie stabilite circumstanțele de dizolvare și doar după această să se dizolve Parlamentul, iar dreptul de a sesiza Curtea și de a dizolva legislativul îl are doar Președintele statului

„Unii spun că procedura autodizolvării nu este interzisă de constituție, această idee de manipulare a maselor fiind una de bază vociferată chiar de fostul Președinte al Curții Constituționale. De ce această idee este una manipulătoare? Este simplu. Deoarece procedura de autodizolvare nu este prevăzută de Constituție. Aici, în asemenea condiții cineva trebuie să inventeze și să descrie procedura de autodizolvare”, susține Bolea.

În context, Bolea a adresat mai multe întrebări referitoare la procedură care este intentată.

„1. Dar de câți deputați trebuie să fie înregistrat proiectul de hotărâre privind autodizolvarea? Inițiativa de modificare a Constituției se face de 1/3 de deputați. Dacă se vrea că decizia de autodizolvare să se voteze cu 67 de deputați, atunci inițiativa de la cîți deputați trebuie să vină?
2. În cazul autodizolvării, trebuie sau nu să fie stabilite circumstanțele dizolvării parlamentului? Cine vă sesiza în acest caz Curtea Constituțională? Care sunt aceste circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului?
3. Dacă procedura de autodizolvare a Parlamentului vă eșua, va putea sau nu Președintele RM să dizolve Parlamentul în conformitate cu prevederile art.85 din Constituție?”, întreabă Bolea.

Mai târziu, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a criticat declarația colegului său din legislativ. Totodată, acesta și-a cerut scuze de la părinții care au copii care suferă de autism.

Și Asociația Obștească „SOS Autism” Moldova a venit cu o reacție la declarația deputatului socialist Vasile Bolea. Într-o postare publicată pe pagina lor de Facebook, reprezentanții organizației s-au declarat „indignați, profund dezgustați și dezamăgiți” 

Suntem indignați, profund dezgustați și dezamăgiți și ne doare…După 12 ani de muncă titanică, efort, resurse, răbdare, perseverență, în care am tot încercat să demonstrăm guvernanților că copii noștri există, că problemele lor merită atenția celor de la cârma statului, că nu ne dorim ca această țară să se confrunte cu un colaps financiar în viitor plătind copiilor noștri îndemnizația de șomer și încapacitate de muncă, că ei pot și merită să trăiască decent și să-și câștige bucățica de pâine în acest stat… Acum ne întrebăm oare acest stat merită copiii noștri?„, susțin reprezentanții ONG-ului.

Reporterul ZdG l-a contactat pe deputatul Vasile Bolea pentru a obține o recție în acest sens, acesta însă ne-a spus că nu are timp liber și să revenim mai târziu.

Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

Potrivit sesizării, deputații a cerut curții să se expună modul cum poate Parlamentul să adopte decizie privind auto-dizolvarea sa și provocarea astfel a alegerilor anticipate.