Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada confirmă: „Plahotniuc este în…

Ambasada confirmă: „Plahotniuc este în Statele Unite. Este supus procedurilor administrative de deportare”

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea

După nouă luni în care fostul lider al Partidului Democrat a dispărut de pe scena publică, fără a se cunoaște locul aflării acestuia, Ambasada Statelor Unite în R. Moldova confirmă faptul că Vladimir Plahotniuc se află în prezent în SUA.

„Înțelegem că Vladimir Plahotniuc este prezent în Statele Unite, însă la moment este supus procedurilor administrative de deportare.  Asemenea proceduri, inclusiv căile permisibile de revizuire judiciară, pot dura perioade semnificative de timp”, menționează purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA.

Informația despre faptul că Plahotniuc este în SUA a fost făcută anterior publică și de finul său, deputatul Andrian Candu. Acesta declara că fostul lider al PDM se află în SUA împreună cu familia sa.

Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM. Anunțul a fost făcut la începutul lunii ianuarie de către purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american, Mike Pompeo.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie 2019, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD.

Fostul lider al Partidului Democrat a declarat atunci că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne rus a anunțat că Vladimir Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei structuri criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale, de mari proporții.

Pe 10 octombrie 2019 procurorii anticorupție au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind vizat în două dosare penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ulterior, autoritățile moldovene l-au anunțat pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în căutare interstatală și internațională.

La 15 noiembrie 2019, Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia. Potrivit presei ruse, mandatul a fost emis în dosarul în care Plahotniuc este suspectat de contrabadă cu droguri.