Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   „Invazia” imigranţilor: altă campanie electorală,…

„Invazia” imigranţilor: altă campanie electorală, acelaşi narativ

La 4 februarie curent, pe portalul Vedomosti.md a fost publicată o ştire în care se afirmă că Moldova a acceptat primii doi refugiaţi din Bangladesh, deoarece Italia ar fi refuzat să-i primească. Ulterior, această informaţie a fost preluată şi de alte portaluri care au dedus că ţara noastră primeşte migranţii respinşi de Uniunea Europeană. Avocatul poporului pentru drepturile copilului din Republica Moldova spune că cei doi tineri au fost găsiţi la frontiera cu România şi că ei, de fapt, erau în tranzit. Experţii menţionează că acest caz este unul obişnuit de trecere ilegală a frontierei, doar că unele instituţii media încearcă să reanimeze narativul despre invazia migranţilor, mesaj promovat intens în preajma alegerilor prezidenţiale din anul 2016.

Ştirea „Молдова приняла первых беженцев из Бангладеш, от которых отказалась Италия” (în traducere: „Moldova a acceptat primii refugiaţi din Bangladesh, pe care Italia i-a refuzat”) a fost publicată de Vedomosti.md, la scurt timp după ce Lilia Caciuc, şefa interimară a Direcţiei municipale pentru protecţia copilului, a raportat în cadrul şedinţei săptămânale a serviciilor primăriei Chişinău din 4 februarie 2019, despre plasarea la Centrul de Asistenţă şi protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane a doi minori, care au fost găsiţi la hotarul ţării noastre cu România: „S-a stabilit că aceşti doi minori vin din Bangladesh, au fost plasaţi la centrul de urgenţă, urmează să stabilim statutul lor. Vom avea astăzi o întrevedere cu Avocatul pentru drepturile copilului şi vom încerca să găsim o soluţie pentru că la moment Chişinăul nu are un centru unde ar putea să-i plaseze… Intuiţia îmi spune că ei sunt doar primele persoane care vin, ar putea să urmeze şi alţi migranţi, de aceea ar trebui să găsim un mecanism pentru soluţionarea acestor probleme”.

Ştirea a fost preluată rapid şi de alte surse media cum ar fi: Point.md, Kp.md, Bloknot-moldova.md, Btv.md, Enews.md, toate făcând trimitere la Vedomosti.md. Unele site-uri au menţionat că ”Moldova primeşte migranţii refuzaţi de Uniunea Europeană”.

În finalul articolului se mai spune: „Ar fi tare bine dacă intuiţia funcţionarei de la primăria Chişinău s-ar înşela. Dar, se vede că Lilia Caciuc ştie un pic mai multe decât noi, cetăţenii obişnuiţi. În ciuda cotei stabilite pentru acceptarea migranţilor, Italia, care este membră a Uniunii Europene, nu a acceptat încă niciunul”. Autoarea textului lansează şi o speculaţie: „Va fi oare redirecţionat fluxul migranţilor din Italia în Moldova, care nu este nici măcar membru al UE şi nici măcar nu dispune de resursele necesare pentru aceasta?”

Avocatul copilului: Nu este o ”invazie” a migranţilor

Contactată de Stopfals.md, Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a declarat că cei doi minori originari din Bangladesh au fost reţinuţi la frontiera Republicii Moldova cu România şi că până în prezent, autorităţile de la noi nu au informaţii suficiente despre scopul călătoriei lor, însă din discuţia cu aceşti copii, s-a aflat că ei ar fi fost în trecere: „Statutul lor încă nu a fost stabilit, sunt plasaţi într-un centru pe o perioadă scurtă, maxim 40 de zile, conform legislaţiei. Biroul de migraţie şi azil urmează să stabilească statutul lor, dar vă asigur că nici nu poate fi vorba despre o ”invazie” a migranţilor. Copiii au fost descoperiţi la hotarul cu România, ei nu au venit cu scopul de azil în Republica Moldova, ci erau în tranzit. Moldova nu este ţară atractivă  pentru refugiaţi de a cere azil”.

Expertul în politică externă, Dionis Cenuşa a precizat pentru portalul Stopfals.md că informaţia despre ”invazia” migranţilor chipurile respinşi de UE este eronată, iar aceste mesaje sunt distribuite cu rea intenţie şi nu au nicio argumentare juridică. ”Moldova implementează un acord de readmisie cu UE, datorită căruia beneficiază de regimul liberalizat de vize. Potrivit acestui acord, Moldova este obligată să accepte înapoi doar persoanele care ajung ilegal pe teritoriul UE prin teritoriul moldovenesc”, a specificat Dionis Cenuşa.

La rândul său, expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Rosian Vasiloi, este de părerea că, în prag de alegeri, se operează cu acelaşi narativ al migranţilor, care e de fapt o sperietoare pentru o parte a populaţiei: „Nu suntem noi atractivi pentru migranţi, aşa cum se speculează. Avem doar câţiva solicitanţi care cer azil sau statut de refugiat, dar nu e vorba de un fenomen. Problema e că se încearcă să se reanimeze istoria celor 30 de mii de sirieni”. Rosian Vasiloi este indignat că autorităţile nu comunică mai multe informaţii despre acest caz, astfel alimentând isteria promovată de unele instituţii media.

Rodica Malic, Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
Publicitate
Publicitate