Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Unirea, singura opțiune după Vilnius

Unirea, singura opțiune după Vilnius

Platforma Civică Acțiunea 2012 salută mesajul transmis de președintele României, Traian Băsescu, și invită toți românii pe 1 decembrie în stradă pentru a sărbători Unirea din 1918 și a cere o nouă Unire.

Potrivit reprezentantului Acțiunea 2012, Vitalie Prisăcaru, mesajul președintelui de la Cotroceni constituie un prilej de gândire pentru politicienii de la Chișinău, aceștia trebuie să răspundă cu o soluție rapidă și sigură.

Pentru prima dată la Chișinău, pe tot parcursul zilei vor avea loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Astfel, de la ora 09.00 se vor depune coroane la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, moment festiv la care vor fi prezente înalte oficialități, printre care și deputați din Parlamentul României. De la 10.00 se va desfășura un maraton popular cu pornire de la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de la intrarea în parcul „Valea Morilor”. Maratonul va fi deschis de către campioana olimpică la gimnastică Maria Olaru.

Manifestația centrală va începe la ora 14.00 în fața liceului Gheorghe Asachi. Unioniștii vor merge în fața ambasadei României să intoneze imnul national, după care vor face un lanț uman în jurul clădirii Guvernului. La ora 16:00, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova și Acțiunea 2012 vor organiza un spectacol de suflet la Teatrul Ginta Latina. Concomitent cu manifestările din România, de la Alba Iulia, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi aprinse la concertul de seara 95 de lampioane, simbolizând cei 95 de ani de la Unirea din 1918.
unnamed